Írta: Faar Ida

Így – ünnepek után nem könnyű kitalálni, hogy mi az, amit a család minden tagja szívesen megenne…

Hiszen alig telt el pár nap, a karácsonyi és újévi menüsor végigevése óta – sokan szenvednek még az utóhatásaitól.

De enni csak kell valamit… Valamit, ami nem sült, nem zsíros, nem édes, és lehetőleg gyorsan elkészíthető.

Következzék néhány expressz-kaja ötlet!

ZABPELYHES ZÖLDSÉGFASÍRT

Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 30 dkg főtt tört burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, só, bors, bazsalikom, majoránna, 2 evőkanál olívaolaj

A beáztatott zsömlét keverjük össze az előzőleg megfőzött zabpehellyel, a főtt burgonyával, a fűszerekkel – 1 evőkanál olivaolajjal, majd a másik evőkanál olivaolajjal kiolajozott őzgerincformába öntve süssük meg.

 

RIZSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, olaj, 2 zöldpaprika, 25 dkg zellerkocka, 1csomag retek, 1/2 citrom, 10 dkg földimogyoró, só, törött fekete bors,  szardellapaszta, 1 fejes saláta

A rizst megmossuk, majd az olajban megfuttatjuk; vízzel felengedve, fedő alatt megpároljuk. A paprikát csíkokra szeleteljük. A zellerkockát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, félretesszük. A kihűtött rizst, a szeletelt zöldpaprikát, és a főtt zeller kockát edénybe tesszük. Hozzáadjuk a metéltre vágott, megmosott retket. Végül beletesszük a durvára aprított pörkölt földimogyorót. Sóval, törött borssal, citromlével és szardellapasztával ízesítjük. Az egészet meglocsoljuk l dl olivaolajjal, majd jól kihűtve, salátalénél-alapra tálaljuk.

RAKOTT BROKKOLI

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli puhára főve, 3 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl zsírszegény tejföl, só, szerecsendió

A tejből, a vajjal, és a liszttel besamell mártást főzünk – a főtt brokkolit kivajazott sütőtálba tesszük, leöntjük a besamellel elkevert szerecsendióval ízesített tejföllel, és forró sütőbe tolva pirosra sütjük.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.