Írta: Faar Ida
Minden korosztálynak mást és mást jelent a Húsvét! A gyerekeknek játékot közös tojásfestést, izgatott várakozást a locsolókra, a kiskamaszoknak szégyenlős versmondást – pajkos pillantásokkal kísérve; a felnőtteknek a néphagyományok őrzését, és a vallás gyakorlását.
Mit is ünneplünk Húsvétkor?
A kereszténység ezen a napon ünnepli Krisztus feltámadását. Ekkor ér véget a negyven napig tartó böjt. A Húsvét minden évben más-más napokra esik, úgynevezett mozgóünnep. A tavaszi napéj-egyenlőség (március 21.-e) utáni első holdtöltét követő vasárnapon és hétfőn ünnepeljük.
A Húsvét jelképei a gasztronómiában
A Húsvét elképzelhetetlen sonka, bárány, kalács, torma és a tojás nélkül – hiszen ezek az újjászületés és a termékenység szimbólumai - jelzik a tavasz kezdetét.
A Húsvéti menüsor összeállítása mindenkinek fejtörést okoz: hiszen egyrészt hűnek kell lennünk a hagyományokhoz, másrészt viszont napjaink étkezési kultúrájának jegyeit is magán kell viselnie, és az sem baj, ha egészségesek is.
A TOJÁS
A világ, és az elemek, az élet és a termékenység jelképe – a korai kereszténységben az újjászületés szimbóluma.
A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálék: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett forrása sokféle vitaminnak és élettanilag fontos ásványi anyagnak.
Szervezetünkre gyakorolt legfontosabb élettani hatásai:
- D-vitamin tartalma segít megelőzni a csontritkulást
- A-vitaminja segít a bőr egészségének megőrzésében, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.
- E-vitaminja antioxidáns hatású,
- megvéd a krónikus betegségek kialakulása ellen
- B-vitaminjai segítik az idegrendszer zavartalan működését
- fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt
- a tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. Ráadásul a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen valamennyi esszenciális aminosavat is tartalmazza, amely előállítására szervezetünk képtelen.
- Javítja a közérzetet – ez magas B12-vitamin-tartalmának köszönhető - féken tartja a stresszt
- javítja a haj és a körmök egészségét
- magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
KÉSZÍTSD EL TE IS!
FŐZZÜNK EGYÜTT!
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!
Elöljáróban: a receptek minden hozzávalóját célszerű előkészíteni… Így nem érhetnek meglepetések.
SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE
Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma (snidling), 5 tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.
- A megmosott friss tojásokat főzd keményre (10 perc)
- Ha kihűltek tisztítsd meg
- Vágd ketté
- A sárgáját vedd ki egy tálkába, és alaposan keverd el a tejföllel
- Ízesítsd a sóval, cukorral, citromlével, és az apróra felszelt metélőhagymával.
- …majd ezt a finom fűszerezett krémet töltsd vissza a tojásfehérjékbe
+tipp: Ha nincs snidlinged, akkor újhagyma is jó.
HÚSVÉTI PAPRIKÁS TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 10 kemény tojás,2 nagy piros kaliforniai paprika, 25 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, salátalevelek
- Mosd meg a kaliforniai paprikákat,csumázd ki, majd vágd apró kockákra
- Locsold meg citromlével
- Kockázd fel a sajtot, és add a kaliforniai paprika kockákhoz – keverd össze
- Add hozzá a majonézt, a tejfölt, sózd, borsozd – majd alaposan keverd el
- Karikázd fel az újhagymát
- 5 egész főtt tojást karikázz fel
- A megmaradt 5 főtt tojást vágd ketté, szedd ki a sárgáját
- A fehérjét reszeld le, és add a sajtos krémhez
- Bélelj ki egy tálat salátalevelekkel, simítsd bele a krém 1/3 –ad részét
- Rakd rá a tojáskarikák felét, a hagymakarikák egyharmadát
- Ismételd meg a rétegezést
- Végül a korábban félretett tojás sárgákat reszeld a tetejére
- Tedd hűtőbe pár órára
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek