GRATINIROZZ TE IS ! 

 

Írta: Faar Ida

 

Gratiniroz Te is! Ne ijedj meg, és ne gondolj semmi bonyolultra! A gratinírozást  azaz a  “csőben sütést” - sütöben vagy grillsütőben végezzük. A gratin maga nem egyetlen ételt jelent, hanem a csőben vagy sütőben sült fogásokat. Az előzetesen megfőzött ételt tepsibe teszed,  a megfelelő mártással bevonod, majd beteszed a sütőbe, hogy a teteje ropogósra piruljon.  

Hogy honnan ered a csőben sütés kifejezés? Erre több magyarázat is létezik:  régebben a kemencékben volt egy kisebb rész, amit csőnek hívtak, és ebben is sütöttek. Másfelől a németek a sütőt Rohrnak nevezik, amit ha szó szerint fordítunk, csövet jelent.   

 

Mik lehetnek a  gratin alapanyagai ?

Zöldségek, húsok, vegyesen, amelyeket előkészítünk – főzünk, párolunk, sütünk – majd rétegesen lerakva egy sütőtálban krémesen lágy mártással bevonunk, és a sütőbe téve addig sütünk, amíg a tetejük megpirul. 

A mártás lehet besamel, vagy annak sajttal gazdagított változata a Mornay-mártás, vagy tojássárgájával elkevert tejszín/zsírdús tejföl keveréke. Kerülhet az étel tetejére reszelt sajt , ami  kérget képez, megóvja az ételeket a kiszáradástól: az ízek a kéreg alatt összeérnek, az étel krémes marad.

Érdemes néhány tanácsot megfogadni ha csóben sültet sültet szeretnél késziteni:

  1. Ha gratint készítesz, akkor 3 cm-nél vastagabbra ne nagyon rétegezd a hozzávalókat, mert nem sül át rendesen az étel. 

  2. A gratin készítésénél ügyelj arra is, hogy  az alapanyagokat ne süsd-főzd teljesen puhára, mert a sütőben még puhulni fognak.

  3. Készíthetsz gratint teljesen nyers alapanyagokból is, ilyenkor több mártást, tejszínt kell felhasználnod, amit magukba szívhatnak. Ne lepődj meg a -  sütési idő is jóval hosszabb lesz– de sokak szerint megéri, mert még ízletesebb lesz az étel.

  4.  Nagyon fontos, hogy harmonizáljanak az ízek.  Az alacsonyabb zsírtartalommal bíró tejtermékek nem bírják annyira  a hőkezelést, így érdemesebb zsírosabb tejet, tejszínt, tejfölt használni.

  5.  Az elkészült gratint a legjobb rögtön a sütőből kivéve tálalni, mert frissen a legfinomabb.

 

RECEPT

 

Zöldséges gratin 

Hozzávalók:70 dkg karfiol,70 dkg brokkoli,40 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldborsó, fél citrom leve,só

A mártáshoz:4 dl tejszín,3 dl tejföl,10 dkg vaj,3 evőkanál liszt,3 tojássárgája,csipet szerecsendió,frissen őrölt fekete bors,só,30 dkg reszelt sajt

A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük. Egy nagyobb lábasba vizet öntünk. hozzáadjuk a sót, a citromlevet, és felforraljuk. Amikor forr,beletesszük a karfiol- és brokkoli rózsákat,a sárgarépa karikákat, és a zöldborsót, 5-8 percig főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, lecsepegtetjük.

Elkészítjük a mártást: egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, simára keverjük benne a lisztet, egy kicsit megpirítjuk. Felöntjük a tejszínben elkevert tejföllel, hozzáadjuk a fűszereket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a 3  tojássárgáját és a reszelt sajt felét.

A zöldség mixet egy vajjal kikent sütő tálba rakjuk, és leöntjük mártással, a tetejét meghintjük sajttal. 200 °C-os előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT!