- avagy, amikor már rögeszméddé válik az egészséges táplálkozás -

 

Írta: Faar Ida

Igen. Az egészséges élethez – egészséges életvitel szükséges, annak minden összetevőjével együtt. Az alapvető – fiziológiás szükségleteink kielégítése, ha zavart szenved – bizony-bizony az egészségi állapotunk látja a kárát.

Egészséget – minden áron?

Vannak, akik nap, mint nap próbára teszik a saját szervezetüket azzal, hogy homlokegyenest szembe mennek az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal: helytelenül táplálkoznak, nem isznak elegendő folyadékot, nem mozognak, dohányoznak, stresszelnek, kialvatlanok, túlhajszoltak, stb.. De ott van a másik véglet is: vannak, akik kizárólag csak méregdrága bio-, öko- ételeket hajlandóak fogyasztani, lázasan számolgatva a kalóriákat.

Nos, ők az orthorexiások – az egészségesétel-függők, akiknél nem az étel mennyisége, hanem az ételek minősége a mérvadó. Ők azok, akik kényszeresen ragaszkodnak az általuk egészségesnek tartott ételek fogyasztásához – kizárólag csak mesterséges anyagoktól-, tartósítószerektől-, színezékektől-, adalékoktól- mentes élelmiszereket esznek, első helyen preferálva a nyers bio- zöldségeket és gyümölcsöket. Mondjuk, ez nem is lenne nagy baj – sőt, követendő példaként is szolgálhatna, ha…

Ha mindez nem lenne olyannyira kényszeres, hogy az már az életminőségüket, a családi-, társadalmi-, és szociális életüket is hátrányosan befolyásolja. Gyakran ez olyan mértéket ölt, hogy felsőbbrendűnek érzik magukat más embertársaiknál, az általuk megalkotott „diétás-szabályokat” pontról-pontra következetesen betartják – mi több, ha erre nincs lehetőségük, akár még arra is képesek, hogy éhezzenek.

Az orthorexia „tünetei”

 

Mivel nincs betegségtudat – az orthorexiás a saját kialakított táplálkozási rituáléit nem tekinti kórosnak:

  • Rengeteg időt eltöltenek azzal, hogy a megfelelő alapanyagokat beszerezzék
  • Vagyonokat képesek áldozni a „tiszta” ételekre
  • Órákig képesek pepecselni az étel elkészítésével, hogy az tökéletesen megfeleljen az elvárásaiknak
  • Minden gondolatuk az evés, és annak megszervezése körül forog – általában erről beszélgetnek a legszívesebben
  • Mindig-mindenhova visznek magukkal egészséges ételt – hogy ne érje őket meglepetés, ha enni kell
  • Csak megbízható helyről származó ételt hajlandóak elfogyasztani
  • Mindig van egy-egy felkapott étel-alapanyag, amit a többi közül kiragadva rendszeresen használnak (olivaolaj, köles, stb.)
  • Rettegnek mindentől, ami egészségtelen
  • Soha nem használnak egészségre káros edényeket (alumínium, teflon), vagy főzési eljárásokat.
  • Ha néha mégis „bűnbe esnek” – áthágva a maguk által alkotott szabályokat –a falási rohamok alatt olyan ételeket esznek, amit semmiképpen nem szabadna, olyan mennyiségben, ami napokig elegendő lenne.
  • A falási rohamokat bűntudat, és még szigorúbb diéta követi, fokozva ezzel a rögeszmét.

Mindez a rugalmatlan gondolkodás a környezet szemében meg nem értettségre vezet – ami magányossá teszi az orthorexiást.

Fontos az egészséges életmód – hiszen az egészség érték, amire vigyázni kell. De nem csaphat át kényszeres cselekvések sorozatába.