Írta: Faar Ida

Nincs kellemetlenebb érzés, mint amikor a délelőtt közepén, figyelmünk lankad, elcsigázottak, álmosak, erőtlenek leszünk – s ólmos fáradtság telepszik ránk, akadályozva bennünket a munkavégzésben.

Elő a tízóraival!

Szervezetünk energia egyensúlyának megtartása érdekében a főétkezések mellett szükség van úgynevezett „kis” étkezések beiktatására is – legyünk akár huszonévesek, akár idősebbek.

Enni, de mit?

Nos, ez az, ami nem mindegy. Sokan úgy próbálják orvosolni a problémát, hogy gyorsan befalnak egy szelet csokoládét, vagy megisznak egy fél liter cukros üdítőt – majd várják az „eredményt”.

Ami sajnos nem tart sokáig.

A hirtelen megugró vércukorszint ugyanis – amellett, hogy mérgezi a sejteket – gyorsan le is csökken, (egészséges emberekben), ami újabb éhségrohamot vált ki, s nem biztosítja a folyamatos és kiegyenlített energiaszintet, ami a koncentráláshoz és az eredményes munkához nélkülözhetetlen.

… akkor mit is együnk?

Az egészséges tízórai tartalmazhat:

  • lassan felszívódó szénhidrátokat (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, zsömle, kifli – vigyázat, nem a péksüteményekről van szó, amelyek cukrot is tartalmaznak – durumtészta, barnarizs (ezek rosttartalmuknál fogva lassítják a szénhidrátok felszívódását, teltségérzetet okoznak)
  • kalciumban gazdag élelmiszereket: alacsony zsírtartalmú sajt, tej, natúr joghurt, kefir
  • fehérjéket: sovány hús, hal, csirke, tojás
  • gyümölcsöket, zöldségeket – nincs jobb a friss, nyers gyümölcsnél, zöldségnél – ráadásul magas vitamin-, ásványi anyag-tartalmuk biztosítja az immunrendszer megfelelő működését is.

Néhány példa:

  • egy alma, néhány szem mandulával
  • egy vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér 10 deka túróval
  • vegyes saláta
  • túrókrém (édesítőszerrel), korpás keksz
  • joghurt cukor nélkül, bogyósgyümölcsökkel
  • almaszirom
  • puffasztott rizs

 

Szerencsére sok olyan étel recept van, amit már előző este elkészíthetünk, bedobozolva hűtőbe tehetünk, majd másnap elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre. Csak néhány példa a sok közül:

DIÓS - MÁLNÁS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, 10 dkg fagyasztott málna (szezonban lehet friss is), folyékony édesítőszer

A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, a felolvasztott málnaszemeket. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. A tetejét málnaszemekkel díszitjük.

 

KARALÁBÉSALÁTA (4 adag)

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kisebb dobozt és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítjük.

CSEMEGEKUKORICÁS SÜTEMÉNY

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

A hozzávalókat egy tálban alaposan elkeverjük, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen, majd vajjal kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig készre sütjük.

Jó étvágyat!