Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VAN RÁ 20 OKOM, HOGY MIÉRT KELL CÉKLÁT ENNED!

Írta: Faar Ida

A céklát már ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor komplexnek a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentőségét.

 

Élettani hatásai:

  1. nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége.
  2. a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
  3. növeli állóképességet,
  4. javítja immunrendszer működését.
  5. magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.
  6. fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható roboráló szerként
  7. de a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
  8. enyhíti a fejfájást és fogfájást
  9. hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben - festékanyaga az antocián révén. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyökök károsító hatásitól
  10. székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is ajánlott,
  11. mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolt
  12. fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. De emellett megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is. Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén.
  13. gyulladás gátló
  14. kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amelyek rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
  15. a zöldségek közül a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.
  16. várandós anyák is fogyaszthatják, hiszen gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége is csökkenthető.
  17. lúgosító hatású helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  18. a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, hiszen fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
    Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.
  19. a menstruációs zavarokat és a változókor panaszait is enyhíti.
  20. cékla hangulatjavító – fogyasztása jó közérzetet biztosít, így a depresszió, a letargia leküzdésében is hatásos

A céklából nyersen készíthetünk ivólevet, - más zöldségekkel keverve: jól illik hozzá a sárgarépa, zeller, alma. Az egészen apró céklákat egészben hagyva meg is savanyíthatjuk.

 

RECEPTEK

KLASSZIKUS CÉKLALEVES

Hozzávalók: 50 dkg cékla, cukor/édesítőszer, 1 citrom, vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, ízlés szerint friss tárkony

A megmosott céklát meghámozzuk és enyhen sózott, cukrozott/édesített vízben megfőzzük, leszűrjük, bot mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, es tárkonyozzuk. Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel elhabart tojássárgáját is beletesszük.

CÉKLAMÁRTÁS

Hozzávalók: 3 db nagyobb cékla, 6 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 liter csontlé, ecet, só, cukor, 2 dl tejföl

A megtisztított céklákat megfőzzük, és apró kockákra vágjuk. A lisztből a vajon világos rántást készítünk, felengedjük a csontlével, ecettel, sóval, cukorral/édesítőszerrel ízesítjük, beletesszük a főtt céklát, kis ideig forraljuk, végül belekeverjük a tejfölt. Főtt és sült húsokhoz kiváló.

 

JOGHURTOS - MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.

CÉKLÁS RIZSKÖRET

Hozzávalók: 1 kg cékla, olívaolaj, 2 nagy fej hagyma, 4 db fokhagyma, 60 dkg rizs, 2 liter zöldség alapleves, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg kecskesajt, vaj

A megmosott céklákat, puhára főzzük,  megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A felhevített olivaolajon megdinszteljük a hagymát és fokhagymát hozzáadjuk a rizst és az alapleves egyharmadát, majd állandó kevergetés mellett főzzük. Ha elfőtte a levet, adjunk hozzá még egy keveset az alaplevesből.

Ha a rizs megpuhult, keverjük bele az összekockázott céklát és pár perc alatt forraljuk össze. Tálaláskor morzsoljunk rá friss kecskesajtot, szórjunk rá összevágott petrezselyemzöldet.

 

POHARAS CÉKLASÜTI

Hozzávalók: 2 pohár liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csipet só, 1 pohár cukor, 6 db tojás, 1 pohár étolaj, 1 pohár reszelt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik edénybe beletesszük a tojásokat, a cukrot, az olajat. Habverővel alaposan elkeverjük - majd hozzáadjuk a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan keverjük bele a lisztes keveréket is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !

 

0 Tovább

A MAGOK KIRÁLYA: A szezámmag

Írta: Faar Ida

A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.

Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.

Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).

 

Mi van benne?

  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  • A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  • foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav

Beltartalmi értékei/ 100 gramm

Fehérje

20 gramm

Zsír

50

Szénhidrát

21

Nátrium

4,5 mg

Kálium

458 mg

Kalcium

783 mg

Foszfor

607 mg

Magnézium

347 mg

vas

10 mg

Élettani hatásai:

  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  • segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  • fiatalító, sejtmegújító hatású
  • jó székrekedésre
  • erősíti a szervezet védekezőképességét
  • segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja

A szezám olaj

  • csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  • leköti a mérgező anyagokat
  • erős antioxidáns
  • intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

 

A szezámmag többféle formában kapható:

  • hántolt
  • hántolatlan
  • pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr

 

RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.

A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

 

HALVAKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint

Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.

 

0 Tovább

A HÓNAP FŰSZERE: A tárkony

Írta: Faar Ida

Tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon – ezek a nevek ugyanarra a gyógynövényként is használható fűszernövényre utalnak, amelyet már az egyiptomiak is termesztettek. Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába, hazánkban csak a XVI. századtól vált igazán ismertté.

A tárkonynak két változatát termesztik: a francia tárkonyt, és az orosz tárkonyt – de a francia tárkony sokkal népszerűbb mivel gazdagabb illatanyagokban, és lényegesen zamatosabb.

Erdélyben a legkedveltebb fűszernövény.

A tárkony, mint fűszer

 

Íze és illata hasonlít az ánizséra, és az édesköményére (talán egy pici csípősséggel keveredve)– ezt magas illóolajtartalmának köszönheti, illetve az illóolajban található esztargolnak.

A tárkony levelei azok, amelyeket fogyasztunk: akár friss, zöld állapotában,(ilyenkor a legaromásabb, legintenzívebb az íze), akár sóban vagy ecetes vízben eltéve, de akár száríthatjuk is. Ízesíthetünk vele salátákat, leveseket, főtt vagy sült húsokat, ragukat. Kiválóan illik a szárnyasokhoz, birkához, bárányhoz, vadhúshoz – de nagyon finom lesz tőle a zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelék is. Készíthetünk vele tárkonyos ecetet (a zölden szedett és összeaprított tárkonyra öntsünk annyi ecetet, hogy ellepje, pár nap után szűrjük le)– ami bármelyik salátánkat meg tudja bolondítani.

Egy újabb fűszer, ami egyben gyógyhatással is rendelkezik.

 

Hatásai:

  • elősegíti az emésztést
  • enyhe nyugtató, segít leküzdeni a kimerültséget
  • megelőzi a szívbetegségek kialakulását
  • enyhíti a hasi görcsöket
  • étvágyjavító
  • segíti az epe termelését a májban
  • tisztítja a veséket
  • felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
  • enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget
  • a tárkonylevél rágcsálása elmulasztja a csuklást, és enyhíti a fogfájást

Hogyan készíts tárkonyból gyógyteát?

  • Nyugtató hatású tea:  egy csésze forrásban lévő vizet önts rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyd így állni 10 percig, aztán idd meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.
  • Emésztést segítő ital: Áztass 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverd össze, majd zárd le. Naponta 1 evőkanálnyit tégy 2 dl vízbe (leszűrve) –és idd meg

…plusz egy recept

 

CSIRKEMELL-TOKÁNY

Hozzávalók: 1 kg csirkemell csíkokra vágva,2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kis doboz tejföl, kakukkfű, só, bors, tárkony, liszt a habaráshoz

Köret: főtt tészta

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, (ízlés szerinti mennyiségben) majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a hús - a tejföllel és a liszttel behabarjuk. Főtt tésztával tálaljuk.

 

0 Tovább

ÉBRESZTŐ! TUDOD MI MINDENRE JÓ AZ ÉLESZTŐ?

Írta: Faar Ida

Kuglóf, pogácsa, kalács, bukta, kenyér…- sütemények és kenyérfélék létezése lenne kockára téve azzal, ha nem létezne az elkészítésükhöz nélkülözhetetlen élesztő.

De mi is az élesztő?

A válasz egyszerű: az élesztőt a világ legkisebb gombái – egy sejtből álló mikroorganizmusok alkotják. Az élesztőgombák összefoglaló neve „Saccharomycinek”. A kifejezés a sakcharon =cukor és a mycin= gomba görög szavakból tevődik össze. A saccharomycin fogalom magában foglalja az emberek által használt élesztők többségét. A legismertebbek a sütőélesztő és a sörélesztő (saccharomycin cerevisiae). Ahhoz, hogy a létezésükhöz szükséges energiát fedezhessék, szerves anyagokat kell megemészteniük. Eközben az oxigén kizárása mellett a cukor kettéválik alkohollá és széndioxiddá. Ezt a folyamatot nevezzük erjedésnek.  A süteménybe kerülő élesztő erjedés segítségével növeli meg a tészta térfogatát.

Élesztő a történelemben

Az élesztő gyógyszerként való alkalmazása hosszú múltra tekint vissza.

  • Megtalálható már az egyiptomi orvostudomány történetének legrégebbi dokumentumában, a „Papyrus Ebers”-ben – ott levertség elleni szerként, illetve a gyomor betegségeinek megelőzésére ajánlják
  • A görög orvos,  Hippokrates az élesztőt természetes gyógymódként alkalmazta, főleg láz és hasmenés esetén.
  • Már az ókorban használták bőrbetegségek, gyulladások és emésztési zavarok ellen.
  • A perzsa-arab világban is fontos gyógyszernek számított, mióta a híres orvos Avicenna (980-1037) leírta hatását tankönyvében
  • A középkori kolostorok gyógyászatában a szerzetesek az élesztőt felhasználták a pestis elleni küzdelemben, a középkor egyik leghíresebb orvosa, Paracelsus (1494-1541) pedig az élesztőt „isteni gyógyszerként” méltatta.

Az élesztő összetétele - 100 grammban van:

  • víz 73–75%
  • fehérje 13%
  • kisebb mennyiségben ásványi anyagok, zsiradék, szénhidrát, vitamin (B, E), zimáz enzim
  • B1 0,37–0,56 mg,
  • B2 1,17–1,7 mg,
  • B6 1,1–1,14 mg,
  • Kálium 610 mg,
  • Nátrium 16 mg,
  • Kalcium 13–16 mg,
  • Magnézium 31 mg,
  • Foszfor 340 mg

Az élesztő élettani hatásai

 

Az élesztő kedvező élettani hatásait magas B-vitamin-, protein-, ásványi anyag-, és nyomelem-tartalmának köszönhetjük.

  • segíti az emésztést – csökkenti a hasmenéses tüneteket, pozitívan hat a bélrendszer állapotára, probiotikus hatásúak
  • enyhítik az antibiotikumok mellékhatásait,
  • jótékony hatással van a hangulatra, csökkenti a depresszió tüneteit
  • nyugtató, szorongásoldó
  • étvágyjavító
  • gyógyítja a köszvényt
  • erősíti az immunrendszert
  • króm-tartalmának köszönhetően segít a vércukor helyreállításában
  • csökkenti a magas koleszterin-szintet, a „jó” HDL- koleszterin szintjét pedig emeli
  • megszépíti a bőrt, a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt- alkalmas az irritált, aknés, problémás, zsíros bőr kezelésére
  • a hajat fényesebbé, egészségesebbé varázsolja.


Élesztő a konyhában – tippek, tanácsok

 

Hogy mi mindent készíthetünk élesztő segítségével? A kelt tésztából számtalan finomságot kreálhatunk: buktát, különböző hagyományos, töltött és díszített lepényeket, kuglófot, fánkot, pogácsát, lángost, kenyeret, kenyérlángost.

  • sütésnél a kívánt hatás elérése érdekében 1 kg liszthez 50 gramm élesztőre van szükség
  • az élesztőt mindig hűvös (1-8 fok) száraz helyen tároljuk
  • Sütés előtt, ha fel szeretnénk futtatni az élesztőt, sohasem forró vízbe, vagy tejbe morzsoljuk! A folyadék optimális hőmérséklete 36-37°C, a melegebb folyadék elpusztítja az élesztőgombákat, a hidegebb pedig lelassítja a kelesztést.
  • a folyadékba ne tegyetek túl sok cukrot, mert a túl sok cukor megölheti az élesztőgombákat
  • Az élesztőt soha se sózzuk meg, és ne öntsünk rá erős alkoholt. (Például a rum elpusztítja az élesztőgombákat. A rum egyébként sem való a kelt tésztákba, de a töltelékek ízesítéséhez kitűnő lehet.)
  • Közvetlenül a kelt tésztába ne tegyünk sok cukrot, mert ragadóssá válik, és nehéz lesz
  • A tészta gyorsabban kel, ha átszitáljuk a lisztet, hiszen ettől levegőssé válik.

RECEPTEK LÉPÉRŐL-LÉPÉSRE

 

Egy édes: BRIÓS

Hozzávalók:70 dkg liszt,10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, kb. 4 dl tej, 5 dkg élesztő, csipet só

Tetejére:4 tojássárgája, jégcukor

  • 2 deci langyos cukrozott tejben elmorzsoljuk az élesztőt
  • felfuttatjuk
  • a liszthez hozzáadjuk a tejben feloldott porcukrot, csipet sót
  • és a felfutott élesztős tejet
  • jól elkeverjük, majd az olvasztott vajjal és a tojás sárgákkal bedagasztjuk a tésztát.
  • Letakarva meleg helyen kelesztjük 40-50 percig.
  • Ismét átdolgozzuk és 6 dkg-os darabokra szaggatjuk.
  • Mindegyiket ujjnyi hengerré sodorjuk, csiga formájúra hajtjuk, és zsírozott sütőlapra helyezzük.
  • Tojás sárgával lekenjük, és ismét kelni hagyjuk.
  • Sütés előtt még egyszer megkenjük tojás sárgával,
  • meghintjük cukorral, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

 

Egy diabetikusan is elkészíthető: Kelt túrós batyu

Hozzávalók:

Tészta:1 kg liszt,5 dkg élesztő,5 dl tej,20 dkg cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer) ,2 tojás,10 dkg vaj,csipet só

Töltelék:50 dkg túró,1 citrom reszelt héja,6 evőkanál cukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer/, fél rúd vanília,2 tojás,10 dkg mazsola

Teteje kenéshez:1 tojás sárga , kevés tej

  • A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk ki.
  • A meglangyosított tej felében elkeverjük a cukrot/édesítőszert, belemorzsoljuk az élesztőt, és a liszt közepébe öntjük.
  • Széléről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen, tetejére egy kis lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojást, a sót, és a maradék tejjel összegyúrjuk a tésztát, a végén az olvasztott-langyos vajat hozzáadva be is dagasztjuk.
  • Letakarva duplájára kelesztjük.
  • Közben kikeverjük a tölteléket. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert, a tojást, a citromhéjat, és a mazsolát.
  • A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk,
  • 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, 10x10 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik négyzet közepére egy-egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a szemközti sarkokat a tészta fölött összecsípjük.
  • Tepsibe rakjuk, 10 percig pihentetjük még, majd a tetejüket megkenjük kevés tejjel elkevert tojás sárgával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Egy sós: Sajttal töltött pogácsa

Hozzávalók:

Tészta:80 dkg liszt, 40 dkg margarin, 6 dkg élesztő, só , 1 db tojás, tejföl

Töltelék:4 dl tej, 2evők. liszt, 4 tojás sárgája,20 dkg reszelt trappista sajt, 25 dkg margarin,5 dkg reszelt füstölt sajt

  • A lisztben elmorzsoljuk a margarint, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót és annyi tejfölt, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
  • Cipót készítünk belőle, és 30 percig pihentetjük.
  • 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  • Minden második korong közepét kiszúrjuk, így egy lyukas korongot kapunk.
  • A tojást felverjük és megkenjük vele a tele korongokat, majd ráhelyezzük a lyukasat.
  • Margarinnal kikent sütőlapra helyezzük a pogácsákat és előmelegített sütőben, világossárgára sütjük.
  •  Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet.
  • A tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva felfőzzük és belekeverjük a reszelt sajtot.
  •  A margarint kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot.
  • Ha a pogácsa kihűlt, a közepébe töltjük a krémet és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

ÉBRESZTŐ! Ennyi mindenre jó az élesztő!!!
 


 

.

 

0 Tovább

TUDOD, MIÉRT KELL ENNED MINDEN NAP EGY ALMÁT?

Írta: Faar Ida

Tudod, miért kell enned minden áldott nap egy almát? Nem. Nem azért, hogy a hazai termelőket, vagy kereskedőket támogasd… És nem is azért, hogy megfelelj a „Napi egy alma – az orvost távol tartja” – elvárásának.

Egyszerűen csak azért, hogy az elfogyasztásával segítsd a szervezeted működését, egészséged megőrzését, vagy helyreállítását.

Sajnos így tél végén – tavasz kezdetén  még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki.

 

 Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • csökkenti a gyulladásokat,
  • csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
  • antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
  • stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
  • kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
  • de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
  • vizelethajtó  
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
  • enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
  • méregtelenít
  • magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
  • tisztítja a vért,
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
  • fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
  • szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
  • frissítő hatású
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

 

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

RECEPTEK

 

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,

2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj

Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

ALMÁS-MÜZLIS BATYU

Hozzávalók:  1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.

EGYSZERŰ ALMATORTA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor ( a cukor édesítőszerrel helyettesíthető)

Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

 

PUDINGOS ALMÁS KEHELY

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.

A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

UGYE TE IS TUDOD MI AZ A HECSEDLI?

Írta: Faar Ida

Hecsedli, csipkebogyó, , kutyarózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, csitkenye – mindegy miként nevezzük, ugyanazt a narancssárgától a mélyvörös színig pompázó bogyót értjük rajta, amely kitűnő C-vitaminforrásunkká válhat influenzától és náthától terhelt napjainkban.

Frissen felhasználva a legjobb – hiszen 100 grammonként akár 1000 – 1500 mg C-vitamint is tartalmaz, de feldolgozva, ha hő hatására veszít is belőle, - párolva vagy lekvár formájában - szintén hatásos lehet a meghűléses betegségek kezelésében.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, E-, K-, P-vitamint, ásványi-anyagokat (magnézium, kalcium), cukrot (14 g/100 g), pektint (3,5 g/100 g), alma- és citromsavat (5 g/100 g), fehérjét (4 g/100 g), karotint, flavonoidokat, illóolajokat, cseranyagokat. Egészségre gyakorolt hatásai:

  • immunerősítő és roboráló hatású; fokozza a szervezet ellenálló képességét,
  • gyulladás gátló, természetes antibiotikum
  • ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedések kezelésére;
  • erősíti a legyengült szervezetet;
  • vizelethajtó hatással bír
  • ajánlják vesekő, vesehomok kezelésére is;
  • gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó – kíméletes segítő székrekedéssel küzdő emberek számára
  • segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő
  • főzete külsőleg lemosás, borogatás formájában alkalmazható sebek, és bőrfertőzések kezelésére
  • sikeresen gyógyítja a bélhurutot és hörghurutot
  • javítja a vérképzést – segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását
  • serkenti a mellékvesék és a máj működését,
  •  megszünteti a gyomorgörcsöt
  • hatásos rekedtség és ínygyulladás esetén  
  • megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától

A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. őt még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle.

 

RECEPTEK

CSIPKEBOGYÓ-LEVES

Hozzávalók: 10 dkg szárított csipkebogyó,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 dl valódi almalé, 1 evőkanál étkezési keményítő,2 evőkanál citromlé, só

A  szárított csipkebogyót, 2-3 órán át langyos vízben áztatjuk, majd a lével együtt feltesszük főni. Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A keményítőt az alma lével simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert, a citromlevet, sót.

CSIPKEBEFŐTT

Hozzávalók: 1kg csipkebogyó kimagozva, ½ liter víz, ½ kg cukor

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a csipkehúst, és 10 percig főzzük. Egy napig a cukorszirupban hagyjuk – majd leszűrjük, üvegekbe tesszük és leöntjük az újraforralt levével. Az üvegeket lezárjuk és hőkezeljük.

ALMÁS CSIPKEBOGYÓDZSEM

Hozzávalók: 1 kg megtisztított csipkebogyóhús, 1kg savanykás alma megtisztítva cikkekre vágva, 70 dkg cukor, víz

Az almát és a csipkehúst annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. Ha megpuhult turmixgéppel pépesítjük, hozzákeverjük a cukrot – és visszatéve a tűzre állandó kevergetés mellett dzsemet főzünk belőle. Ha nem akarjuk

 

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET !

 

0 Tovább

MIÉRT NINCS FARSANG FÁNK NÉLKÜL?

Írta: Faar Ida

Miért nincs farsang fánk nélkül? Mert a fánksütés a farsangi szokások szerves részét képezi – elképzelhetetlen lenne nélküle ez az ünnepkör.

Farsang

A farsang Vízkereszttől (január 6.) a Húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A Farsang tavaszváró ünnep, amely híres a zajos mulatozásról, a tréfacsinálásról, a bolondozásról, a nagy eszem-iszomokról és egyben a párkeresés, udvarlás időszakának is tartották/tartják. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (Rió, Velence), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása is. Sokfelé rendeztek bálokat, táncmulatságokat a falvakban, illetve a nagypolgárság és az arisztokrácia a városokban. Vidéken általában a kocsma vagy a fonó volt a színtere ezeknek az eseményeknek. Népszerűek voltak a batyus bálok, ezekre a résztvevők vitték az ételeket, jellemzően kalácsot, süteményt és általában baromfihúsból készült fogásokat. Farsangi ételekben pedig nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre.

Fánkok és legendák

A fánkhoz hasonló süteményt már Egyiptomban is ismerhették: ugyanis II. Ramszesz (Kr.e.: 1290 - 1224), egyiptomi fáraó sírján fedezték fel azt a motívumot melyen két rabszolga csiga alakú süteményeket készít. Az egyik egy bottal emeli le a forró fedőt, míg a másik kiemeli a forró süteményt az edényből.

Európai elterjedésének mivoltáról két legenda is született:

Az egyik Marie Antoinette királyné (1755-1793) uralkodásához köthető. A királyné az általa rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, s álruhába bújva elvegyült az utcai tömegben. Sétálás közben megéhezett, ezért mézeskalácsos bódénál vásárolt egy fánkot. A fánk nagyon ízlett neki, ezért a kísérőjével megvásároltatta az egészet. A karnevál végeztével a királynő a palotájába rendelte a fánksütőt, hogy tanítsa meg a cukrásznak e különleges tészta elkészítési módját. A cukrász finomította, módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt desszertjévé vált a fánk. Mivel elkészítési módja egyszerű és az olcsó sütemények közé tartozik, így igen gyorsan belelopta magát a társadalom kedvelt desszertjei közé.

A másik legenda szerint a fánk Bécsből származik.

A legenda egy Krapfen nevű pék halálával kezdődik, aki a műhelyét özvegyére hagyta, aki továbbra is nagyon finom kenyereket sütött. Sokan mentek el a pékségbe, hogy a finom kenyérhez hozzájussanak. Az egyik nap a kenyerek nem készültek el időben, sokan üres kézzel, bosszúsan távoztak a pékségből, volt, aki reklamált is emiatt Krapfennénál.  A pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát akart az ott szitkozódó ember fejéhez vágni, de a kenyértésztával célt tévesztett és beleesett egy olyan lábasba, amelyben zsír forrósodott. Természetesen a kenyértészta kis idő múlva, aranysárgára pirult,-  é így született meg az első fánk, amit a bécsiek még azóta is Krapfennak neveznek.

Hazánkban a 19.-ik században terjedt el.

A legismertebb: A SZALAGOS FARSANGI FÁNK

 

Háziasszonyok százai-ezrei sütik szerte az országban – a recept generációról-generációra száll, ahogy a fánksütés összes csínja-bínja is. Mert a szalagos fánk csak akkor szép, ha a fánkon körbefut az a bizonyos fehér csík – a „szalag” – amiről a nevét is kapta.

Hagyományos Farsangi fánk recept

Hozzávalók: 1 kg liszt, 8 dl tej, 6 dkg élesztő, 10 tojássárgája, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, csipet só, 6 cl rum a sütéshez: olaj, az ízesítéshez: vaníliás cukor, baracklekvár

  1. készítsünk kovászt: kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel
  2. közben a porcukrot és a tojássárgáját keverjük ki jól, hogy könnyű, habszerű massza legyen.
  3. ha a kovász megkelt, tegyük hozzá a langyos liszthez, adjuk hozzá a tojássárgájával kikevert cukrot, ízesítsük kevés rummal, és annyi langyos tejet keverjünk hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk.
  4. fakanállal dolgozzuk ki jól, közben a langyosra felolvasztott margarint részletenként adjuk hozzá, mindaddig, amíg felveszi magába.
  5. a tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos lesz és az edény falától elválik.
  6. ügyeljünk arra, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen.
  7. ezután lisztezzük meg a tetejét, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesszük
  8. ha megkelt, lisztezett deszkára borítsuk ki, kissé dolgozzuk össze, és kb. ujjnyi vastagra nyújtsuk ki.
  9. a kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval szaggassuk ki a fánkokat.
  10. liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer kelesszük meg őket.
  11. ezután minden fánk közepét kissé nyomjuk be, hogy középen is jól átsüljön.
  12. egy lábasban hevítsünk bő zsiradékot, majd süssük ki a fánkokat.
  13. a tésztát lyukas felével lefelé tegyük az olajba. Ez azért fontos, mert a felső része könnyebb a tésztának, így ez úszik majd az olajban, míg a sűrűbb alsó rész tovább tud kelni.
  14. azonnal takarjuk le egy fedővel a sülő fánkokat, és csupán másfél percig hagyjuk sülni. Ezután a fedőt tegyük félre, a fánkokat fordítsuk meg, és most fedő nélkül süssük ismét másfél percig
  15. A jól sikerült fánkok oldala szalagos.
  16. Vaníliás porcukorral meghintjük, külön baracklekvárt adunk hozzá. Olvasztott tortabevonóval is díszíthetjük.

Ahány nemzet, annyi féle fánk

Európa majdnem minden nemzetének megvan a saját fánkja – a tészta csaknem ugyanolyan, pusztán a formázásukban, és a sütési módjukban különböznek.

 

  • A német BERLINER

A Berliner annyiban különbözik a mi farsangi fánkunktól, hogy mindig töltve van. Régiónként más-más töltelékkel készítik, általában valamilyen lekvárral töltik, de létezik csokoládés, marcipános, vagy akár likőrkrémes változat is. Ehhez a fánkhoz a tésztát kicsit vékonyabbra nyújtják, korongokat szaggatnak ki belőle. Egy korongra tesznek a töltelékből, egy másikkal befedik, hagyják összekelni, majd kisütik. Porcukorral szórják meg, illetve cukor- vagy csokoládémázzal vonják be.

  • A francia Beignet

Elkészítése nagyon egyszerű: sem dagasztani, sem szaggatni nem kell, tehát nem kell hozzá sokéves konyhai rutin, bárki meg tudja csinálni! Ráadásul a baracklekvár mellé még egy vaníliamártást is adhatunk

Hozzávalók:4 dl tej,6 dl kefir,80 g friss élesztő,5 evőkanál cukor,90 dkg liszt,1 teáskanál szódabikarbóna,3 csipet só, olaj a sütéshez, sok porcukor

  1. Egy kisebb edényben forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefirt. Nagyobb keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 10 percig pihenni.
  2. Amikor az élesztő elkezd felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – ne ijedj meg - nagyon ragacsos marad!
  3. Letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  4. Amikor a duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
  5. Labdát formázunk belőle és 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  6. Újból hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk
  7. Nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva.
  8. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk. Vanília-öntetet is adhatunk hozzá.

 

  • Az olasz Fritella vagy Bigné vagy Protiferol

Az olaszok fánkja a „frittele di carnivale” vagy más néven „fritole” elengedhetetlen kelléke a velencei karneválnak. Különlegességét a mazsola és a fenyőmag ízesítés adja.

Fritole

Hozzávalók:6 dl tej,12 dkg vaj,2 csipet só,50 dkg finomliszt,1 citrom héja,6 db tojás,4 db tojásfehérje,10 dkg mazsola,4 evőkanál pálinka (grappa),4dkg fenyőmag

  1. A mazsolát 2 órára beáztatjuk a pálinkába.
  2. A tejet a vajjal és a sóval felforraljuk, majd belekeverjük a citromhéjat és a lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik.
  3. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  4. egyenként beledolgozzuk a tojásokat és a tojásfehérjéket.
  5. hozzákeverjük a mazsolát és a fenyőmagot.
  6. felforrósított olajba egy evőkanál segítségével kis adagokat szaggatunk a tésztából.
  7. mindkét oldalon aranybarnára sütjük.
  8. Porcukorral szórva tálaljuk.

 

A bigné (ami egyébként a  profiterol alapja) abban különbözik a profiteroltól, hogy vaníliakrémmel töltik meg, öntet nélküli, és alaposan megporcukrozzák. Egyébként a bignének létezik a sós változata is,- például a sajtkrémmel megtöltött bigné.

A profiterol fánkocskáiba viszont cukorral keményre vert, vaníliás tejszínhab kerül. A tészta habkönnyű, légies.  Tésztája szinte ugyanaz az égetett tészta, vagy más néven forrázott tészta, mint a mi képviselőfánkunké. A tésztagolyócskák tölteléke sokféle lehet, leggyakrabban tejszínhab, fagylalt vagy főzött cukrászkrém kerül bele, a golyókat pedig előszeretettel locsolják meg csokoládékrémmel vagy karamellel. Frissen elkészítve a legfinomabb.

  • A cseh tarkedli, cseh fánk

 

Végtelenül egyszerű elkészíteni, mégis különlegesen finom.

Hozzávalók:60dkg liszt, 4 tojás, só, 10 dkg cukor, 8dl tej, 1 élesztő

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót egy keverőtálban csomómentesre keverjük, majd langyos helyen kelesztjük. 30 perc pihenő után forró olajban kisütjük, körülbelül egy tarkedli egy evőkanálnyi tészta, de egyéni ízlés szerint süthető. Amikor megsült, baracklekvárral kínáljuk vagy porcukorral szórjuk.

  • A holland Oliebollen

Ezek a falatnyi kelt tésztás labdacsok az ösz és a téli időszak meghatározó csemegéi. A fánktészta lágysága miatt csak kanállal szaggathatóak az olajba, ahol pillanatok alatt aranybarnára sülnek. Almás, narancsos, mazsolás, áfonyás ízesítéssel készülő kísértések.

 

Oliebollen almával és mazsolával

Hozzávalók:60 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 5 dl langyos tej, 4 evőkanál cukor,2tojás, csipet só,2 alma,2 narancs reszelt héja,15 dkg mazsola,4 teáskanál kandírozott narancshéj, olaj a sütéshez, porcukor vagy fahéjas cukor a tálaláshoz

  1. A langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt
  2. Közben a maghámozott, kicsumázott almákat lereszeljük, a levét kinyomkodjuk.
  3. A narancsot alaposan megmossuk, és a héját lereszeljük.
  4. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzá öntjük az élesztős-cukros tejet, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, és kézi habverővel összedolgozzuk.
  5. Hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt narancshéjat, a mazsolát a kandírozott narancshéjat, alaposan összekeverjük,
  6. majd konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  7. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, 2 evőkanalat belemártunk, majd a tésztamasszából a kanállal egy jó diónyi darabot kiveszünk, a két kanállal nagyjából megformázzuk, és az olajba tesszük.
  8. Amikor kezd szépen barnulni, a golyókat megforgatjuk, és pár perc alatt megsütjük.
  9. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
  10. Porcukorral meghintve még melegen tálaljuk.

  • A szintén francia Eclaire

 

Az eclair fánk a francia cukrászat nagy klasszikusa, amit számtalan módon készítenek el - megtalálható mindenféle íz- és színvariációban.

Hozzávalók:

A  tésztához: 25 dkg liszt, 4 dl tej, 1 dl víz, 8 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, só,8 db tojás

A krémhez:7 dl tej, 3 dl tejszín, 15 dkg cukor, 2 db tojás, 5 db tojássárgája, 10 dkg kukoricaliszt, 20 dkg csokoládé

A mázhoz:1 dl tejszín,10 dkg csokoládé

  1. A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük.
  2. Felforraljuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet.
  4. Visszatesszük a tűzre és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, addig amíg elválik a lábos oldalától
  5. Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit várunk, hogy lehűljön, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  6. Nyomózsákba tesszük és egy sütőpapírral leterített sütőlapra 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából.
  7. előmelegített sütőbe tesszük, megsütjük
  8. hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt.
  10. A tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzákeverjük a kukoricalisztet.
  11. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük, majd az egészet a lábosba öntjük és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  12. Még melegen belekeverjük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad.
  13. Ezután a krémet lehűtjük.
  14. A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra. Fényesre keverjük.
  15. Összeállítjuk az eclaireket: egy fánkot óvatosan kettévágunk, megtöltjük 3 teáskanálnyi krémmel, rátesszük a fánk tetejét és a csoki mázba mártjuk.

  • A spanyol Churros

 

Lényegében sült tészta rudacskák cukorba mártogatva, amit sok helyen reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztanak.

Argentínában csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forró csokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban desszertnek tekintik, zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be.

Hozzávalók:1 evőkanál olívaolaj, 1 teás kanál só, 2 csésze liszt, étolaj,2 pohár víz, cukor (a mártogatáshoz)

  1. A vizet, az olivaolajjal és a sóval felforraljuk.
  2. Beleöntjük az összes lisztet, és forralás közben összekeverjük, míg egy labdácska nem keletkezik.
  3. Megvárjuk, hogy kihűljön egy kicsit, majd a churro készítővel vagy a habnyomóval 8-10 centiméteres, bordázott csíkokat nyomunk a tésztából.
  4. A bordázás azért fontos, hogy egyenletesen süljön át a tészta.
  5. Az étolajban kisütjük a csíkokat.
  6. A csíkokat csak addig kell az olajban tartani, amíg éppen meg nem színeződnek.
  7. Lecsepegtetés után cukorba mártogatva fogyasztható.(De mással is ízesíthető)

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML