Írta: Faar Ida
Nálunk a Húsvét elképzelhetetlen birka nélkül… Mármint birkapörkölt nélkül. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Nem egy habkönnyű étel, de ha jól van elkészítve semmivel sem helyettesíthető az íze.
Egy kis juh-tan
A juh a legrégebben háziasított állatfajok egyike, - húsa, teje, gyapja egyaránt hasznosítható. Kérődző – igazi „fűnyíró”, a legsilányabb legelők karbantartója.
Hogy nevezzelek?
- SZOPÓS BÁRÁNY – 60 napos koráig, ekkor a súlya 5-6 kg
- VÁLASZTOTT BÁRÁNY – 1 éves koráig
- TOKLYÓ- 1-2 éves korig (kos, és jerke)
- VEMHES ANYA – ő az, aki „báránykát” vár
- KOS, TENYÉSZKOS- kifejlett hímivarú juh
- ÜRÜ- ivartalanított kos
A szopós báránynak, és 1 éves koráig a báránynak – gyenge, zsírszegény a húsa – hamar elkészíthető, és ízletes. Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, sült húsokat készíthetünk belőle.
Az idősebb birkahús, már zsírszövetekkel átszőtt vörös hús, amelynek a faggyú miatt jellegzetesen erős illata van. Van, akit ez a jellegzetes illat, és jellegzetes íz vissza is riaszt a birkahús fogyasztásától. Körültekintően előkészítve – a faggyús részek leszedésével, a hús enyhén ecetes vízzel való leforrázásával, majd hideg vizes lemosásával – a kellemetlen szag csökkenthető. Mondjuk személy szerint Én nem szoktam ezzel bíbelődni – hiszen elvégre azért eszünk birkahúst, hogy birka íze legyen!
A birka gerincét, bordáját, combját süthetjük, párolhatjuk. A lapocka, a szegy, a nyak, a fej – pörköltek, és gulyások alapja lehet.
KÉSZÍTSD EL TE IS!
FŐZZÜNK EGYÜTT!
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!
HÚSVÉTI GULYÁS
Hozzávalók: 2 kg juhhús, 80 dkg vegyes zöldség (3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem,1 karalábé,1/2 zeller), 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 1 kg burgonya, majoránna, köménymag, 3 babérlevél, finomra vágott zöldpetrezselyem, só.
- A zöldségféléket tisztítsd meg, majd kockázd fel
- A vöröshagymát tisztítsd meg
- A fokhagymát pucold meg
- A birkahúst forrásban lévő vízzel forrázd le. Tartsd 6-8 percig forró vízben, öblítsd le és vágd kis kockákra
- Tedd föl főni 4 liter hideg vízben.
- Amint felforrt, a fűszereket, a megtisztított hagymát, fokhagymát tedd a levesbe.
- Add a leveshez a felkockázott zöldségeket is.
- Amikor a hús és a zöldség félpuha, tedd bele a burgonyát és a felszelt kelkáposztát is.
- Ízesítsd a babérlevéllel, és sóval
- Ha minden megpuhult petrezselyemzölddel megszórva forrón tálalhatod is
ROZMARINGOS BÁRÁNYSÜLT – a legújabb kedvenc
Hozzávalók:1,5 kg kicsontozott báránycomb, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál morzsolt rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, , 1 evőkanál mustár, olaj
A páchoz: 1 evőkanál mustár (aki szereti, ez lehet csípős is), 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál ketchup, 2 dl főzőtejszín, 3 dl húsleves, 10 dkg vaj
1 evők. Univer mustár
- Mosd meg a húst, itasd fel róla a nedvességet
- Pucold meg a fokhagymagerezdeket, majd hosszában vágd őket kétfelé
- Szurkáld meg a húst – a lyukakba dugdoss fokhagymadarabokat
- Majd a húst a borssal, a rozmaringgal és mustárral dörzsöld be.
- Tedd tűzálló tálba, majd önts rá annyi olajat, amennyi ellepi.
- Takard le, és hűtőszekrényben pácold 1 napig, miközben néhányszor forgasd meg
- A sütés napján a húst, széles serpenyőben, közepesen nagy lángon mindkét oldalán süsd elő
- Ezután told előmelegített sütőbe, és 200 °C- on; süsd 40 percig
- Amíg sül, készítsd el a mártást: a lisztet az olvasztott vajon futtasd meg, keverd bele a mustárt és a ketchupot, a tejszínnel és a húslevessel pedig engedd föl. Főzd 3-4 percig – amíg besűrűsödik.
- Ha a hús megpuhult – már tálalhatsz is: szeleteld fel a húst, tedd adagonként tányérra – öntözd meg a mártással – és körítsd párolt zöldségekkel
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek