Írta: Faar Ida
Olcsón – egészségeset? – ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel – szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.
- A SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!
Minek fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire frissek.
- FŐZZ MAGAD!
Ha saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.
- MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!
A szezonalitás figyelembevétele azért fontos, mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.
- NEM KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI
A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási, termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:
- VÁLASZD A HELYI TERMÉKEKET
A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.
- SZABJ HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!
Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus gyümölcsökre).
- NE PAZAROLJ!
Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi: vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy, mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy következő alkalomra.
- TARTÓS ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD
Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből (olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs, burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.
Utolsó kommentek