GRATINIROZZ TE IS !
Írta: Faar Ida
Gratiniroz Te is! Ne ijedj meg, és ne gondolj semmi bonyolultra! A gratinírozást azaz a “csőben sütést” - sütöben vagy grillsütőben végezzük. A gratin maga nem egyetlen ételt jelent, hanem a csőben vagy sütőben sült fogásokat. Az előzetesen megfőzött ételt tepsibe teszed, a megfelelő mártással bevonod, majd beteszed a sütőbe, hogy a teteje ropogósra piruljon.
Hogy honnan ered a csőben sütés kifejezés? Erre több magyarázat is létezik: régebben a kemencékben volt egy kisebb rész, amit csőnek hívtak, és ebben is sütöttek. Másfelől a németek a sütőt Rohrnak nevezik, amit ha szó szerint fordítunk, csövet jelent.
Mik lehetnek a gratin alapanyagai ?
Zöldségek, húsok, vegyesen, amelyeket előkészítünk – főzünk, párolunk, sütünk – majd rétegesen lerakva egy sütőtálban krémesen lágy mártással bevonunk, és a sütőbe téve addig sütünk, amíg a tetejük megpirul.
A mártás lehet besamel, vagy annak sajttal gazdagított változata a Mornay-mártás, vagy tojássárgájával elkevert tejszín/zsírdús tejföl keveréke. Kerülhet az étel tetejére reszelt sajt , ami kérget képez, megóvja az ételeket a kiszáradástól: az ízek a kéreg alatt összeérnek, az étel krémes marad.
Érdemes néhány tanácsot megfogadni ha csóben sültet sültet szeretnél késziteni:
-
Ha gratint készítesz, akkor 3 cm-nél vastagabbra ne nagyon rétegezd a hozzávalókat, mert nem sül át rendesen az étel.
-
A gratin készítésénél ügyelj arra is, hogy az alapanyagokat ne süsd-főzd teljesen puhára, mert a sütőben még puhulni fognak.
-
Készíthetsz gratint teljesen nyers alapanyagokból is, ilyenkor több mártást, tejszínt kell felhasználnod, amit magukba szívhatnak. Ne lepődj meg a - sütési idő is jóval hosszabb lesz– de sokak szerint megéri, mert még ízletesebb lesz az étel.
-
Nagyon fontos, hogy harmonizáljanak az ízek. Az alacsonyabb zsírtartalommal bíró tejtermékek nem bírják annyira a hőkezelést, így érdemesebb zsírosabb tejet, tejszínt, tejfölt használni.
-
Az elkészült gratint a legjobb rögtön a sütőből kivéve tálalni, mert frissen a legfinomabb.
RECEPT
Zöldséges gratin
Hozzávalók:70 dkg karfiol,70 dkg brokkoli,40 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldborsó, fél citrom leve,só
A mártáshoz:4 dl tejszín,3 dl tejföl,10 dkg vaj,3 evőkanál liszt,3 tojássárgája,csipet szerecsendió,frissen őrölt fekete bors,só,30 dkg reszelt sajt
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük. Egy nagyobb lábasba vizet öntünk. hozzáadjuk a sót, a citromlevet, és felforraljuk. Amikor forr,beletesszük a karfiol- és brokkoli rózsákat,a sárgarépa karikákat, és a zöldborsót, 5-8 percig főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, lecsepegtetjük.
Elkészítjük a mártást: egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, simára keverjük benne a lisztet, egy kicsit megpirítjuk. Felöntjük a tejszínben elkevert tejföllel, hozzáadjuk a fűszereket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a 3 tojássárgáját és a reszelt sajt felét.
A zöldség mixet egy vajjal kikent sütő tálba rakjuk, és leöntjük mártással, a tetejét meghintjük sajttal. 200 °C-os előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Utolsó kommentek