TORMA: HUNGARIKUM, AMI NAGYON CSÍP
Torma. A Húsvét elengedhetetlen alapanyaga, amely nélkül elképzelhetetlen lenne a gazdagon megterített asztal. Ez az ősmagyar zöldségféle gyógy-, és fűszernövényként egyaránt megállja a helyét. Nyugat-Ázsiából került Európába – elterjedését a nomádok népvándorlása nagyban segítette. Erős, jellegzetes orrfacsaró illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja – az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Aki magára vállalja a reszelését igazi próbatétel előtt áll: reszelése közben ugyanis garantáltan könnyek szöknek majd a szemébe - erős zamata mögött megbújó édes íze pedig, még az erős paprikától edzett torkoknak is okozhat meglepetést.
Torma – mint gyógynövény
Nem véletlen, hogy a húsvéti sonka, a sültek, és a pörköltek mellé tormát kínálunk –hatóanyagai ugyanis fokozzák a gyomor emésztőnedveinek termelését, így segítve a nehéz ételek emésztését. Magas rosttartalma is segít a táplálék további feldolgozásában, emellett fontos szerepe van a máj méregtelenítésében.
További gyógyhatásai:
- baktérium-, és vírusölő – fertőtlenítő, segít a gyulladásos folyamatok leküzdésében
- bedörzsölő szerekben használva csökkenti a reumatikus ízületi gyulladásokat és a fájdalmat
- tisztítja a légutakat
- segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladása esetén
- csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású.
- enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.
- idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást, fejfájást
- erősíti az immunrendszert,
- fontos C-vitaminforrás.
Hogyan ehetem?
Hámozással kell megtisztítani, - hidegre téve sokáig eláll, reszelve hamar megbarnul, ezért szinte azonnal keverjünk hozzá egy kis ecetet vagy citromlevet.
A lereszelt tormát fogyaszthatjuk közvetlenül, vagy ízesíthetjük vele az ételeket, például mártásokat vagy túrót. Fogyaszthatjuk a tormát reszelve nyersen, ecetes-cukros ízesítéssel húsokhoz, szendvicseken, vegyes zöldséggel.
KÉSZÍTSD EL TE IS!
FŐZZÜNK EGYÜTT!
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!
TORMÁS RÉPA – sültek mellé édes és savanyú
Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 1 citrom, 1 szál torma, só, méz, 10 dkg mazsola
- Tisztítsd meg a tormát, és a sárgarépát!
- Reszeld le!
- Keverd össze a citromlével!
- Add hozzá a mézet, a sót, és a mazsolát!
- Alaposan keverd össze!
A HIDEGTÁLAK DÍSZE: TORMÁS SONKATEKERCS
Hozzávalók: 20 szelet gépsonka, 4 evőkanál reszelt torma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt bors
- a tejszínt a cukorral verd kemény habbá
- lazán keverd bele a tormát, a mustárt és a borsot
- a sonkaszeleteket töltsd meg a tormahabbal, tekerd föl
- mindkét végét mártsd reszelt tormába
- és már sorakoztathatod is őket a hidegtálra
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK
Utolsó kommentek