Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a nyári forróságban oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásároljunk – vásárlásnál pedig tartsuk be a sorrendiséget, soha ne szakítsuk meg a hűtési láncot – a nyers húsokat hagyjuk utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vegyünk.
  3. Mindig gondoskodjunk az alapanyagaink, ételeink, megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülöníteni, csomagolni, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosni, mielőtt a hűtőbe tennénk, hiszen a héja bármivel érintkezhet a környezetében.
  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – és ne hagyjuk órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használjuk föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyeljünk a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelünk, ne használjuk másra.
  7. Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyasszuk el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyasszuk vissza, hanem azonnal használjuk fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.