Írta: Faar Ida

Húsvétkor fogyókúrázni? Azt már nem! És nem is ajánlom senkinek! Amikor ott sorakoznak az asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek).

Hogy miképp valósítható meg mégis a bűntudat- és pár nap alatt észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül az evés?

Tudatossággal, és némi rafinériával.

Íme, néhány megszívlelendő tanács:

  • Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
  • Kövesd a mérsékletesség elvét: kóstolj meg mindent, de csak kis adagokat szedj belőlük. Ebben nagy segítségedre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat alkalmazol, amin úgymond széthúzhatod az ételt – ami így optikailag többnek látszik.

 

  • Nagyon sokat tehetsz az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használj a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágd le a sültek zsírosabb részeit, ne edd meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítsd előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
  • Ha nem szeretnél állandóan kísértésbe esni – annyi adag ételt főzz csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
  • Egyél lassan, rágj meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíted az emésztőrendszered munkáját, nem terheled túl a gyomrod, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomrod jelezze az agyadnak: állj, ne tovább, tele vagyok.

 

  • Add meg a módját! Azaz teremts nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezd, és élvezd az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanj, ne akarj túl lenni minél hamarabb az étkezésen.
  • Ne edd túl magát. Az esetek zömében sokszor már csak a szemed az, ami kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagold ki magadnak az ételeket, s ne szedj csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
  • Evés után ne dőlj hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringésed, javul a közérzeted - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.

 

HA MÉGIS SIKERÜL KIÜTNÖD MAGADAT:

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy túlesszük magunkat. Ilyenkor célszerű minél többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésünket.

OK

KÖVETKEZMÉNY

TEENDŐ

sokat ettél

gyomorfeszülés, teltségérzés

ne egyél egyszerre sokat

sok levegőt nyeltél

puffadás, gázosodás

étkezz lassan, és ne beszélj, ne igyál evés közben és alaposan rágj meg minden falatot

Sok zsírosat ettél

epeköves roham, hasnyálmirigygyulladás

kerüld a látható zsírok fogyasztását

sok húst ettél

gyomortáji nyomás,

úgy érzed, kő van a gyomrodban

egyél kevesebbet – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomrod

Sok cukrosat ettél

vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés

legyen önfegyelmed – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze

sok fűszeres ételt ettél

gyomorsav-túltengés, gyomorégés

próbálj meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget

keveset ittál

kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom

tudod: ha már szomjúságot érzel-, baj van, igyál rendszeresen

túl sok alkoholt ivott

kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság

legyen mértéktartó, és adjon időt szervezetének a regenerálódásra

A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket.

EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK

A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztanod: keverj össze 1 – 1 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést –forrázd le 3 dl vízzel, hagyd állni 10 percig, szűrd le, majd kortyonként idd meg.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET MINDENKINEK!

Na, és sok-sok locsolót!