- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-
2. recept
RÉTES ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, 3 fej karalábé, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors, só; a réteslaphoz 2 evőkanál olaj, 1 tojás
- a megtisztított zöldségeket vékony karikákra, és apró kockákra vágjuk
- kis serpenyőben a vajat, a liszttel habzásig hevítjük
- ráöntjük a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
- a mártást hagyjuk kihűlni
- a nyers, tisztított zöldségeket egymás után forrásban lévő sós vízbe tesszük, és a forrástól számított 4 percig főzzük.
- leszűrjük - kihűtjük
- a fehér mártásban simára keverjük a feltört, de felveretlen tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítjük
- belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a zöldségeket is
- a réteslapot szétszedjük
- a felét ráterítjük egy nedves konyharuhára, és az olajjal habosra kevert tojással megkenjük
- a szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozzuk a töltelék felét, végül szorosan felcsavarjuk
- olajozott sütőlapra tesszük
- a másik rétes rudat is ugyanígy elkészítjük, végül a második rudat is bekenjük az olajos tojással
- előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük
Utolsó kommentek