Írta: Faar Ida

Belsőségek - avagy ehető állati belső szervek: vese, tüdő, máj, vér, gyomor, agyvelő…

Van, - főként, aki erős képzelőerővel van megáldva, - már a fenti sorok olvasása közben is erős viszolygást érez irántuk, nemhogy a tányérján lássa, vagy éppenséggel fogyasszon belőlük. Viszont nagyon sokan éppenséggel ínyenc fogásnak tartják a belsőségekből készült ételeket, és már a következő felsorolást látva is összefut a nyál a szájukban: pacalpörkölt, resztelt máj, hurka, hagymás vér, vese-velő, rántott velő, - és még sorolhatnám a finomabbnál-finomabb ételeket.  

Te szereted?

Nem?

Pedig néha-néha be kellene iktatnod az étrendedbe!

Van rá 8 okom, hogy a belsőségeknek miért lenne helye a Te étrendedben is.

 

Mérsékelt fogyasztásuk javasolt, mert:

  1. a belsőségek jól hasznosuló fehérjeforrások – ezért segítenek megtartani az izomerőt
  2. sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a zöldségek, gyümölcsök vagy hagyományos húsok
  3. különösen értékes a máj, mert rengeteg A-vitamint és B-vitamint tartalmaz ezen kívül kiváló réz, vas, cink és Q10 forrás.
  4. a máj magas A-vitamin tartalma miatt segít a sejtek-szövetek, a bőr- és a nyálkahártyák épségének megőrzésében
  5. magas vas-tartalmánál fogva nagy segítséget jelenthet vérszegénység esetén
  6. magas B-vitamin tartalmuknál fogva segítik az idegrendszer működését
  7. ahogy támogatják az immunrendszer működését is
  8. gyorsan és könnyen elkészíthetőek

A belsőségek mérsékelt fogyasztását azért javasolják, mert a sok pozitív hatás mellett azért figyelembe kell venni, hogy:

  • a máj magas A-vitamin tartalma – mivel zsírban oldódó vitamin – raktározódik a szervezetben (10 dkg máj elfogyasztásával 10 napra elegendő A-vitaminhoz juthatunk), és idővel a túladagolás veszélye áll fenn. Különösen óvatosnak kell lenniük a kismamáknak, mert a túlzott A-vitamin bevitel a baba fejlődésében problémákat  okozhat
  • telített zsírokat tartalmaznak – amelyek gyakori fogyasztása növelheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét
  • magas a koleszterin-tartalmuk – ezért keringési betegségek, cukorbetegség, és hiperlipidémia esetén nem javasoltak (nő az érelmeszesedés esélye). A javasolt koleszterin bevitel felső határa napi 300 mg – ezzel szemben a tüdő, vese, agyvelő 100 grammja 2000-3000 mg koleszterint tartalmaz.
  • gyakran merülnek fel a belsőségekkel kapcsolatban élelmiszerhigiéniai problémák is – hiszen magas fehérje-,és vér-tartalmuknál fogva rendkívül gyorsan romlanak

Akkor most egyem, vagy ne egyem?

Az egészséges táplálkozás irányelvei szerint a belsőségek fogyasztása mérsékelt mennyiségben és gyakorisággal javasolt, elsősorban a nagy telített zsírsav-, koleszterin- és A-vitamin-tartalmuk, valamint gyorsan romló jellegük miatt – viszont a változatos táplálkozás részeként mindenképpen érdemes legalább 2 hetente beiktatni az étrendünkbe.

 

+ 3 AJÁNDÉK RECEPT

ALMÁS CSIRKEMÁJ

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj 
  • 60 dkg alma 
  • 15 dkg füstölt szalonna 
  • 2 nagy fej vöröshagyma 
  • 1dl száraz fehérbor 
  • só 
  • bors 
  • 3 evőkanálliszt 
  • késhegynyi majoránna

Elkészítés:
A májat megmossuk, a szalonnát vékonyan felszeleteljük, ropogósra kisütjük, a pörcöket kivesszük. A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát, néhány percig pároljuk. A májat lisztben megforgatjuk, kevés majoránnával ízesítjük, és erős lángon, hirtelen megsütjük. Végül a májat összekeverjük a hagymás almával, ráöntjük a bort, és két perces forralás után tálaljuk. Utólag sózzuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá.

 

GOMBÁS VESERIZOTTÓ

Hozzávalók:

  • 60 dkg vese
  • 50 dkg rizs 
  • olaj 
  • 20 dkg gomba
  • 2 fej hagyma 
  • 15 dkg kemény sajt
  •  só, bors, majoránna

Elkészítés:
A vesét megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a gombát, rátesszük a vesét és néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük kevés meleg vízzel és puhára pároljuk. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

VELŐFASÍRT

Hozzávalók:

  • 50 dkg velő
  • 2 vöröshagyma
  • 2 tojás 
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • petrezselyemzöld
  • bors 
  • só 
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
A velőt hártyáitól megtisztítjuk és 15 percig sós hagymás vízben főzzük. Lecsepegtetjük. Ha kihűlt összevagdaljuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a lisztet, a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. A velőmasszát evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. Pirosra sütjük. Burgonyapürével fogyasztandó.
 

Jó étvágyat!