Írta: Faar Ida
Így Anyák napja közeledtével mindannyiunkban felmerül a kérdés: vajon mivel tudnánk legjobban meglepni az édesanyánkat. Olyan meglepetésre gondolok, aminek az értékességét nem a forintban kifejezett ára szab meg, hanem az a figyelmesség, és törődés, amit tiszta szívből szeretettel nyújthatunk.
Anyák napja – babapiskótával? Miért ne?
Vannak sütemények, amelyeket nem kell túlbonyolítani, és nem lehet még kezdő háziasszonyként sem elrontani. Ilyen a babapiskóta. Ez a hosszúkás formával megáldott sütemény talán minden háztartásban alapból megtalálható. Megtalálható, mert önmagában is finom, másrészt felhasználásával számtalan édesség gyorsan elkészíthető. Ha nincs „kedvünk” a bolti változathoz (ne is legyen!)– mert szeretjük tudni, mi az, amit megeszünk – elkészíthető házilag is, garantáltan színezék-, állományjavító, és E-szám- mentesen. Dobozba téve sokáig eláll (már, ha ellent tudunk állni neki).
Hogy készül a babapiskóta házilag?
Hozzávalók:20 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor,2 egész tojás,8 dkg margarin,40 dkg liszt,2 evőkanál tej, fél csomag szalalkáli
- a szalalkálit futtasd fel a tejben,
- a lisztet, cukrot keverd össze szárazon,
- add hozzá a margarint, a tojásokat és a szalalkális tejet.
- dolgozd jól össze
- nyújtsd ki fél centi vastagra
- és babapiskóta szaggatóval szaggasd ki,
- előmelegített, forró sütőben süsd halvány sárgára
…és mi mindent készíthetünk babapiskótából?
Az örök klasszikust: a TIRAMISUT
Hozzávalók:4 friss tojás,3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 50 dkg mascarpone sajt, rumaroma, 40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 8 evőkanál kristálycukor, rumaroma. A tetejére:2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- a tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig kavard habosra
- add hozzá a jól lehűtött krémsajtot,
- ízesítsd a rumaromával
- verd kemény habbá a tojások fehérjét
- forgasd lazán a sajtos krémbe
- a babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a rumaromával keverd össze,
- a piskóta felét néhány másodpercre forgasd bele, majd amikor kicsit megszívta magát, egy rétegben rakosgasd tálcára,
- a krém felét egyenletesen oszlasd el rajta,
- újra a kávéba mártogatott babapiskóta következik,
- a maradék krémet a tetejére meg az oldalára kend rá,
- végül szórd meg kakaóporral
- hűtsd le hűtőszekrényben
…vagy egy mutatós: BABAPISKÓTÁS GESZTENYETORTÁT
Hozzávalók:36 db babapiskóta,40 dkg gesztenyemassza, 25 dkg margarin, 1 rumaroma,2 dl tej, 2 evőkanál búzadara,10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt csokoládé
- a tejben főzd sűrűre a búzadarát,
- a tűzről levéve add hozzá a cukrot, a kakaóport,
- keverd jól össze és hűtsd ki,
- a gesztenyemasszát a margarinnal keverd habosra,
- add hozzá a rumaromát, és a kihűlt darás krémet,
- ezt a krémet oszd háromfelé,
- egy tálra rakj le 12 db piskótát hosszában,
- ezt fedd be a krém első harmadával, majd ismét babapiskóta és krém, és még egyszer babapiskóta- réteg következik
- végül az egészet fedd be a krémmel az oldalára is simítva belőle.
- a tetejét hintsd meg csoki reszelékkel,
- tedd a hűtőbe legalább egy napra, hogy összepuhuljon
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek