Írta: Faar Ida

A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. A Földközi-tenger partvidékén és Észak-Európában őshonos gyökérnövény, amely a közismert népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik. Szerencsére levele és gumója egyaránt fogyasztható, a magyar konyhában főként ízesítésre használják.

 

A diétás étrend alapeleme lehet, ha megbarátkozunk jellegzetes ízével, hiszen 100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz, és emellé még rengeteg rostot, ami hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez. Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxanthin, a Lutein és a béta-karotin, ezek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek. Gazdag A-vitaminban, ami szintén természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatással van a bőrre, de elengedhetetlen a jó látáshoz is, és még fontos szerepet játszik a tüdőrák elleni védelemben is. A zeller vitaminok és ásványi anyagok „tárháza”. Tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és C-vitamint, nagyon jó K-vitamin-forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra fejti ki jó hatását. Fogyasztása ajánlott az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium.

 Számos kedvező élettani hatása ismert. A zeller:

  • erős vízhajtó hatású
  • gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket.
  • serkentőleg hat a veseműködésre, elhajtja a vesehomokot
  • enyhíti az ízületi gyulladást
  • jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra
  • alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, idegnyugtatóként gyomorégés enyhítésére is.
  • alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság esetén
  • erősíti az immunrendszert.
  • étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító.
  • savtalanítja a szervezetet
  • megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
  • afrodiziákumként is alkalmazzák,
  • összetevőként használják a kozmetikai- iparban (szappanban, krémben, parfümben) és az élelmiszeripari termékek (alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, egyéb édességek) ízesítésében.

Háromféle zellert ismerünk, metélő, halványító és gumós zellert. A metélő zellert fűszerként, a gumós és halványító zellert zöldségként használjuk.

Ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, zöldségpástétomokban.     

 

A HÚSLEVES IS FINOMABB ZELLERREL

RECEPTEK

TEJSZÍNES ZELLERKRÉM-LEVES

Hozzávalók:2 evőkanál olivaolaj, 2 db vöröshagyma, 80 dkg zellerszár, 3 nagyobb burgonya,1 csokor petrezselyemzöld, 2 liter erőleves, 5 dl tejszín, 20 dkg füstölt sajt, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 csokor zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt, só, bors

Az olivaolajra rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, és turmixgépbe öntve a sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépet a fazékba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal , és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

EGYSZERŰ ZELLER SALÁTA

Hozzávalók: 70 dkg zeller, 3 db savanykás alma, 1 citrom leve, 5 dl joghurt, só, bors,

A megtisztított zellert és az almát lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk. A joghurtot összekeverjük a maradék citromlével, sózzuk, borsozzuk, s a salátára öntjük. Hűtőben összeérleljük.

 

ZELLERMÁRTÁS

Hozzávalók: 30 dkg zeller, 3 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 evőkanál méz, fél liter víz

A megtisztított zellert felkockázzuk, a vízzel felöntve puhára főzzük. A keményítőből a tejföllel habarást készítünk – a zellert bot mixerrel pürésítjük, majd behabarjuk. Sóval, borssal, mézzel ízesítjük – és még egyszer felforraljuk. Sültek mellé kiváló.

ZELLERES-MANDARINOS CSIRKE

Hozzávalók: 60 dkg főtt csirkehús, 30 dkg főtt zeller, 30 dkg mandarin, 2 evőkanál majonéz, mandarin lé, só, fehérbors

A kihűlt csirkehúst és a főtt zellert felkockázzuk, a mandarint megtisztítjuk, és az előzőekkel összekeverjük. A majonézből a mandarin-lével mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, és a felkockázott zelleres-húsos keverékre öntjük. Lehűtve tálaljuk.

 


HALFILÉ ZELLERES TÉSZTABUNDÁBAN

Hozzávalók: 1 kg halfilé, 4 tojás, 40 dkg zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg Graham liszt, só, bors, olivaolaj, citromlé

 A halfilét 2 cm-es csíkokra vágjuk, besózzuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk és hűtőszekrénybe helyezzük. A megtisztított zellergumót lereszeljük és tálba tesszük. Hozzáadjuk a felvert tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A halcsíkokat először lisztbe, majd a zelleres tésztába forgatjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Salátával körítjük.

 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!