A HÓNAPOS RETEK
Írta: Faar Ida
Előljáróban : A technika ördöge…
Olyan szépen indult minden… Mármint, ami az ABROSZRAVALÓ pályafutásának kezdetét illeti… Szépen sorban írtam a cikkeket, - Húsvét előtt sorra posztoltam is őket – aztán pont a „főszereplőről” a sonkáról szóló cikk kényszerült pihenőpályára a technika ördöge – és Murphy örökérvényű törvénye szerint: ami elromolhat – jelen esetben a monitorom – el is romlott.
De mostmár újra itt vagyok, és gőzerővel azon dolgozom, hogy rávegyelek Kedves Olvasó arra, hogy FŐZZ TE IS MAGADNAK!
Otthon, megbízható forrásból származó alapanyagokból, lépésről-lépésre haladva.
Nem. Nem könnyű feladat,de számtalan előnye van… A legfontosabb előny pedig nem más, mint az, hogy TUDOD mi az, amit eszel.
Szezonálisan
Az alapanyagok kiválasztásának fő szempontjaként mindig a SZEZONALITÁS betartása kell, hogy a szemeid előtt lebegjen.
És most minek van szezonja?
Többek között a HÓNAPOS RETEKNEK…
Retket enni, de minek?
Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen is szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt, kiemelkedő élettani hatásuk miatt. Ez a feltételezések szerint Távol-Keletről származó a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, foszfort.
Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében kitűnően alkalmazhatjuk.
Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:
- magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
- alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
- megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
- enyhíti a köhögést
- csökkenti a koleszterinszintet,
- fertőtleníti a nyálkahártyát,
- serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
- csökkenti a puffadást
- mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
- csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
- erősíti az immunrendszert
Kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Ha leves imádó vagy: RETEKLEVES
Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, olaj, só, méz, liszt, tej, víz.
- alapos mosás után vágd a retket hasábokra
- kezd el párolni az olajon
- sóval, mézzel a ízlés szerint ízesítsd
- adj hozzá kevés vizet, párold 10 percig
- süsd zsírjára
- szórd meg liszttel
- folyamatosan kavargatva pirítsd egy kicsit
- majd fele víz, fele tej keverékével engedd fel, és forrald össze
Ha a salátákra esküszöl:FŰSZERES RETEKSALÁTA
Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélőhagyma
- a megtisztított és megmosott retket vágd vékony szeletekre
- a sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat keverd alaposan össze
- tedd bele a retket,
- az egészet takard le és érleld körülbelül 20 percig
- a zöld fűszer növényeket öblítsd le, csipkedd le a levelüket.
- a metélő hagymát vágd karikákra
- zöld fűszereket,és a metélőhagymát óvatosan forgasd a reteksalátába forgasd a salátába
Ha mutatós finomságra vágysz: TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 12 db közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
- a megmosott retkeket vágd ketté
- kapard ki a belsejüket
- a kikapart belsőt párold meg
- szórd meg a felaprított snidlinggel, a zúzott fokhagymával,
- öntsd rá a sóval felvert tojást
- süsd össze
- a tojásos masszát töltsd vissza a kikapart retekbelsőkbe
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek