Írta: Faar Ida

Ahogy beköszöntött a hidegebb idő, úgy vágyik az ember az egyre tartalmasabb, egyre laktatóbb ételekre. Kell az energia, és az erő az alkalmazkodáshoz...

Nos, ilyenkor kerülnek elő azok a receptek, amelyek bővelkednek a kalóriákban, és a fogyókúrázók többsége sikító frászt kapva menekül már a megemlítésük kapcsán is…

A mai Expressz-kaja azonban – a mértékletesség elvét betartók számára több szempontból is ideális: egyrészt laktató, és finom, másrészt elkészíthető diétás változatban is, nem utolsó sorban pedig GYORSAN összedobható, így a folyamatos időzavarban leledzők sem találhatnak kifogást ellene. Lássuk!

RIZSES HÚS

Hozzávalók:50 dkg sertéslapocka (diétás:50 dkg pulykamell),2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 4+2 evőkanál olaj(diétásan: ennek a fele), 1 kávéskanál pirospaprika, 30 dkg közepes szemű rizs(diétásan: barna rizs) 4-5 szál petrezselyemzöld

A húst kockázzuk fel. A hagymát aprítsuk finomra. A zöldpaprikát csumázzuk ki, karikázzuk fel. A paradicsomot vágjuk apróra. Forrósítunk fel 4 evőkanál olajat, és fonnyasztjuk meg benne a hagymát, dobjuk rá a húst, és erős tűzön fehéredésig pirítsuk. Szórjuk meg a pirospaprikával, sóval, és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk. Melegítsük elő a sütőt, mossuk meg a rizst, csepegtessük le. A maradék 2 evőkanál olajat forrósítsuk fel, dobjuk rá a rizst, és 2-3 percig pirítsuk.  A megpirult rizst adjuk a húshoz, öntsük fel 5 dl forró vízzel, adjunk hozzá egy kevés sót, keverjük össze, forraljuk fel, és tegyük át egy tűzálló tálba. Lefedve az egészet forró sütőben puhára pároljuk (20 perc), félidőben egyszer megkeverjük. Paprika és paradicsomszeletekkel díszítve tálaljuk.

…és pár perc elteltével elmerengünk a hűlt helye láttán...

Jó étvágyat !