Írta: Faar Ida

Hecsedli, csipkebogyó, , kutyarózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, csitkenye – mindegy miként nevezzük, ugyanazt a narancssárgától a mélyvörös színig pompázó bogyót értjük rajta, amely kitűnő C-vitaminforrásunkká válhat influenzától és náthától terhelt napjainkban.

Frissen felhasználva a legjobb – hiszen 100 grammonként akár 1000 – 1500 mg C-vitamint is tartalmaz, de feldolgozva, ha hő hatására veszít is belőle, - párolva vagy lekvár formájában - szintén hatásos lehet a meghűléses betegségek kezelésében.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, E-, K-, P-vitamint, ásványi-anyagokat (magnézium, kalcium), cukrot (14 g/100 g), pektint (3,5 g/100 g), alma- és citromsavat (5 g/100 g), fehérjét (4 g/100 g), karotint, flavonoidokat, illóolajokat, cseranyagokat. Egészségre gyakorolt hatásai:

  • immunerősítő és roboráló hatású; fokozza a szervezet ellenálló képességét,
  • gyulladás gátló, természetes antibiotikum
  • ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedések kezelésére;
  • erősíti a legyengült szervezetet;
  • vizelethajtó hatással bír
  • ajánlják vesekő, vesehomok kezelésére is;
  • gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó – kíméletes segítő székrekedéssel küzdő emberek számára
  • segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő
  • főzete külsőleg lemosás, borogatás formájában alkalmazható sebek, és bőrfertőzések kezelésére
  • sikeresen gyógyítja a bélhurutot és hörghurutot
  • javítja a vérképzést – segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását
  • serkenti a mellékvesék és a máj működését,
  •  megszünteti a gyomorgörcsöt
  • hatásos rekedtség és ínygyulladás esetén  
  • megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától

A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. őt még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle.

 

RECEPTEK

CSIPKEBOGYÓ-LEVES

Hozzávalók: 10 dkg szárított csipkebogyó,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 dl valódi almalé, 1 evőkanál étkezési keményítő,2 evőkanál citromlé, só

A  szárított csipkebogyót, 2-3 órán át langyos vízben áztatjuk, majd a lével együtt feltesszük főni. Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A keményítőt az alma lével simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert, a citromlevet, sót.

CSIPKEBEFŐTT

Hozzávalók: 1kg csipkebogyó kimagozva, ½ liter víz, ½ kg cukor

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a csipkehúst, és 10 percig főzzük. Egy napig a cukorszirupban hagyjuk – majd leszűrjük, üvegekbe tesszük és leöntjük az újraforralt levével. Az üvegeket lezárjuk és hőkezeljük.

ALMÁS CSIPKEBOGYÓDZSEM

Hozzávalók: 1 kg megtisztított csipkebogyóhús, 1kg savanykás alma megtisztítva cikkekre vágva, 70 dkg cukor, víz

Az almát és a csipkehúst annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. Ha megpuhult turmixgéppel pépesítjük, hozzákeverjük a cukrot – és visszatéve a tűzre állandó kevergetés mellett dzsemet főzünk belőle. Ha nem akarjuk

 

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET !