Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az
asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a
hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik
legkorábban elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai,
már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már
február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20
cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék
családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100
gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges
étkezés szerves részét képezi.
Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium,foszfor, kálium.
Hatásai:
- serkenti az emésztést
- serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
- immunerősítő
- segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
- mérsékli a köhögést
Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de
lehet párolni is.
RECEPTEK
RETEKSALÁTA
Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt
sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4 evőkanál mustár, ½ dl
fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só
A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a
majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan
elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott
főtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
RETEKSALÁTA FŰSZERESEN
Hozzávalók: olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál
curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg
sárgarépa,40 dkg spenót
Az olívaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a
megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell
kockákkal tálaljuk.
RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ
Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot
felforraljuk, és a liszttel besűrítjük.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma,
olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon
megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd
ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a
kikapart retekbelsőkbe.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Utolsó kommentek