Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ELŐ A LENCSÉVEL - NE SZÓRAKOZZ A SZERENCSÉVEL!

A hüvelyesek nagyon egészségesek

Írta: Faar Ida

Nem tudom Te mennyire vagy babonás, mennyire adod át az életed fölötti irányítást a különböző jóslatoknak – mindenesetre biztos, ami biztos - a lencsével kapcsolatos hiedelmek betartása Neked sem okozhat gondot.  A lencséből készült ételek fogyasztása az újév első napján ugyanis a népi hiedelem szerint gazdagságot, anyagi jólétet biztosít majd az egész családodnak.

 Lencsét csak újévkor? 

A lencse felhasználása sajnos sokaknál kizárólag erre a szűk időszakra korlátozódik, pedig ez a hüvelyesek közé tartozó alapanyag számos kedvező hatással van szervezetünkre. 

Őshazája Afganisztán környéke- termesztését Egyiptomban és Mezopotámiában kezdték. Többféle fajtája létezik: színük alapján lehetnek :

  • zöldek (ezek a legelterjedtebbek, főzés előtt be kell áztatni), 
  • sárgák (az indiai konyha alapanyagai, enyhén dióra emlékeztető ízzel), 
  • feketék (apró magvú, kiváló köret készíthető belőle húsok mellé),
  •  vörösek (nem kell beáztatni, 20 perc alatt pürés állagúvá fő).  

Valamennyi nagy energiatartalommal, és magas fehérjetartalommal rendelkezik. Szénhidráttartalmuk is jelentős (53 gramm/100 gramm), ennek ellenére a cukorbetegek étrendjébe könnyen beilleszthetőek alacsony glikémiás indexük miatt (szénhidrát-tartalmuk lassan és egyenletesen szívódik fel).

Rendkívül magas rosttartalmuk révén segítenek a székrekedés kialakulásának megelőzésében, az emésztőrendszer működésének szabályozásában. 

Vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaznak: folsavat, pantoténsavat, B1-, B6-, B2- vitamint, niacint, karotint. Ásványi anyagok közül magas a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a cink és a vas tartalmuk. Rendszeresen fogyasztva csökkentik a koleszterin-szintet, kiváló antioxidánsok, a szabad gyökök megkötésével eredményesen harcolnak a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Erősítik az immunrendszert, méregtelenítenek. 

Felhasználhatóak levesek, főzelékek, saláták, lepények készítésére.

SZILVESZTERI – ÚJÉVI FINOMSÁGOK

LENCSÉBŐL

Az örök kedvenc: VIRSLIS LENCSELEVES

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál mustár, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 6 virsli, só, őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, lábasba töltjük és bő 3 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet és a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.

Az örök „mumus”: LENCSEFŐZELÉK

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, babérlevél, paprika, tejföl, ecet, só

A lencsét átválogatjuk, beáztatjuk, majd a sóval és a babérlevéllel együtt megfőzzük. Ha puha, hagymás, paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket és még pár percig főzzük. Ecettel és csipetnyi cukorral ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

Miért együnk lencsét? Nos, nem csak azért, hogy az új évben szerencsések és gazdagok legyünk - ahogy a babona tartja, hanem azért, mert nagyon egészséges. 

 

0 Tovább

... és Te? Ismered az immunrendszeredet?

 

Írta: Faar Ida

Ismered az immunrendszeredet? Jó kérdés ugye? Ha szerencsés vagy, akkor az erős, és ellenálló immunrendszerednek köszönhetően ritkán vagy beteg – ha nem… nos, akkor gyakran vagy látogatója a háziorvosodnak, és a gyógyszertárnak. Egészségesnek maradni csak kifogástalan működésű immunrendszerrel lehet.

Ismerd meg  az immunrendszer működését!

Tények az immunrendszerről:

  • Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesít bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. 
  • Az immunrendszer kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. 
  • Szervezetünket a nap minden pillanatában egészségünkre ártalmas káros anyagok, baktériumok, vírusok, gombák ostromolják – az immunrendszerünk ezektől a betolakodóktól óv bennünket működésével.
  • A betolakodó „idegenek” hatására a fehérvérsejtek aktivizálódnak, és antitesteket többszörös képzésével válaszolnak, az immunrendszer speciális sejtjei pedig „megjegyzik” a kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat – valamint védekező reakcióra ösztönzik a szervezetet. Ha legközelebb újra ezzel a kórokozóval találkozunk – akkor ez az információ újra lehívható – és rendelkezésre áll a védekezési minta. 
  • Amennyiben az immunrendszer állapota meginog, a kórokozókkal szembeni  készültsége csökkenhet -  vagy éppen ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, - mint az élelmiszerek alkotórészei, - túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.
  • Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokér- rendszertől függ. Testünket a vérpályákhoz hasonlóan, finom nyirokerek rendszere hálózza be. Ezek is felelősek a méreganyagok lebontásáért és elszállításáért a szervezetben. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből. Amennyiben a nyirokrendszer jól működik, a betegséget kiváltó kórokozók is könnyen felismerhetővé válnak és hamar ártalmatlanná tehetők. Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a terhektől és az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek. 
  • A nyirokerek blokádja esetén az immunvédekezés legyengül és ennek következményei lehetnek a visszatérő fertőzések. A nyirokcsomók megduzzadása és nyomásérzékenysége utalhat e szervek megnövekedett igénybevételére, pl. valamilyen gyulladás esetén
  • Az immunrendszer védekező képessége függ az általános egészségi és fizikai állapot mértékétől, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektől, de ezektől függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, étel szennyeződéseket, sugárzásokat.
  • A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert - A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Ha kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.
  • Az immunrendszer 80%-a a bélben található, és a bélflóra egyensúlya, illetve a jótékony bélbaktériumok túlsúlya a bélrendszerben elengedhetetlen feltételei az immunrendszer egészséges működésének.
  • Ha keveset alszunk az immunrendszer is megsinyli. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány miatt valószínűbbek a megfázások, és nehezebben küzdjük le a fertőzéseket.

 

  • Az immunrendszer képes önmagát megtámadni. Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer megsemmisíti saját egészséges szöveteit. Mára több mint 80 különböző típusú autoimmun betegségről beszélhetünk, leggyakoribbak a reumás ízületi gyulladások, a pikkelysömör és a Crohn-betegség.
  • A túlzásba vitt tisztaság lehet, hogy gátolja az immunrendszer működését.A fertőzések elkerülésének legjobb módja a tisztítás és fertőtlenítés, de nem szabad túlzásba vinni. A túl tiszta környezettel minimálisra csökkentjük az idegen kórokozók megjelenését, ezzel minimálisra csökkentve az immunrendszerünk fejlődését. Különösen igaz ez a kisgyermekeknél, mivel ők ha egyáltalán nincsenek kitéve a káros mikrobáknak, testük nem képes arra, hogy kifejlesszék a megfelelő ellenanyagokat, amelyek segítségével leküzdhetik a fertőzéseket.

A következő részben: Az immuinrendszer részei

0 Tovább

RÉGI – ÚJ TREND: AZ ÉLETMÓD-ORVOSLÁS


Írta: Faar Ida

 

Azt hiszem, nem mondok senkinek sem újat akkor, ha azt állítom: egészségi állapotunkat, és közérzetünket jelentős mértékben befolyásolja életvitelünk, és életmódunk. Tudjuk ezt mindannyian akkor is, amikor a soron következő szál cigaretta után nyúlunk, vagy amikor a napi rohanásban egy gyorséttermi mesterséges menüt tömünk le a torkunkon. Tudjuk a „kockázatait, és a mellékhatásait” a mozgásszegénységnek, a stresszes mindennapoknak, a zsíros-cukros étkezéseknek, - sorolhatnám estig a negatív hatásokat, amelyeket mi magunk követünk el önmagunkkal szemben – és valamiféle „Velem úgysem történhet meg!” – nemtörődömséggel állunk hozzá az oly sokszor szajkózott rizikófaktorokhoz. 

Pedig megtörténhet. 

Csak akkor már keservesebb lesz az út, amit be kell járnunk. 

Nagyon gyors egymásutánban alakulhatnak ki kellemetlen – és sokszor visszafordíthatatlan elváltozásokat okozó – betegségek:

  • magas vérnyomás
  • érelmeszesedés
  • szív-, és érrendszeri megbetegedések
  • daganatos betegségek
  • csontritkulás
  • asztma
  • cukorbetegség
  • szívinfarktus
  • agyvérzés

Számtalan vizsgálat alátámasztotta ezen betegségek és a helytelen életmód közötti szoros összefüggést, amelyből egyenesen következik, hogy amennyiben az életmód miatt alakultak ki, - akkor az életmód azonnali és tudatos – helyes irányba – történő megváltoztatásával visszafordíthatóvá válnak a folyamatok, enyhíthetőek a tünetek, és megakadályozhatóakká válnak a súlyosabb következmények. 

És itt lép be az orvoslásba egy – a nyugati országokban már elterjedt irányzat: a lifestyle medicina – azaz az „ÉLETMÓD ORVOSLÁS”.  

Az életmód orvoslás egy teljesen más szemléletet alkalmaz: a gyógyítás során – használva a hagyományos orvoslás korszerű vizsgálómódszereit, és vívmányait – nagy hangsúlyt fektet a beteg életkörülményeinek, életmódjának megismerésére is – keresve abban a kiváltó okokat. 

Nem csak a gyógyszeres kezelés rövid távú hatásában hisz, hanem hosszú távra tervez – és az életmód átalakításával gyógyít. Ennek eredményeképpen csökken a gyógyszer- mellékhatások gyakorisága – a páciens aktív részese lesz saját gyógyulásának (mi több – aktív részese is KELL, hogy legyen), és betartva orvosai javaslatait hamar tapasztalni fogja, mennyivel jobbá válnak a mindennapjai, miképp javul az életminősége.

Magas vérnyomás esetén az egészséges - só-, szénhidrát- és zsírszegény étrend betartásával már 3 hét után 10-15 Hgmm-el csökkennek az értékek, magas koleszterin-szintnél pedig alig egy hónap alatt 15-20%-os csökkenés érhető el.

Természetesen a legjobb eredmény akkor érhető el, ha - szakemberek segítségével - az érintettek komplex- életmódváltást hajtanak végre – ami felére csökkenti a koszorúér-elzáródással járó szívproblémák kialakulásának esélyét.

Persze tudom: ehhez rengeteg akaraterőre, türelemre, és kitartásra van szükség, de egy jobb és hosszabb élet reményében érdemes elgondolkodni a lehetőségen – és belevágni a feladatba.

 Hiszen Ti is tudjátok: egyszer élünk, ne pazaroljuk el lépten-nyomon az egészségünket!

0 Tovább

ALOE VERA - A HATÓANYAGBOMBA

Irta: Faar Ida

 

ALOE VERA – NEM CSODASZER, DE MÉGIS HATÁSOS


Van, aki csodaszerként emlegeti…
Pedig nem az.
Egyszerűen csak az egyszerűsége teszi nagyszerűvé: azaz hatásossá
számtalan testi nyűgre, bajra.
Az orvosi aloé (vagy barbadosi aloé) a liliomfélék családjába tartozó
növény, húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek,
az egész növény magassága 120 cm lehet. Leveleiből kinyert kivonatait
széles körben alkalmazzák mind a kozmetikai iparban, mind a
gyógyászatban. Az Aloe vera 4-5 éves korában válik éretté – csak ekkortól
szabad a leveleiből nyert gél-szerű anyagot felhasználni.


Egy kis Aloé-történelem

 


Már az ősi Egyiptomban, - több mint 5000 évvel ezelőtt – is úgy tisztelték
az Aloe verát, mint a fiatalság és a szépség, az örök élet szimbólumát. A
növényt megtaláljuk a fáraók sír- és templomaik falfestményein is. Nagy
Sándor (i.e.333) Socotra szigetén szorgalmazta és segítette a növény
fennmaradását. Csak akkor indult háborúba, ha már az egész hadsereg
részére elegendő Aloe vera állt rendelkezésre. Az ókori Keleten néma
gyógyítónak nevezték, Indiában a titkos gyógynövények között tartották
számon. Az arabok - akiknek orvostudománya már az ókorban
köztudomásúlag nagyon fejlett volt - az aloét a sivatag liliomának
nevezték és éhínség, járványok idején húsát rendszeresen fogyasztották
Az első gyógyszerész könyv 1872.07.01-én jelent meg, amelyben Otto von
Bismarck herceg írt az Aloe vera történetéről.


Egyedülálló összetétel


A tiszta Aloe vera több mint 200 féle hatóanyagot tartalmaz. Tartalmazza
a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot,
valamint nyomelemet, mono- és poliszacharidokat, esszenciális és nem
esszenciális aminosavak, enzimek széles skáláját, amelyek a szervezet
kémiai egyensúlyát, a sejtmegújulási folyamatot irányítják.

 


Egyedülálló élettani hatásai:

  • erősíti az immunrendszert
  • vértisztító, sebösszehúzó hatású
  • vírusellenes
  • baktériumellenes, gombaölő, csíraölő
  • méregteleníti és táplálja a szervezetet
  • serkenti és regenerálja a szervrendszereket (vérkeringés, emésztő-,és kiválasztó rendszer, nyirokrendszer)
  • antioxidáns, véd a rákkeltő szabad gyököktől
  • fájdalomcsillapító
  • segíti az izmok és az idegrendszer zavartalan működését
  • jótékony hatással van bőrre, hajra
  • védi a sejthártyát, fokozza a sejtregenerálódást
  • segíti az anyagcserét, a zsírsavak felhasználását,
  • szabályozza a szervezet folyadék-, és vízháztartását, normalizálja a szív ritmusát,
  • vérnyomáscsökkentő,
  • fontos szerepet tölt be a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában
  • természetes gyulladáscsökkentő
  • az emésztőcsatorna falán bevonatot alkotva csökkenti a bélből felszívódó toxinok mennyiségét
  • elősegíti az emésztés során lebomló cukrok, aminosavak és zsírsavak felszívódását
  • befolyásolja az ízületi nedv termelődését, és összetételét
  • az egyik legjobb méregtelenítő
  • felgyorsítja a sebgyógyulást
  • külsőleg alkalmazva lassítja a bőr öregedését, kisimítja a ráncokat
  • puhítja és hidratálja a bőrt, hatékony az ekcéma, a pattanások, a pikkelysömör és a csípések kezelésében, fokozza a hajnövekedést
  • rákellenes hatását –elsősorban a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák ellen lehet hatásos– erősíti a benne található aloe-emodin amely egyben hashajtó- és antibakteriális hatású,
  • növeli az energiaszintet, elősegíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását.
  • enyhíti az aranyér, az IBS (irritábilis bél szindróma), a húgyúti fertőzések, valamint az emésztőrendszeri gyulladások, így a fekélyek és a Crohn-betegség tüneteit
  •  csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait
  • regenerálja a szöveteket
  • használatával megszüntethető a fogíny vérzése, gátolja a fogak kilazulását és a fogkő képződését is
  • stabilizálja, és ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, valamint csökkenti a triglicerid szintjét is a vérben
  • rendszeres fogyasztása megakadályozza a vérsejtek összetapadását, amely a stroke egyik legfőbb okozója
  • hatékony hashajtó
  • javítja a fizikai állóképességet

 


Ha van otthon Aloe vera növényed Te magad is készíthetsz külsőleg
használható bőrtápláló, bőrnyugtató, és regeneráló krémet:
1. Válasszuk ki a legvastagabb Aloe vera leveleket a növényünkön,
vágjuk le, majd ejtsünk egy hosszú bemetszést és egy kanál
segítségével vegyük ki a benne lévő gélszerű anyagot
2. keverjük el egy evőkanál olajjal, almaecettel és alkohollal
3. a kapott krémet tároljuk hűtőben, így akár két hónapig is megőrzi
szavatosságát

 

0 Tovább

BŐSÉGES VACSORA - NYUGTALAN ALVÁS? iTT A MEGOLDÁS!

 

Írta: Faar Ida

Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy hazaérve a munkából kopogott a szeme az éhségtől – és legszívesebben mindent felfalt volna, ami a keze ügyébe került. Nem csoda: hiszen a rohanó életmód, az állandó stressz, a kapkodás, az elvárások kereszttüze – nem igazán teszik lehetővé a nyugodt étkezést, alig eszünk valamit, ami viszont megbosszulja önmagát azzal, hogy vacsorára a normál kalóriabevitel sokszorosát is képesek vagyunk magunkhoz venni. Hibát – hibára halmozunk – s mindennek eredményeképpen észrevétlenül kúsznak fel a pluszkilók, a hirtelen túlterhelt gyomor hangot ad elégedetlenségének, a pihentető alvás helyett pedig nyugtalan-forgolódós éjszaka vár ránk...

De hol, és hogyan is rontjuk el a vacsoráinkat? Mit (t)ehetünk ellene?

Lássuk!

  1. EGYÜNK TÖBBET EBÉDRE MINT VACSORÁRA

    Kutatások igazolják, hogy aki ebédre több kalóriát fogyaszt, mint vacsorára – az könnyebben szabadul meg a plusz kilóktól, ahogy a cukorbetegek étrendjében is érdemes vacsorára kevesebb szénhidrátot fogyasztani, mint ebédre – ellenkező esetben másnap magasabb vércukorértékeket mérhetnek az érintettek.

  2. TERVEZZÜK MEG ELŐRE, HOGY MI LESZ A VACSORÁNK – ÉS TARTSUK IS MAGUNKAT EHHEZ

    Ha kimerülten érünk haza hajlamosak leszünk leegyszerűsíteni a dolgokat – könnyebben rendelünk pizzát, vagy gyorséttermi egészségtelen ételeket. Viszont, ha előre eltervezzük mi lesz az esti menü, ennek megfelelően szerezik be a szükséges alapanyagokat – és az étel elkészítése akár közös családi program lehet, ami kizökkent bennünket a mindennapos taposómalomból

  3. ÉJSZAKÁRA NE EGYÜNK DESSZERTET

    Tudom: óriási a kísértése annak, hogy egy-két szelet süteménnyel jutalmazzuk meg magunkat a nap végén – de álljunk ellent ennek. Egyrészt a vércukor-ingadozások miatt nyugtalanná válhat az alvásunk, másrészt az „üres” kalóriák sem tesznek jót a szervezetünknek. Ha mindenképpen édesre vágyunk elégedjünk meg 2-3 kocka magas kakaótartalmú(70% fölötti) minőségi étcsokoládéval.

  4. FELEJTSÜK EL AZ ALKOHOLT

    A stresszoldás legrosszabb módja, ha a napi feszültséget alkoholos italok fogyasztásával akarjuk levezetni. Egyrészt rontja az alvás minőségét, magas a kalóriatartalma, arról nem is beszélve, hogy nagy a hozzászokás veszélye – a kívánt lazító hatás eléréséhez egyre több és több kell – másrészt károsan hat a májműködésre. Maximum egy pohár valódi jó minőségű vörösbor az, amit – magas antioxidáns tartalma miatt megengedhetünk magunknak, de ezt is kizárólag csak hetente 1-2 alkalommal.

  5. NE IGYUNK KOFFEINES ITALOKAT VACSORA UTÁN

    Szervezetünk ébrenlét-alvás ciklusának megzavarásához vezethet, ha vacsora után koffeinben gazdag italokat – kávét, capuccinot, energiaitalokat – fogyasztunk. Igaz, hogy hatékonyan csökkentik a fáradtságot, stimulálják az idegrendszert, éberebbé és fittebbé tesznek bennünket, de ez semmiképpen sem fog kedvezni az alvásnak. A folyamatos felpörgetettség pedig idővel kimerültséghez vezet. Igyunk inkább gyógyteákat – a kamilla, vagy a citromfű-tea kíméletesen kisimítja megtépázott idegrendszerünket.

  6. VACSORÁNKHOZ TEREMTSÜNK IDEÁLIS KÖRÜLMÉNYEKET!

    A túlevés- és a fölös kalóriabevitel- legbiztosabb módja, ha evés közben mással is foglalkozunk: internetezünk, újságot olvasunk, TV-t nézünk. Amikor étkezünk – zárjunk ki magunk körül minden zavaró tényezőt, és kizárólag csak az evéssel foglalkozzunk. Élvezzük az ízeket, aromákat- rágjunk meg minden falatot alaposan – megkönnyítve ezzel emésztőrendszerünk dolgát.

  7. LEFEKVÉS ELŐTT LEGALÁBB HÁROM ÓRÁVAL KORÁBBAN VACSORÁZZUNK MEG

    Ha túl későn eszünk, és nem sokkal lefekvés előtt több dolgot is kockáztatunk egyszerre: megnő az elhízás, az anyagcserezavar, az inzulinrezisztencia, és a reflux kialakulásának esélye.


 


 


 


 


 

 

0 Tovább

A magnézium ereje

Írta: Faar Ida

A magnézium szervezetünk második legfontosabb kationja, amely mintegy 600 féle biokémiai reakcióban vesz részt – kulcsfontosságú ásványi anyagként nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez.

Magnézium kell a

  • megfelelő izom-, és idegműködéshez
  • a normál szívritmus fenntartásához
  • a csontrendszer egészségének fennmaradásához
  • a vérnyomás, és a vércukorszint szabályozásához
  • a fehérjeszintézishez
  • az energiatermelő folyamatokhoz

A magnézium-hiány tünetei

A magnézium élettani hatásaiból adódik, hogy hiánya változatos tüneteket okozhat:

  • izomgyengeség
  • izomgörcsök
  • remegés
  • depresszió
  • szorongás
  • fejfájás
  • alacsony stressztűrő képesség
  • alvási zavarok
  • szívritmuszavarok
  • vérnyomás-emelkedés
  • koszorúérgörcs
  • étvágytalanság
  • émelygés, hányás

A magnézium-hiány kialakulásának rizikófaktorai

 

Mivel bizonyos esetekben a magnézium-hiány kialakulásának esélye megnő, gondoskodni kell a megfelelő magnézium bevitelről. Ebbe a kategóriába tartoznak például:

  • az intenzív fizikai munkát végzők, és a sportolók
  • a túlzott emocionális stressznek kitett egyének
  • a terhes nők, szoptató anyák
  • a szélsőséges diétát folytatók, vagy az egyoldalúan táplálkozók
  • az alkoholisták
  • bizonyos gyógyszereket szedők (pl.:vízhajtó)
  • bizonyos alapbetegségektől szenvedők (pl.:szívbetegségek, cukorbetegség, felszívódási zavarok

Magnézium és a stressz

A stressz mindennapjaink részévé vált: testi traumák, környezeti hatások, emocionális megterhelések (szorongás, düh, depresszió) nehezítik meg az életünket – és a keletkező stressz aránytalan elhatalmasodása más kórképek kialakulásának is kedvez.

A magnézium stresszreakciókban játszott szerepe már régóta foglalkoztatja a tudósokat. Ismert tény, hogy a stressz során felszabaduló neurotranszmitterek és hormonok csökkentik a szérum magnézium-szintjét. A létrejövő alacsony magnézium-szint viszont serkenti a stresszel összefüggő, adrenokortikotrop hormon- és kortizol felszabadulást, fokozva ezzel az, életveszélyes kardiovaszkuláris károsodások, - a magas vérnyomás, a koronária szűkület, a szívritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kialakulásának a kockázatát. Egy ördögi kör jön létre: a stressz magnéziumhiányt vált ki, ami viszont kedvezőtlenül tovább fokozza a stresszreakciót.

Ennek alapján logikus, hogy a megfelelő magnézium-bevitellel lehetőségünk van a stressz hatékony legyőzésére, és az általa okozott károsító hatások kiküszöbölésére. Vizsgálatok szerint, ha a magnéziumot B6-vitaminnal kombinálva alkalmazzuk még eredményesebb lesz a stressz elleni küzdelem. A B6-vitamin önmagában is olyan modulációs hatást fejt ki a neurotranszmitterekre, amellyel csökkenti a szorongást, és enyhíti a depressziót.

A magnézium hatása az izomműködésre

 

A felnőttek csaknem fele szenved izomgörcsöktől – ennek oka a folyadékháztartás egyensúlyi állapotának felborulása- a magnézium, kálium, nátrium, és kalcium egyensúly megbomlása, ami problémát okozhat az idegek, és izmok közötti ingerületátvitelben. A bajt még súlyosbíthatja a B-vitaminok, és a D-vitamin alacsony szintje, az alkoholfogyasztás, az ülő életmód, egyes krónikus betegségek, illetve gyógyszerek.

Napi magnézium szükséglet

A felnőttek napi magnézium szükséglete 300-350 mg – nehéz fizikai munka esetén, vagy intenzív sportolásnál ez 20%-kal magasabb is lehet. A legjobban felszívódó, így a leginkább ajánlott magnézium formák: a magnézium-citrát,-laktát, -malát,-glicinát, -klorid. Az előírt adagot célszerű két adagban bevenni – a reggeli és az esti órákban, két étkezés között. Az esti adag előnye, hogy segit az elalvásban, és a pihenésben. A felszívódását pedig segíti a B6-vitamin egyidejű alkalmazása.

Amikor magnéziumot veszünk be kerüljük a magas koffeintartalmú italokat, az alkoholt, a magas oxáltartalmú élelmiszereket ( kakaópor, csokoládé, sóska, spenót, zeller, bab, dió, mandula, narancs, málna).

 

A magnézium természetes forrásai

(mg/100 gramm)

BÚZAKORPA

611

SZÁRITOTT KAPOR

451

SZÓJALISZT

429

SZÁRITOTT PETREZSELYEM

400

SZEZÁMMAG

351

MÁK

347

NAPRAFORGÓMAG

325

BÚZACSIRA

239

ÉTCSOKOLÁDÉ (70-85%-OS)

228

SZÁRAZ BAB

189

 

0 Tovább

EPER - A NAGY KEDVENC

Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatással is bír:

  • magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
  • a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
  • segíti a vas felszívódását
  • rákellenes hatóanyagokat tartalmaz 
  • szalicilsav tartalma miatt javasolt epe- és vesebetegségek, reuma és köszvény kezelésének kiegészítéseként
  • erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott 
  • csökkenti a koleszterinszintet, oldja a mérgeket, vízhajtó – így segít azok kiürülésében is
  • számos kozmetikum alapanyaga – erősíti a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat.
  • Fenol-tartalma révén segíti a keringési rendszer működését
  • antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
  • magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi a fogyókúrás étrendnek, étvágycsökkentő
  • a szamóca levele is gyógyhatással bír: teája fertőtlenít, ekcémát, vérszegénységet gyógyít, lázcsillapító

Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek. Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is – egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.

 

MASCARPONÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só

A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét 

DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM (CUKORBETEGEKNEK,FOGYÓKURÁZÓKNAK)

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb

 

.

EPERTORTA

Hozzávalók: 1 csomag vajas tészta (50 dkg), a töltelékhez: 60 dkg eper, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 7 evőkanál piros színű tortazselé, 10 babapiskóta

A tortaformát kibéleljük a vajastésztával – megsütjük. A vaníliás pudingot megfőzzük az előírtak szerint – kihűtjük, majd a sült tésztalapra kenjük. A megmosott, felszeletelt eperszemekkel megrakjuk, majd az elkészített zselével leöntjük – a babapiskótával díszítjük. Lehűtjük – és felszeletelve tálaljuk.

 

 

0 Tovább

az immunerősités nagymestere - a hónapos retek

Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az

asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a

hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik

legkorábban elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai,

már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már

február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20

cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék

családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100

gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges

étkezés szerves részét képezi. 

Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium,foszfor, kálium. 

Hatásai:

  • serkenti az emésztést
  • serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
  • immunerősítő
  • segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
  • mérsékli a köhögést

Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de

lehet párolni is.

RECEPTEK

RETEKSALÁTA

Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt

sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4 evőkanál mustár, ½ dl

fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só

A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a

majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan

elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott

főtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

RETEKSALÁTA FŰSZERESEN

Hozzávalók: olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál

curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg

sárgarépa,40 dkg spenót

Az olívaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a

megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell

kockákkal tálaljuk.

RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt

A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot

felforraljuk, és a liszttel besűrítjük.

TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma,

olaj, só, bors

A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon

megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd

ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a

kikapart retekbelsőkbe.

JÓ ÉTVÁGYAT!

0 Tovább

EXPRESSZ KAJÁK: induljon könnyedén az év

Írta: Faar Ida

Így – ünnepek után nem könnyű kitalálni, hogy mi az, amit a család minden tagja szívesen megenne…

Hiszen alig telt el pár nap, a karácsonyi és újévi menüsor végigevése óta – sokan szenvednek még az utóhatásaitól.

De enni csak kell valamit… Valamit, ami nem sült, nem zsíros, nem édes, és lehetőleg gyorsan elkészíthető.

Következzék néhány expressz-kaja ötlet!

ZABPELYHES ZÖLDSÉGFASÍRT

Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 30 dkg főtt tört burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, só, bors, bazsalikom, majoránna, 2 evőkanál olívaolaj

A beáztatott zsömlét keverjük össze az előzőleg megfőzött zabpehellyel, a főtt burgonyával, a fűszerekkel – 1 evőkanál olivaolajjal, majd a másik evőkanál olivaolajjal kiolajozott őzgerincformába öntve süssük meg.

 

RIZSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, olaj, 2 zöldpaprika, 25 dkg zellerkocka, 1csomag retek, 1/2 citrom, 10 dkg földimogyoró, só, törött fekete bors,  szardellapaszta, 1 fejes saláta

A rizst megmossuk, majd az olajban megfuttatjuk; vízzel felengedve, fedő alatt megpároljuk. A paprikát csíkokra szeleteljük. A zellerkockát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, félretesszük. A kihűtött rizst, a szeletelt zöldpaprikát, és a főtt zeller kockát edénybe tesszük. Hozzáadjuk a metéltre vágott, megmosott retket. Végül beletesszük a durvára aprított pörkölt földimogyorót. Sóval, törött borssal, citromlével és szardellapasztával ízesítjük. Az egészet meglocsoljuk l dl olivaolajjal, majd jól kihűtve, salátalénél-alapra tálaljuk.

RAKOTT BROKKOLI

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli puhára főve, 3 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl zsírszegény tejföl, só, szerecsendió

A tejből, a vajjal, és a liszttel besamell mártást főzünk – a főtt brokkolit kivajazott sütőtálba tesszük, leöntjük a besamellel elkevert szerecsendióval ízesített tejföllel, és forró sütőbe tolva pirosra sütjük.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

0 Tovább

NE FOGADKOZZ - INKÁBB VÁLTOZTASS!

Írta: Faar Ida

2020. 

Új év. 

Új évtized.

 …és sokaknál új fogadalmak. 

Legtöbben – megfelelve az össznépi elvárásoknak – az új esztendőt sokszor nagyratörő fogadalmak megfogalmazásával kezdik. 

Azért írom, hogy „megfogalmazásával”, mert a kezdeti elszántságot, és lelkesedést hamar felváltja a feladat nagyságától való megrettenés. 

A „holnaptól nem gyújtok rá”, az „egészségesebben fogok élni”, a „gyorsan le fogok fogyni”, a „nem stresszelek annyit”, „a többet törődöm magammal és a szeretteimmel” típusú fogadalmakkal csak egy a baj: NEM VALÓSÍTHATÓAK MEG egyik pillanatról a másikra

Hiszen a dohányzásról való leszokáshoz – a nikotin-függőség miatt – idő kell. Az egészséges életmódra való áttéréshez lépésről-lépésre megtett változtatások egy egész életen át. A fogyáshoz szakszerűen kidolgozott –és pontosan betartott – diéta, és mozgás. A „stressz-mentesebb” mindennapokhoz nézőpont-váltás. A saját magunkhoz való viszony pozitív befolyásolásához, pozitív önértékelés – a másokkal való törődéshez empátia. 

Azaz a VÁLTOZÁS – VÁLTOZTATÁS egy folyamat, ami apró, de a célhoz egyre közelebb vezető feladatok megoldásából áll.

És emiatt van gond a magasra „lőtt” fogadalmakkal. 

Mert elérhetetlennek és távolinak tűnnek, ami elbizonytalanít mindenkit. Nincs gyors eredmény, nincs látványos siker – és egyébként is, minek kínoznád magad? Marad minden a régiben.

Ezért kellene inkább fogadalmak helyett – kicsi, de megvalósítható célokat kitűzni, - és megfontoltan változtatni az életünkön. 

Nem azért mert újév van. 

Nem holnap. 

Nem a jövő héten… 

Most AZONNAL!

Hogyan?

Például azzal, hogy nem szívod el a következő szál cigit, amit akartál.

Vagy nem eszed meg a tányéron magát kellető rétesnek csak a felét.

Vagy ahelyett, hogy most leülsz a TV elé, inkább felöltözöl, és elsétálsz a barátnődhöz/barátodhoz/szüleidhez/stb. ,és beszélgettek egy jót.

Vagy elhatározod, hogy reggel energikusan ébredsz, és nem hagyod, hogy bárki is elvegye a kedved.

Jelentéktelennek tűnő dolgok ezek, de napról-napra összeadódva sikerre visznek.

Ne fogadkozz!

Inkább lassan haladva változz!

Forrás: 

https://eletrecept.blogspot.com/2020/01/fogadalmak-helyett-megfontolt.html

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML