Írta: Faar Ida

 

KALANDOZZ TE IS IDEGEN TÁJAK ÍZEIBEN!

Ha valami különlegesre vágysz…  Ha szeretnéd megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét… Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatának legújabb részében megismerkedj – mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem - hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

Spanyol tájakon járva: mi is az a gazpacho?

 

Gazpacho. Ez az Andalúziából származtatott, de az egész spanyol honban közismert és közkedvelt étel a nyári forróságban valódi hűsítő…

Hogy miképp készül?

Nos, ahogy szokták volt mondani: ahány ház, annyi szokás… Számtalan változata ismert – íze mindig az összetevők arányától, és milyenségétől függ.

Fontos alkotója a paradicsom, olivaolaj, fokhagyma, uborka, csípős paprika, paprika, száraz kenyér, ecet – de ismert almás, vagy sárgadinnyés változata is.

A mindenki számára ajánlott mediterrán diéta tipikus étele: gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban, esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban. Kiválóan beépíthető a fogyókúrás étrendbe is alacsony kalória-tartalma miatt.

Gyorsan, egyszerűen mixerben – főzés nélkül– elkészíthető zöldséges étel, amit mindig hidegen szervíroznak. Adhatnak hozzá sonkát, de tálalhatják különféle tengeri hallal, rákkal, kagylóval is, ahogy kockára vágott zellert, uborkát, hagymát, pirított zsemlekockát, kemény tojást is adhatnak mellé.

RECEPTEK

GAZPACHO ANDALUZ MÓDRA

 

Hozzávalók:

1 kg paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kisebb kígyóuborka, fél pohárka olívaolaj, ízlés szerint só, ecet, bors, esetleg kömény, bazsalikom

A meghámozott paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát felaprítjuk, és turmixgépben pépesre daráljuk. A zöldségpépet összedolgozzuk az olajjal és az ecettel, majd fűszerezzük. Adunk hozzá annyi hideg vizet, hogy sűrű levest kapjunk. Tálalás előtt alaposan lehűtjük. Tálalhatjuk pirítóssal, vagy kockára vágott sültsonkával.

GYÜMÖLCSÖS GAZPACHO

 

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnyehús felkockázva, 10 dkg fehér kenyér, 10 dkg mandula, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 5 dl fehérbor

A hozzávalókat turmixgépben összeforgatjuk, majd ebbe az egyvelegbe teszünk 8 db jégkockát. Hűtőszekrényben tartjuk, kis tálkákban – szálasra vágott – mandulával szervírozzuk.

Jó étvágyat!