Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VÉDD MAGAD! – avagy miként védheted meg magad a bacilusok és vírusok ellen?

Írta: Faar Ida

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén. Minden napsütéses óra igazi áldás, érdemes is kihasználni, amíg csak lehet.

Egészséges immunrendszer – kevesebb betegség…

Egészségi állapotunkat számos tényező befolyásolja – többek között az emésztőszervrendszer aktuális állapota, és a megfelelően összeállított, változatos étrend.

Nyáron – a hazai zöldség-gyümölcs kínálat sokszínűsége garancia arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyag-, vitamin-, és ásványi anyag bevitelt, de így a tél kezdetén sem kell aggódnunk, mert sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre, és kellő odafigyeléssel minden betegségmegelőző - biológiailag aktív anyagot biztosíthatunk a bacilusok és vírusok ellen vívott „harchoz”.

Miből is válogathatunk? Még felsorolni is nehéz, ezért csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 

  • ALMA - Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt. Szervezetünkre gyakorolt hatásai: csökkenti a gyulladásokat, csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát, antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában

  • SÜTŐTÖK - Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést, enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat 

  • SZŐLŐ - Vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat. Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen. Ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
  • SZILVA - gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében, serkenti a gyomor és a belek működését, magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
  • NARANCS - Energiatartalma alacsony,(50 kcal/100 gramm), vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma viszont kiemelkedően magas. Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav. Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.

Élettani hatásai: magas C-vitamintartalma miatt (ami antioxidáns hatással bír) serkenti az immunrendszer működését, rákellenes, enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit.

  • BANÁN - magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen

  • CÉKLA - nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli az állóképességet, védi a szívet és az ereket, javítja immunrendszer működését. Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.

 

  • BROKKOLI - tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is. Kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin- forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt. A benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában. Kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • SAVANYÚ KÁPOSZTA - olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium). Erősíti az immunrendszert. Megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit). Erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára. Mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben

De bátran választhatunk még: sárgarépát, fekete retket, káposztaféléket, olajos magvakat (dió, mák, napraforgómag, mogyoró) kiváló antibakteriális és vírusölő hatással bírnak a hagymafélék (lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma), ahogy a méz és a gyógynövények áldásos hatását is érdemes bevetni.

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén… Egyet azonban mindenképpen tehetünk: védjük meg magunkat azzal, hogy változatosan táplálkozva esélyt se adjunk a kórokozóknak – nehogy a Karácsonyra náthásan, betegen kelljen készülődnünk…

Jó egészséget mindenkinek!

 

0 Tovább

Te nem szereted a belsőségeket? Van rá 8 okom, hogy miért kellene szeretned!

Írta: Faar Ida

Belsőségek - avagy ehető állati belső szervek: vese, tüdő, máj, vér, gyomor, agyvelő…

Van, - főként, aki erős képzelőerővel van megáldva, - már a fenti sorok olvasása közben is erős viszolygást érez irántuk, nemhogy a tányérján lássa, vagy éppenséggel fogyasszon belőlük. Viszont nagyon sokan éppenséggel ínyenc fogásnak tartják a belsőségekből készült ételeket, és már a következő felsorolást látva is összefut a nyál a szájukban: pacalpörkölt, resztelt máj, hurka, hagymás vér, vese-velő, rántott velő, - és még sorolhatnám a finomabbnál-finomabb ételeket.  

Te szereted?

Nem?

Pedig néha-néha be kellene iktatnod az étrendedbe!

Van rá 8 okom, hogy a belsőségeknek miért lenne helye a Te étrendedben is.

 

Mérsékelt fogyasztásuk javasolt, mert:

  1. a belsőségek jól hasznosuló fehérjeforrások – ezért segítenek megtartani az izomerőt
  2. sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a zöldségek, gyümölcsök vagy hagyományos húsok
  3. különösen értékes a máj, mert rengeteg A-vitamint és B-vitamint tartalmaz ezen kívül kiváló réz, vas, cink és Q10 forrás.
  4. a máj magas A-vitamin tartalma miatt segít a sejtek-szövetek, a bőr- és a nyálkahártyák épségének megőrzésében
  5. magas vas-tartalmánál fogva nagy segítséget jelenthet vérszegénység esetén
  6. magas B-vitamin tartalmuknál fogva segítik az idegrendszer működését
  7. ahogy támogatják az immunrendszer működését is
  8. gyorsan és könnyen elkészíthetőek

A belsőségek mérsékelt fogyasztását azért javasolják, mert a sok pozitív hatás mellett azért figyelembe kell venni, hogy:

  • a máj magas A-vitamin tartalma – mivel zsírban oldódó vitamin – raktározódik a szervezetben (10 dkg máj elfogyasztásával 10 napra elegendő A-vitaminhoz juthatunk), és idővel a túladagolás veszélye áll fenn. Különösen óvatosnak kell lenniük a kismamáknak, mert a túlzott A-vitamin bevitel a baba fejlődésében problémákat  okozhat
  • telített zsírokat tartalmaznak – amelyek gyakori fogyasztása növelheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét
  • magas a koleszterin-tartalmuk – ezért keringési betegségek, cukorbetegség, és hiperlipidémia esetén nem javasoltak (nő az érelmeszesedés esélye). A javasolt koleszterin bevitel felső határa napi 300 mg – ezzel szemben a tüdő, vese, agyvelő 100 grammja 2000-3000 mg koleszterint tartalmaz.
  • gyakran merülnek fel a belsőségekkel kapcsolatban élelmiszerhigiéniai problémák is – hiszen magas fehérje-,és vér-tartalmuknál fogva rendkívül gyorsan romlanak

Akkor most egyem, vagy ne egyem?

Az egészséges táplálkozás irányelvei szerint a belsőségek fogyasztása mérsékelt mennyiségben és gyakorisággal javasolt, elsősorban a nagy telített zsírsav-, koleszterin- és A-vitamin-tartalmuk, valamint gyorsan romló jellegük miatt – viszont a változatos táplálkozás részeként mindenképpen érdemes legalább 2 hetente beiktatni az étrendünkbe.

 

+ 3 AJÁNDÉK RECEPT

ALMÁS CSIRKEMÁJ

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj 
  • 60 dkg alma 
  • 15 dkg füstölt szalonna 
  • 2 nagy fej vöröshagyma 
  • 1dl száraz fehérbor 
  • só 
  • bors 
  • 3 evőkanálliszt 
  • késhegynyi majoránna

Elkészítés:
A májat megmossuk, a szalonnát vékonyan felszeleteljük, ropogósra kisütjük, a pörcöket kivesszük. A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát, néhány percig pároljuk. A májat lisztben megforgatjuk, kevés majoránnával ízesítjük, és erős lángon, hirtelen megsütjük. Végül a májat összekeverjük a hagymás almával, ráöntjük a bort, és két perces forralás után tálaljuk. Utólag sózzuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá.

 

GOMBÁS VESERIZOTTÓ

Hozzávalók:

  • 60 dkg vese
  • 50 dkg rizs 
  • olaj 
  • 20 dkg gomba
  • 2 fej hagyma 
  • 15 dkg kemény sajt
  •  só, bors, majoránna

Elkészítés:
A vesét megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a gombát, rátesszük a vesét és néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük kevés meleg vízzel és puhára pároljuk. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

VELŐFASÍRT

Hozzávalók:

  • 50 dkg velő
  • 2 vöröshagyma
  • 2 tojás 
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • petrezselyemzöld
  • bors 
  • só 
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
A velőt hártyáitól megtisztítjuk és 15 percig sós hagymás vízben főzzük. Lecsepegtetjük. Ha kihűlt összevagdaljuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a lisztet, a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. A velőmasszát evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. Pirosra sütjük. Burgonyapürével fogyasztandó.
 

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR FOGADD MEG A TANÁCSOKAT...

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ

Írta: Faar Ida

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

 

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.

  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

 

0 Tovább

TE ISMERED AZ OKOSÍTÓ ÉTELEKET?

Írta: Faar Ida

Akárhány évesek is vagyunk, de folyamatosan az elvárások kereszttűzében élünk: kisgyermekként elvárják tőlünk, hogy mikortól kezdjünk el járni, beszélni, óvodásként önállóan öltözni, enni – iskolásként (egészen a diplomaszerzésig), hogy jól tanuljunk – felnőttként pedig, hogy jól végezzük a munkánkat.

Vizsgák sorozata az életünk

Igen. Teljesítenünk kell nap, mint nap… méghozzá jól –mi több – kiválóan teljesíteni. A folyamatos vizsgadrukk természetesen idővel kimerít bennünket, ezért tanácsos – a kiégést elkerülendő – minden eszközzel segíteni önmagunkat, hogy teljesítményünk kiegyensúlyozott lehessen.

Hogyan?

Okosító ételek fogyasztásával, - ugyanis az optimális mértékű mozgás, és alvás mellett a megfelelő ételek fogyasztása is lassíthatja az agy öregedési folyamatait. Segítségükkel javul a vérkeringés, javulnak a mentális funkciók, csökken az agyi érkatasztrófa és a neurodegeneratív betegségek kockázata (Alzheimer-kór, demencia, skizofrénia, hangulati rendellenességek, sőt még a Parkinson-kór kockázata).

Mit együnk?

 

  • Omega3 zsírsavakat – mert nélkülözhetetlen a normális agyműködéshez – elsődleges forrása annak az anyagnak – DHA – amely nagy mennyiségben található az agysejtek membránjaiban, javítva a memóriát. Kiváló választás a  lazac:mert ez a halféle tele van DHA-val,
  • Leveles zöldségeket - kelkáposztát, kelbimbót, salátaféléket, petrezselyemzöldet, zöldhagymát, - mert sok más tápanyag és vitamin mellett gazdagok folsavban -– ami nélkülözhetetlen a hosszú láncú zsírsavak agyban történő metabolizmusához
  • Bogyós gyümölcsöket – áfonyát, epret - antocián tartalmuk miatt – ami erőteljes antioxidáns - szerepet játszanak a rák, az időskori és idegrendszeri betegségek, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
  • Étcsokoládét: mert élesíti a koncentrációs képességet, természetes stimulánsként gyorsítja a reakcióidőt és erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően növeli a jó közérzetért felelős, boldogsághormon: az endorfin termelődését. 1-2 kocka naponta a magas kakaó tartalmú csokoládéból már 22%-kal csökkentheti a szélütés kockázatát.

 

  • Fahéjat és oregánót, erős antioxidáns tulajdonságuk miatt.
  • Brokkolit, karfiolt és káposztát, - mert rengeteg C vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak, ezek segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól. Ennek azért van jelentősége, mert a szabadgyökök - mivel az agy rengeteg energiát használ fel a működéséhez szükséges folyamatokban - mennyiségileg sokkal nagyobb számban vannak jelen az agyban, mint bárhol máshol a testben.
  • Diót: mert egyrészt az agynak csak jó lehet, ami pont úgy néz ki mint az agy - másrészt gazdag fehérje, E- és B6-vitamin forrás, és van benne ALA (alfa-linolénsav – omega 3 zsírsav típus), amelyet testünk átalakít DHA-vá, így segítve az idegsejtek egészségét
  • Sovány marhahúst: kivételesen gazdag B12 vitaminban, vasban és cinkben, - amelyek bizonyítottan segítik az agyat egészséges működésében.
  • Joghurtot és tejet: a bennük található D-vitamin fontos szerepet játszik az agy fejlődésében és a működésében,
  • Kolin-tartalmú ételeket – ugyanis a kolint szervezetünk nem képes előállítani, csak a táplálkozással tudjuk biztosítani a kellő mennyiséget. A kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Ugyanis az agy anyagcseréje során a kolin acetilkolinná - idegközvetítő anyaggá alakul. Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Ha a szervezetben nincs elég tartalék kolin, nehezen leszünk képesek koncentrálni, ingerültebbé válhatunk.

Miben van kolin? Nagy koncentrációban található a:ú

  • a tojásban– 1 db tojás sárgája tartalmazza a napi szükséglet 20 %-át
  • májban,
  • sörélesztőben
  • és a búzacsírában

Fogyassz Te is rendszeresen „okosító” ételeket – könnyítsd meg a mindennapjaidat!

 

0 Tovább

lopott percek:vaníliás kekszes süti

Bármilyen fáradt és elcsigázott is vagy egy-egy rohangálós - idegeskedős nap után LOPJ magatoknak időt a közös programokra ...

Ezek az eleinte még LOPOTT PERCEK lesznek azok, amelyek rendszeressé válva felértékelődnek - mert azt bizonyítják, hogy a szeretteiddel együtt eltöltött időnél nincs fontosabb az életedben..

Kiváló lehetőség erre, ha együtt tüsténkedtek a konyhában: apa. anya - gyerekek  egyaránt kivehetik a részüket a sütésben-főzésben.

A saját kezűleg elkészített süteményeknél nincs jobb a világon: hiszen a gondosan összeválogatott hozzávalókon túl benne van minden odafigyelésed, szereteted, törődésed... Az elkészítés ideje alatt pedig kiváló alkalom kínálkozik a nagy családi beszélgetésekre is - amikor minden egyes pillanat az összetartozásotokról szól.

Most egy végtelenül egyszerű, de mégis nagyon finom sütemény receptje segíthet elkezdeni a nagy közös kalandozást a konyhátokban

VANÍLIÁS KEKSZES SÜTI

Hozzávalók:

1 csomag kocka alakú háztartási keksz, 2 csomag vaníliás pudingpor, 4 db tojás, 8 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 20 dkg margarin,8 dl tej, ½ csomag zselatin

Tepsi alját kirakjuk a keksszel és a következő krémet tesszük rá:

Krém: A pudingport, a zselatint, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre kikeverjük. Beleöntjük a tejbe és sűrűre főzzük. Amíg forr, belekeverjük a tojások felvert habját és beledaraboljuk a margarint.

Óvatosan a kekszre merjük (nem öntjük!), és kirakjuk a tetejét is keksszel. Másnapra megpuhul és könnyen szeletelhető.

A cikk megjelent a blogomon:

https://eletrecept.blogspot.com/2019/11/lopott-percek-vanilias-kekszes-suti.html

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML