Írta: Faar Ida
A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.
Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.
Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).
Mi van benne?
- súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
- A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
- foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav
Beltartalmi értékei/ 100 gramm
Fehérje |
20 gramm |
Zsír |
50 |
Szénhidrát |
21 |
Nátrium |
4,5 mg |
Kálium |
458 mg |
Kalcium |
783 mg |
Foszfor |
607 mg |
Magnézium |
347 mg |
vas |
10 mg |
Élettani hatásai:
- megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
- erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
- kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
- erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
- segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
- fiatalító, sejtmegújító hatású
- jó székrekedésre
- erősíti a szervezet védekezőképességét
- segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
- gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
A szezám olaj
- csökkenti a magas vérnyomást
- magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
- leköti a mérgező anyagokat
- erős antioxidáns
- intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
- gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését
A szezámmag többféle formában kapható:
- hántolt
- hántolatlan
- pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
- natúr
RECEPTEK
SZEZÁMKRÉM
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.
HALVAKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.
ARAB SZEZÁMKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.
Utolsó kommentek