Írta:Faar Ida
Mákos tészta, mákos kalács, mákos guba, mákos rétes…- csak néhány a sokféle finomság közül, amiben a mák a „főszereplő”. A magyar konyha hagyományos alapanyaga, amelyet elsősorban élelmiszerként termesztenek, de gubójából a gyógyszeripar - hazánkban Kabay János (1896-1936) magyar gyógyszerész felfedezése nyomán (1931) – a morfint és származékait állítja elő.
A máktokban lévő tejnedvből előállított nyers ópiumban sokféle alkaloid van, melyből a modern orvoslás leggyakrabban hármat használ fel:
- morfin - a legerősebb központi fájdalomcsillapító szerek egyike, amely enyhíti az erős fájdalmakat, és csökkenti a szorongást. Orvosi alkalmazását szigorúan szabályozzák, mert tartós használata függőséget okoz – kábítószer.
- kodein és származékai - köhögéscsillapító hatású
- papaverin - sima izomgörcsoldó szer, melyet pl. gyomor- és bélgörcsök, az epehólyag görcsös állapotának, vesekőrohamok és görcsökkel kísért menstruációs zavarok gyógyításánál használnak
Mákszemnyi egészség…
A mák értékes tápanyagok tárháza. Van benne:
- B1-, B5-, B6-vitamin és niacin
- nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g)
- rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
- mert magas kalcium-tartalma segít megelőzni a csontritkulást
- erősíti a körmöket, egészségesebbé teszi a hajat
- nyugtatja az idegrendszert
- magas rosttartalma miatt segíti az emésztést
- lassítja az öregedési folyamatokat
- csökkenti a magas vérnyomást
- megelőzi a trombózis kialakulását
- csökkenti a koleszterinszintet
- gluténmentes (glutén érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják)
- magas vastartalma miatt ajánlott vérszegénység esetén
- erősíti az immunrendszert
Konyhai felhasználása
- leggyakrabban sütemények töltelék-anyaga
- kiválóan párosítható sütőtökkel, vagy szilvával
+ 1 RECEPT
KLASSZIKUS MÁKOS GUBA –amikor a maradék kifli is felhasználásra kerül
Hozzávalók: 8 db szikkadt kifli, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, vagy vaníliás cukor, 10 dk darált mák, 5 evőkanál méz.
A kifliket egyforma karikákra vágjuk - tálba tesszük. A tejet a vaníliával felforraljuk. Ráöntjük a kiflire, majd kanállal átforgatjuk. Vigyázzunk arra, hogy a kifli megpuhuljon, de ne menjen szét. Amikor a tejet magába itta, tepsibe tesszük. Mákkal gazdagon meghintjük, és mézzel meglocsoljuk. Forró sütőben átmelegítjük, majd tálaljuk.
… és Nektek? Mi a kedvenc mákos ételetek?
Utolsó kommentek