Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EZT (T)EDD, HA SZÉP ARCBŐRT SZERETNÉL

Írta: Faar Ida

Szép és feszes arcbőrt szeretnél?

Akkor nemcsak az üzletek polcain kell a különböző kozmetikumok között körültekintően válogatnod, hanem a táplálkozásodra is oda kell figyelned.

Az egészségtelen táplálkozás meglátszik a bőrünkön?

Igen. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztását tanácsos csökkenteni, vagy kerülni, ha azt szeretnéd, hogy szép maradjon a bőröd:

  • édességek
  • tésztafélék
  • rizs
  • gyorséttermi ételek
  • szénsavas üdítők
  • sült burgonya

 

Viszont vannak olyan egészséges élelmiszerek, amelyeket bátran fogyaszthatsz annak érdekében, hogy szép legyen az arcbőröd fogyassz:

  • A-vitaminban gazdag ételeket: tengeri halakat, májat, sárgarépát, brokkolit, salátaféléket, petrezselymet. A-vitamin hiányában a bőr kiszárad, bereped, ajakgyulladás alakulhat ki.
  • B-vitaminban gazdag élelmiszereket: májat, vesét, húsokat, élesztős ételeket, belsőségeket, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, tojássárgáját.  B-vitamin hiányában hámlás, szájzug-berepedezés, vagy akár faggyúmirigy-gyulladás is létrejöhet.
  • C-vitaminban gazdag ételeket: gyümölcsöket, epret, ribizlit, citrusféléket, málnát, kivit. Zöldségeket: brokkolit, karfiolt, kelbimbót, zöldpaprikát. C-vitamin hiányéban bőrünk veszít, a rugalmasságából- megereszkedik.
  • E-vitaminban gazdag ételeket: legnagyobb mennyiségben növényi eredetű olajokban, olajos magvakban, a búzacsírában, valamint a hüvelyesekben található ez a vitamin. Növényi eredetű olajok: repce, kukorica és napraforgóolaj.
  • Gabonaféléket: bőrszépítő hatásúak, ugyanis rengetek vitamin-, és ásványi anyagot tartalmaznak, mint például: B1, B2, B5, B6 és E-vitamin.
  • Cinkben gazdag ételeket: hatásosak a pattanások ellen, ha kevés van belőle a szervezetünkben, akkor aknék jelentkezhetnek a bőrünkön. A cink pótlására alkalmasak: a lencse, a rák, az osztriga, a spenót, a tojás, valamint a búzacsíra.
  • Dinnyét: béta-karotin tartalmának köszönhetően segít csökkenteni a ráncok mélységét, illetve segíti megelőzni kialakulásukat.
  • Mézet: baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Belsőleg és külsőleg is, az arcra kenve bőrszépítő hatású. Alkalmazható pattanásos, zsíros, száraz és fakó arcbőrre.
  •  Grépfrútot: magas C-vitamin tartalmával serkenti a vérkeringést. A bőrt rugalmassá és üdévé teszi.
  • Lazacot: jótékony hatással bír a szervezetre. Az egyik legízletesebb és legegészségesebb hajfajta, ami Omega-3 zsírsavakban gazdag - segíti a bőr regenerálódását, a bőr nedvességének megtartását, jótékonyan hat a különböző bőrbetegségekre - az ekcémára vagy az aknéra. D-vitamin tartalma az arcbőrt simává, feszessé és bársonyossá varázsolja.

 

0 Tovább

VAN RÁ 15+1 OKOM, HOGY MIÉRT LEGYEN A KEDVENCED A CSERESZNYE

Írta: Faar Ida

A Kárpát-medencében őshonos csonthéjas gyümölcsöt nagyon sokan kedvelik. Nem véletlenül: jellegzetes aromája, édessége, frissessége, s már maga a látványa is beindítja nyálelválasztásunkat. Természetesen emellett számos kedvező élettani hatással is bír, ezért érdemes naponta több alkalommal kisebb adagokban fogyasztani belőle.

Van rá 15+1 okom, hogy miért legyen a kedvenced:

  1. magas víztartalma miatt (78-82%) kiváló szomjoltó
  2. A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz – emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevitelében
  3. találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
  4. jelentős gyümölcscukor tartalma miatt (13 gramm/100 gramm) cukorbetegek óvatosan fogyasszák
  5. magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású,
  6. antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns –daganatellenes
  7. segíti a húgykősav eltávolítását
  8. tisztítja a bőrt
  9. erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
  10. kitűnő vértisztító
  11. kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
  12. nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét fogyasztani
  13. nagyobb mennyiségben található meg benne a vas és a kálium, ami számos élettani folyamatot befolyásol.
  14. gyulladáscsökkentő
  15. A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.

15+1. méregteleníti a szervezetet.

 

A cseresznyét fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, - tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként, de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye, de mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.

RECEPTEK

JOGHURTOS CSERESZNYEFAGYI

Hozzávalók: 1 csomag krémsajt, 20 dkg cukor,1 evőkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg kimagozott cseresznye

A hozzávalókat turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhűtőbe téve – félóránként átkavargatva megfagyasszuk. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető nyári finomság.

 

CSERESZNYELEVES

Hozzávalók adagonként: 10 dkg magozott cseresznye, 1 evőkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt

A cseresznyét 2-3 liter vízbe feltesszük főni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom

RÁNTOTT CSERESZNYE

Hozzávalók: klasszikus palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj

A szárával szedett cseresznyéket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorba forgatjuk.

 

CSERESZNYEFELFÚJT

Hozzávalók: 6 zsemle,10 tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só

A tejbe beáztatjuk. A tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük. Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú tűzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.

CSERESZNYÉS CSIRKECOMB

Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, 6 evőkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor, 2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evőkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye

A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.

 

EGYSZERŰ CSERESZNYETORTA       

Hozzávalók: 50 dkg porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sűrű tejszín, 40 dkg kristálycukor, vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor

Kimagozzuk a cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.

Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.

Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.

Hidegen, melegen egyaránt finom.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:

Faar Ida

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

3.RECEPT

SAJTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM – hidegen elkészíthető


Hozzávalók: 12 egyforma nagy paradicsom, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál sűrű tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors, só, a díszítéshez néhány salátalevél és zöldpaprika vagy retek

  • a sajtkrémhez a vajat, a tejfölt, a sót és a borsot, valamint a zúzott fokhagymát habosra keverjük,
  • majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és egy-két percig tovább keverjük.
  • a krémet hűtőszekrénybe tesszük
  • a megmosott paradicsomokat megszárítjuk, és egyötöd-négyötöd arányban keresztben kettévágjuk
  • a paradicsom magjait és a húsából egy keveset kivájunk, de ügyelünk arra, hogy a paradicsom fala ne lyukadjon ki
  • a paradicsomokat megtöltjük a sajtkrémmel
  • a megmosott és leszárított salátaleveleket tálcára helyezzük, és elrendezzük rajta a töltött paradicsomokat
  • a félretett tetejüket a krémre borítjuk, és nagyon vékony csíkokra vágott zöldpaprikával vagy retekkel kitöltjük a paradicsomok közét
  •  hűtőszekrényben néhány órán keresztül hűtjük

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

2. recept

RÉTES ZÖLDSÉGEKKEL


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, 3 fej karalábé, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors, só; a réteslaphoz 2 evőkanál olaj, 1 tojás

  • a megtisztított zöldségeket vékony karikákra, és apró kockákra vágjuk
  • kis serpenyőben a vajat, a liszttel habzásig hevítjük
  •  ráöntjük a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
  • a mártást hagyjuk kihűlni
  • a nyers, tisztított zöldségeket egymás után forrásban lévő sós vízbe tesszük, és a forrástól számított 4 percig főzzük.
  • leszűrjük - kihűtjük
  • a fehér mártásban simára keverjük a feltört, de felveretlen tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítjük
  • belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a zöldségeket is
  •  a réteslapot szétszedjük
  •  a felét ráterítjük egy nedves konyharuhára, és az olajjal habosra kevert tojással megkenjük
  •  a szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozzuk a töltelék felét, végül szorosan felcsavarjuk
  • olajozott sütőlapra tesszük
  • a másik rétes rudat is ugyanígy elkészítjük, végül a második rudat is bekenjük az olajos tojással
  • előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük

 

0 Tovább

A GASZTRONÓMIA TÖRTÉNETE: Az őskor

Írta: Faar Ida

Gasztronómia – magába foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos: az ételek, italok szakértő ismeretétől – az étkezés művészetén át – a szakácsmesterségig – tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészetét, és az étkezés kultúráját is.

TÁPLÁLKOZÁS KORONKÉNT

 – táplálkozástörténelem dióhéjban -

1. rész AZ ŐSKOR

 

Azt hiszem, a ma embere eleinte igencsak éhen maradna, ha az őskőkorszakban találná magát: egyrészt nem lenne elég tapasztalata az élelmek megszerzésében, másrészt elborzadna a természet által kínált választékot látva.

Aztán…

Aztán az éhség kényszere úgyis rávenné, hogy ahogy ősei ő is:

  • gyűjtögessen – mindent, ami ehetőnek bizonyul. Amíg nem fedezte fel a tűzet, addig nyersen evett magvakat, bogyókat, leveleket, gombákat, gyökereket. Kutatott madarak, tojások után, evett mókust, vakondot, hörcsögöt, rovarokat, bogarakat. Gyűjtött kagylót, csigákat, elhullott állatokat és a folyó által partra vetett halakat is.
  • a tűz felfedezése után süthessen– elsőként a sütést alkalmazták - felforrósított sziklalapon süthették meg a zsákmányt, vagy nyárson, vagy parázson készíthették el ételeiket.
  • később pedig főzni is tudjon - amikor is a sziklák mélyedése, a földbe vájt üregek vagy egy kivésett farönk szolgált edényként
  • majd felfedezhesse a fűszerezést - sós források vízén kívül hamut, aromás növényeket, magvakat, édesítőnek pedig a vadméhek mézét és a jávorfa nedvét használhassa
  • vadászhasson – hiszen a hús volt a legízletesebb eledel, amit a legtöbbre tartottak
  • állatokat háziasítson – juhot, szarvasmarhát, baromfit tartott, így a húsfogyasztás rendszeressé válhatott
  •  növényeket termeszthessen – eleinte ásóbottal, majd kezdetleges ekével, kapával növények magjait tudatosan elvesse - gabona-, kásaféléket, búzát, árpát, kölest termesztett
  • kezdetleges kenyérfélét készíthessen - emberöltők múlva a kövek között megőrölt búzaszemeket vízzel elkeverve pempővé gyúrta, majd forró, felizzított köveken lepény formájában megsütötte.

Érdekességek:

  • Egy tanulmány szerint az ősember agyának drámai növekedése a hús és a főtt ételek fogyasztásával hozható összefüggésbe.
  • Az agy ilyen mértékű fejlődése lehetetlen lett volna nyers, vagy vegán étrenddel.
  • Az ősembernek napi 9 órányi táplálkozásra lett volna szüksége, hogy fedezni tudja szervezete kalória-szükségletét. A főzés felfedezésével viszont az ételek egész évben fogyaszthatóvá váltak.
  • Az ember édes ételek iránti vonzalma azzal magyarázható, hogy amikor elérhető volt, őseink valószínűleg elég sok mézet fogyasztottak. 1-2 millió évvel ezelőtt rendszeresen fogyasztottak magas keményítő tartalmú gyökereket és gumókat. 
  • Elődeink életmódja kizárólag a természet rit­musához és a napsugárzáshoz alkalmazkodott. Minden javat felhasználtak, amit a váltakozó évszakok kínáltak. Csak a legerősebbek maradtak életben.
  •  A Neander-völgyi ősember élete nehéz volt és rövid. Gyakran a vadászat során szerzett vagy ragadozóktól elszenvedett sebesülé­sek okozták halálát. Fertőzés, élősködők, fagyás, éhezés vagy szülés is okozhatta a vesztét. Viszont a csontleletek tanúsága szerint a vadászó-gyűjtögető emberek, jó egészségi állapotnak örvendhettek haláluk előtt.

Miről lesz szó a a következő részben?

Az ókor táplálékai – egyiptomiak, görögök, rómaiak étkezési szokásai…

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

Írta: Faar Ida

Bevallom: eleinte jómagam is tágra nyílt szemekkel – és korgó gyomorral – tekintettem a kizárólag zöldségekből készült ételekre. A „húst-hússal” elvét követve nap úgy nem telhetett el, hogy ne ettem volna valamilyen hús felhasználásával készült ételt.

Aztán…

Aztán ne gondolja senki, hogy valamilyen kényszerítő tényező miatt (szerencsémre nem erről van szó), de elhatároztam, hogy csak úgy próbaképpen hetente legalább egyszer kizárólag csak zöldségek lesznek az ételeink alapanyagai.

Mostantól hetente jelentkező cikksorozatommal zöldséges ételek receptjeit osztom meg Veletek.

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

1. recept

TOJÁSOS KARFIOL – ami gyorsan elkészíthető

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 6 evőkanál olaj, 6 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, ½ evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint törött bors és só

  • a karfiolt a szokásos módon megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük.
  • megmossuk, lecsöpögtetjük.
  • teflonedényben, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát,
  • majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk.
  • ráöntünk 4 evőkanál vizet, beletesszük a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, és néhány percig fedő alatt pároljuk.
  • hozzáadjuk a karfiolrózsákat
  • fedő alatt, félpuhára pároljuk
  • majd a paradicsomszeleteket is beletesszük
  • néhány percnyi további párolás után a habosra vert, törött borssal és kevés sóval ízesített tojásokat ráöntjük a karfiolra
  • addig sütjük, amíg a tojás rá nem kocsonyásodik a zöldségre

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!

 

0 Tovább

​​​​​​​13+1 MOTIVÁLÓ GONDOLAT – A KONYHAI MUNKÁHOZ

Írta: Faar Ida

Biztosan Te is szeretsz finomakat enni…

Biztosan Te is szereted tudni, miből, mikor, hogyan készült az, amit éppen eszel…

Ha a fenti két állítás igaz, - azaz szereted a finom ételeket, amelyek megbízható helyről származó alapanyagokból, frissen, tisztán készülnek –és hogy mindez maximálisan teljesülhessen – egyetlen lehetőséged van: FŐZZ MAGAD!

Tudom: könnyű ezt mondani! De a főzés – a mindennapos munkahelyi feladatok után, bizony nagyon fáradtságos megpróbáltatás.

De megéri…

 

MOTIVÁLÓ GONDOLATOK A KONYHAI MUNKÁHOZ:

  1. Ott állsz – és vársz. Vársz arra, hogy végre Neked is jó legyen. Hogy megváltozzon minden. De kérdem én: attól, hogy a világ elrohan melletted, nélküled – mivel lesz közelebb a cél, amit kitűztél magad elé? Ja! Hogy is lenne közelebb – ha nem tettél érte a világon semmit??
  2. Ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy mennyire alkalmatlan vagy arra, amit szeretnél… hiszen honnan tudnák ők mi mindenre vagy képes. Csak önmaguk félelmeiből indulnak ki – lehúzva ezzel az ambícióidat.
  3. Ki kell lépned a komfortzónádból! Ki kell próbálnod új dolgokat. Haladni csak akkor tudsz, ha végre felismered: a változásokért neked is tenned kell – még akkor is, ha az már messze-messze sodor a biztonságos burkodtól, amivel ma még oltalmazod magad.
  4. Kudarcot kudarcra halmozol. Légy bátor túlélő: lelkesen folytasd tovább, és hamarosan célba érsz.
  5. Ne várj másoktól segítséget. Képes vagy egymagad is boldogulni – így soha nem függsz majd senkitől. Hidd el ez a szabadság sokszor lesz majd a segítségedre.
  6. Félsz a bukástól? Rettegsz a kudarctól? Akkor húzódj be a legkisebb falrepedésbe, és élj méltatlanul unalmasan.
  7. A spontán dolgok a legélvezetesebbek: ha valamit előre megtervezel – feszengve készülsz rá, idegeskedsz miatta – mire eléred már nem fog örömet okozni
  8. Dolgozz szívvel, élj örömmel –és soha nem leszel fáradt.
  9. Nem pazarolhatod el az életed azzal, hogy még mindig arra vársz, hogy csoda történik veled. Tudd: a csoda TE magad vagy – egyedül csak TE tehetsz azért, hogy minden úgy alakuljon az életedben, ahogy szeretnéd.
  10. Képes vagy bármire… Akkor is, ha most éppen azt érzed lehetetlen. Hiszen honnan is tudnád, mit hoz a jövő?
  11. Amikor azt hiszed nem vagy elég erős, mindig gondolj azokra, akik számítanak rád.
  12. Minden ébredés egy újabb nagyszerű lehetőség arra, hogy újabb lépéseket tehess a céljaid felé.
  13. Ne add át az irányítást az életed fölött azzal, hogy nem vállalod a felelősséget a tetteidért! Ne hibáztass másokat – hiszen minden, ami történik Veled a TE felelősséged!

+1 Higgy önmagadban, higgy másokban, higgy abban, hogy az élet csak jót tartogat… Ha így teszel – így is lesz.

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN : AZ ÚJHAGYMA

Írta: Faar Ida

Miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve (egy dietetikus most rosszallóan ingatja a fejét), uram bocsá’ ritkán egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként.

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

 

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • hatékony megfázások esetén,
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  •  immunerősítő, 
  • vastartalma fokozza a vérképzést,
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést

Igazi több ezer éve ismert gyógynövény, és házi gyógyszer. Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a vöröshagyma közelében 35-40 másodperc múlva. Több gyógyszert is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

Megfázásos betegségek esetén a vöröshagymát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása.

Hagymatea

Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt vágjunk össze, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Tehetünk bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál kamillát. Három evőkanál kristálycukrot pirítsunk meg és öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel. Édesíthetjük ezt a teát mézzel. Ha egész nap ezt kortyoljuk, akkor siettetni tudjuk a gyógyulásunkat.

 

EGYSZERŰ RECEPTEK

TOJÁSKRÉM

Hozzávalók:8 db kemény tojás megtisztítva, 10 dkg Flóra margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag újhagyma, só, bors

A Flóra margarint a botmixerrel a kockára vágott kemény tojásokkal, az apróra vagdalt petrezselyem zölddel, a felkarikázott újhagymával, sóval és borssal összemixeljük.

HAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

A csirkemellet ujjnyi csíkokra szeljük. A hagymát felkarikázzuk. A petrezselymet felaprítjuk. Alaposan összekeverjük, és befűszerezzük. Kevés olívaolajon, nagyobb lángon megpirítjuk. Főtt rizzsel tálaljuk.

 

ÚJHAGYMÁS POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott újhagyma felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit - letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék hagymával és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk körülbelül ujjnyi vastagra, majd a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML