Írta: Faar Ida

Nálunk a Húsvét elképzelhetetlen birka nélkül… Mármint birkapörkölt nélkül. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Nem egy habkönnyű étel, de ha jól van elkészítve semmivel sem helyettesíthető az íze.

Egy kis juh-tan

A juh a legrégebben háziasított állatfajok egyike, - húsa, teje, gyapja egyaránt hasznosítható. Kérődző – igazi „fűnyíró”, a legsilányabb legelők karbantartója.

Hogy nevezzelek?

  1. SZOPÓS BÁRÁNY – 60 napos koráig, ekkor a súlya 5-6 kg
  2. VÁLASZTOTT BÁRÁNY – 1 éves koráig
  3. TOKLYÓ- 1-2 éves korig (kos, és jerke)
  4. VEMHES ANYA – ő az, aki „báránykát” vár
  5. KOS, TENYÉSZKOS- kifejlett hímivarú juh
  6. ÜRÜ- ivartalanított kos

A szopós báránynak, és 1 éves koráig a báránynak – gyenge, zsírszegény a húsa – hamar elkészíthető, és ízletes. Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, sült húsokat készíthetünk belőle.

Az idősebb birkahús, már zsírszövetekkel átszőtt vörös hús, amelynek a faggyú miatt jellegzetesen erős illata van. Van, akit ez a jellegzetes illat, és jellegzetes íz vissza is riaszt a birkahús fogyasztásától. Körültekintően előkészítve – a faggyús részek leszedésével, a hús enyhén ecetes vízzel való leforrázásával, majd hideg vizes lemosásával – a kellemetlen szag csökkenthető. Mondjuk személy szerint Én nem szoktam ezzel bíbelődni – hiszen elvégre azért eszünk birkahúst, hogy birka íze legyen!

A birka gerincét, bordáját, combját süthetjük, párolhatjuk. A lapocka, a szegy, a nyak, a fej – pörköltek, és gulyások alapja lehet.

KÉSZÍTSD EL TE IS!

FŐZZÜNK EGYÜTT!

                                                                                                      RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!         

 

HÚSVÉTI GULYÁS

Hozzávalók: 2 kg juhhús, 80 dkg vegyes zöldség (3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem,1 karalábé,1/2 zeller), 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 1 kg burgonya, majoránna, köménymag, 3 babérlevél, finomra vágott zöldpetrezselyem, só.

  1. A zöldségféléket tisztítsd meg, majd kockázd fel
  2. A vöröshagymát tisztítsd meg
  3. A fokhagymát pucold meg
  4. A birkahúst forrásban lévő vízzel forrázd le. Tartsd 6-8 percig forró vízben, öblítsd le és vágd kis kockákra
  5. Tedd föl főni 4 liter hideg vízben.
  6. Amint felforrt, a fűszereket, a megtisztított hagymát, fokhagymát tedd a levesbe.
  7. Add a leveshez a felkockázott zöldségeket is.
  8. Amikor a hús és a zöldség félpuha, tedd bele a burgonyát és a felszelt kelkáposztát is.
  9. Ízesítsd a babérlevéllel, és sóval
  10. Ha minden megpuhult petrezselyemzölddel megszórva forrón tálalhatod is

 

ROZMARINGOS BÁRÁNYSÜLT – a legújabb kedvenc

Hozzávalók:1,5 kg kicsontozott báránycomb, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál morzsolt rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, , 1 evőkanál mustár, olaj

A páchoz: 1 evőkanál mustár (aki szereti, ez lehet csípős is), 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál ketchup, 2 dl főzőtejszín, 3 dl húsleves, 10 dkg vaj

1 evők. Univer mustár

  1. Mosd meg a húst, itasd fel róla a nedvességet
  2. Pucold meg a fokhagymagerezdeket, majd hosszában vágd őket kétfelé
  3. Szurkáld meg a húst – a lyukakba dugdoss fokhagymadarabokat
  4.  Majd a húst a borssal, a rozmaringgal és mustárral dörzsöld be.
  5. Tedd tűzálló tálba, majd önts rá annyi olajat, amennyi ellepi.
  6. Takard le, és hűtőszekrényben pácold 1 napig, miközben néhányszor forgasd meg
  7. A sütés napján a húst, széles serpenyőben, közepesen nagy lángon mindkét oldalán süsd elő
  8. Ezután told előmelegített sütőbe, és 200 °C- on; süsd 40 percig
  9. Amíg sül, készítsd el a mártást: a lisztet az olvasztott vajon futtasd meg, keverd bele a mustárt és a ketchupot, a tejszínnel és a húslevessel pedig engedd föl. Főzd 3-4 percig – amíg besűrűsödik.
  10. Ha a hús megpuhult – már tálalhatsz is: szeleteld fel a húst, tedd adagonként tányérra – öntözd meg a mártással – és körítsd párolt zöldségekkel

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!