Sorozat édesszájúaknak…
2. rész
Szereted az édes ízeket? A cukorkák, csokoládék, pralinék, bonbonok rabja vagy Te is? Valószínűleg igen – mint ahogy az emberiség jelentős százaléka…
De vajon miért vagyunk képtelenek ellenállni a kísértésnek?
Lehet, hogy a neveltetésünkből fakad, és szüleink, nagyszüleink „jutalmazó”- rendszere lenne a hibás?
Vagy a nap minden percében ránk zúduló ügyes marketing az, ami meghozza az édesség utáni vágyakozást?
Nem. Azaz nem csak ezek tehetőek felelőssé azért, hogy újból és újból engedünk a csábításnak…
Egy átfogó tanulmány szerint ugyanis a TAS2R38 elnevezésű gén egyik variációjának a jelenléte az, ami gyermekkorban arra ösztönzi az érintett személyt, hogy a magas cukortartalmú ételeket, italokat részesítse előnyben. Ahogy az is meghatározó, hogy mennyire erős a tiltás – és ennek hatására mennyire lesz erősebb a „tiltott gyümölcs” – azaz a tiltott édesség utáni sóvárgás?
Az édességek iránti elköteleződést sok minden befolyásolja – de egy biztos: néha igenis NASSOLNI kell – mértékkel, megfontoltan, és tudva azt, hogy MIT!
Ha otthon készíted el – egészségesebb!
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
FRANCIA GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 banán, 2 alma, 20 dkg fehér szőlő, 20 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál darált mogyoró, 2 evőkanál kókuszreszelék.
Az öntethez: 7 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, teáskanál mustár, bors, só,
- főzd meg a rizst, hagyd kihűlni
- hámozd meg a banánt, karikázd fel
- hámozd meg az almát, és kockázd fel
- kockázd fel az ananászt
- mosd meg, és szemezd le a szőlőt
- a felszelt gyümölcsöket keverd el a kihűlt rizzsel, és a darált mogyoróval
- keverd el a citromlevet az ecettel, és a mustárral
- sóval, borssal ízesítsd, keverd el benne az olivaolajat
- majd öntsd az egészet a rizses gyümölcsökre
- a tetejét szórd meg kókuszreszelékkel
- már tálalhatod is
BURGONYÁS-FŰSZERES POGÁCSA
Hozzávalók:12 dkg vaj, 30 dkg burgonyapüré, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 30 dkg tönkölybúzaliszt,2 teáskanál bazsalikom, 2 teáskanál oregánó,2 teáskanál bors, 2 teáskanál só, 1 tojás
- a hozzávalókat alaposan gyúrd össze
- csomagold folpackba
- tedd a hűtőbe pihenni fél órára
- nyújtsd ki a tésztát 3 centiméter vastagra
- rácsozd be a tetejét egy éles késsel
- pogácsaszaggatóval szaggasd ki
- kend meg a tetejüket a felvert tojással
- sorakoztasd sütőpapírral kibélelt tepsibe
- majd 180 fokon 15 perc alatt süsd meg
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek