Írta: Faar Ida

BABAPISKÓTÁVAL SOKFÉLE FINOMSÁG KÉSZÍTHETŐ

Így Anyák napja közeledtével mindannyiunkban felmerül a kérdés: vajon mivel tudnánk legjobban meglepni az édesanyánkat. Olyan meglepetésre gondolok, aminek az értékességét nem a forintban kifejezett ára szab meg, hanem az a figyelmesség, és törődés, amit tiszta szívből szeretettel nyújthatunk.

Anyák napja – babapiskótával? Miért ne?

Vannak sütemények, amelyeket nem kell túlbonyolítani, és nem lehet még kezdő háziasszonyként sem elrontani. Ilyen a babapiskóta. Ez a hosszúkás formával megáldott sütemény talán minden háztartásban alapból megtalálható. Megtalálható, mert önmagában is finom, másrészt felhasználásával számtalan édesség gyorsan elkészíthető. Ha nincs „kedvünk” a bolti változathoz (ne is legyen!)– mert szeretjük tudni, mi az, amit megeszünk – elkészíthető házilag is, garantáltan színezék-, állományjavító, és E-szám- mentesen. Dobozba téve sokáig eláll (már, ha ellent tudunk állni neki).

 

Hogy készül a babapiskóta házilag?

Hozzávalók:20 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor,2 egész tojás,8 dkg margarin,40 dkg liszt,2 evőkanál tej, fél csomag szalalkáli

  • a szalalkálit futtasd fel a tejben,
  • a lisztet, cukrot keverd össze szárazon,
  • add hozzá a margarint, a tojásokat és a szalalkális tejet.
  • dolgozd jól össze
  • nyújtsd ki fél centi vastagra
  • és babapiskóta szaggatóval szaggasd ki,
  • előmelegített, forró sütőben süsd halvány sárgára

…és mi mindent készíthetünk babapiskótából?

Az örök klasszikust: a TIRAMISUT

 

Hozzávalók:4 friss tojás,3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 50 dkg mascarpone sajt, rumaroma, 40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 8 evőkanál kristálycukor, rumaroma. A tetejére:2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  • a tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig kavard habosra
  • add hozzá a jól lehűtött krémsajtot,
  • ízesítsd a rumaromával
  • verd kemény habbá a tojások fehérjét
  • forgasd lazán a sajtos krémbe
  • a babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a rumaromával keverd össze,
  •  a piskóta felét néhány másodpercre forgasd bele, majd amikor kicsit megszívta magát, egy rétegben rakosgasd tálcára,
  • a krém felét egyenletesen oszlasd el rajta,
  • újra a kávéba mártogatott babapiskóta következik,
  • a maradék krémet a tetejére meg az oldalára kend rá,
  • végül szórd meg kakaóporral
  • hűtsd le hűtőszekrényben

…vagy egy mutatós: BABAPISKÓTÁS GESZTENYETORTÁT

 

Hozzávalók:36 db babapiskóta,40 dkg gesztenyemassza, 25 dkg margarin, 1 rumaroma,2 dl tej, 2 evőkanál búzadara,10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt csokoládé

  • a tejben főzd sűrűre a búzadarát,
  • a tűzről levéve add hozzá a cukrot, a kakaóport,
  • keverd jól össze és hűtsd ki,
  • a gesztenyemasszát a margarinnal keverd habosra,
  • add hozzá a rumaromát, és a kihűlt darás krémet,
  • ezt a krémet oszd háromfelé,
  • egy tálra rakj le 12 db piskótát hosszában,
  • ezt fedd be a krém első harmadával, majd ismét babapiskóta és krém, és még egyszer babapiskóta- réteg következik
  • végül az egészet fedd be a krémmel az oldalára is simítva belőle.
  • a tetejét hintsd meg csoki reszelékkel,
  • tedd a hűtőbe legalább egy napra, hogy összepuhuljon

Jó étvágyat!