Írta: Faar Ida
A konyha több szempontból is „veszélyes üzem”. Gondolj csak a mindennapos balesetekre főzés közben: megvághatod magad a késsel, leforrázhatod magad a frissen főtt levessel, megégetheted magad a tepsit fogva, rád fröccsenhet a zsír, hogy a különböző étel okozta megbetegedésekről ne is beszéljek. A konyhai balesetek a kellő óvatossággal végzett munkafolyamatok során elkerülhetőek, vagy legalábbis tompítható a súlyosságuk.
Itt a meleg idő – gyorsan romlanak az ételek
Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a meleg időben oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.
Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?
Sokat!
- Mindig megbízható helyről vásárolj – vásárlásnál pedig tartsd be a sorrendiséget, soha ne szakítsd meg a hűtési láncot – a nyers húsok megvásárlását hagyd utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsd haza.
- Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vásárolj meg!
- Mindig gondoskodj az alapanyagaid, ételeid megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
- A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülönítened, csomagolnod, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosnod, mielőtt a hűtőbe tennéd, hiszen a héja bármivel érintkezhetett a környezetében.
- Az alapanyagokat mindig alaposan mosd meg – és ne hagyd órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használd föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
- Mindig ügyelj a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelsz, ne használd másra.
- Tartsd be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezz meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
- Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyaszd el!
- A már felengedett húsokat soha ne fagyaszd vissza, hanem azonnal használd fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.
Utolsó kommentek