…és TE?

Írta: Faar Ida

 

Eper. Pirosan mosolygó‎ édes – zamatos szemek tele élettel, tele energiával.

Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel.

Az ókorban gyógynövényként használták, később az előkelőségek kedvelt és meglehetősen drága csemegéje volt – mára viszont (szerencsére) bárki számára elérhető. Persze a legideálisabb az, ha otthon a kiskertben megterem, - saját kezűleg ápolva, gondozva, leszedve, de ha erre nincs lehetőségünk a hazai termelők által megtermelt gyümölccsel is érdemes feltöltenünk vitaminraktárainkat, na és persze a kamrapolcot a belőle készült dzsemekkel. (Az import földieperrel érdemes óvatosnak lenni, mert hiába olyan kívánatosan szépek és nagyok a palántától az érett gyümölcsig a szállítás és a raktározás során különböző peszticidekkel, herbicidekkel, inszeticidekkel, növekedésszabályozó vegyszerekkel, műtrágyákkal, gyantákkal, viasszal és más szerekkel kezelik, amelyeknek a hatása sokszor kiszámíthatatlan.)

Gyógyító eperszemek

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat: antocianinok, flavonoidok (például quercetin, kempferol, myricetin), fenolsavak (például ellágsav), tanninok tárháza – amelyek  képesek egymás hatását erősíteni, és a súlyos, sokszor gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyításának alapjait képezhetik.

 

Élettani hatásai sokrétűek, csak néhány a sok közül:

  • kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  • enyhíti a fájdalmakat
  • Szalicilsav tartalma javasolt epe-, húgyhólyag-, köszvény és sokízületi gyulladás kezelésére.
  • csillapítja a lázat
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  • gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti az anyagcsere folyamatokat
  • megvéd a napsugárzás káros hatásaitól 
  • tisztítja az emésztőrendszert,
  • serkenti a máj működését,
  • méregtelenít
  • fokozza a vese kiválasztó működését
  • vízhajtó
  • csökkenti a koleszterin szintet a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
  • fontos antioxidáns-forrásként részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában
  • megakadályozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
  • képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát

Felhasználása: sokrétű. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, és a legzamatosabb,(semmiféle külön ízesítést nem igényel – sokan alaposan megcukrozzák, vagy tejszínhabbal nyakon öntik) kiváló kiegészítője a gyümölcssalátáknak, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, befőttet, levest, turmixot, de akár le is fagyaszthatjuk.

Mire figyeljünk, ha epret vásárolunk?

  • az eper rendkívül romlandó, csak annyit vásárolj, amennyit 1-2 napon belül el tudsz fogyasztani
  • az eperszemek legyenek ragyogó, mélyvörös színűek és élénkzöld szárúak
  • az eper - szedés után már nem érik tovább, ezért ne válassz fakó színű vagy sárgás-zöldes foltokkal teli éretlen szemeket, ezek savanyúak és gyenge minőségűek
  • ahogy ne vásárolj túlérett epret sem, mert annak alacsonyabb a C-vitamin tartalma
  • a közepes méretű eperszemek gyakran ízletesebbek, mint a nagyméretű szemek

EPRES RECEPTEK

Ha hidegre vágysz: EPERKRÉM LEVES

 

Hozzávalók: 1kg eper,1 db citrom,6 dl tejszín,4 dl tej, édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, szegfűszeg, fahéj, menta.

1 liternyi vízbe beletesszük, a fűszereket felforraljuk, átszűrjük, beledobjuk a megmosott,, megtisztított eperszemeket és 10-15 percig fedő alatt főzzük. A levest összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel – összeforraljuk. Lehűtve tálaljuk, nyers eperdarabokkal díszítve.

A levest turmixszoljuk, és felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Az egészet összeforraljuk, majd hideg vízbe állítjuk, majd hűtőszekrényben téve tovább hűtjük.

Ha krémesre vágysz: SAJTOS- CSOKOLÁDÉS EPERKRÉM

 

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, tábla tej- és ½ tábla étcsokoládé , kevés porcukor vagy édesítőszer, 20 dkg eper

A csokoládékat gőz fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell még édesítjük. Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Ha sósra éheztél: EPRES KÓKUSZOS CSIRKECOMB

Hozzávalók:12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

Ha gyorsan el szeretnéd készíteni: TOJÁSLIKÖRÖS EPRES DESSZERT

 

Hozzávalók: 25dkg mascarpone sajt,3 pohár natúr joghurt, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tojáslikőr, 1 rúd vanília, 20 csepp folyékony édesítőszer, 1 dl tej, 25 dkg eper, 8 szelet ropogós kétszersült. A tetejére kakaópor, citromfű.

A mascarponét, a joghurtot, az áttört túrót és a tojáslikőrt alaposan elkeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével Az epret megtisztítjuk, négybe vágjuk. A kétszersültet meglocsoljuk a tejjel. Szétosztjuk rajta a felszelt eper felét, rákenjük a mascarpone krémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Hűtőbe tesszük - tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal, meghinthetjük kakaóporral.

Ha már nem bírod a meleget: EPRES JEGES FRISSÍTŐ

 

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka

A megmosott eperből díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Ha le kell mondanod a cukorról:DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró, 50 dkg eper, ízlés szerint édesítőpor


A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.


Ha mindened az öntet: EPRES RIZSGOMBÓC

Hozzávalók: 8 dl tej, 40 dkg rizs, cukor, vaníliás cukor, darált dió, olaj a sütéshez, 50 dkg eper

A tejet 5 evőkanál cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.

Ha imádod a szépet: EPERHABOS ALAGÚT

 

Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár

Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

... és még dzsemmeket, lekvárokat nem is készítettünk ...