Írta: Faar Ida
A nassolás nem élettani szükséglet – csipegetni, ropogtatni, kóstolgatni ugyanis nem az éhségérzetünk csillapítására szoktunk, hanem csak úgy. Ugyanis a nassolás boldogabbá tesz. Ez viszont tény.
Miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek?
Néhány egyszerű magyarázat következik.
Azért nassolunk, mert:
- ezzel akarjuk csillapítani a szorongásainkat, félelmünket
- nyugtató hatással van ránk
- a családban már-már hagyománya van annak, hogy folyamatosan enni kell valamit
- rossz szokásként rögzül, hogy a Tv-nézés elképzelhetetlen rágcsálás nélkül
- valamiféle megfoghatatlan hiányérzetet akarunk kielégíteni,
- a sok kellemetlenség után, ami ért bennünket valami jóra, kellemesre vágyunk
- elkeseredésünkben csak ez az egyetlen örömforrás
A túlzásba vitt nassolás következményei
Igen. Következményei vannak. Egyrészt hosszabbtávon súlygyarapodást okoz– aminek szintén megvannak a maga hátrányai (például az anyagcsere-betegségek, és a magas vérnyomás kialakulásának a rizikója megnő), másrészt az örökös bűntudat miatt előbb vagy utóbb erőteljes önbizalom-vesztéshez, kudarc-élményhez vezet.
Mit tehetünk?
Itt is – mint annyi mindennek az életben – a mértékletesség a titka, az hogy egészséges egyensúlyt alakítsunk ki a nassolás terén is.
Hogyan?
- nevezzünk meg hetente 1-2 olyan napot, amikor mintegy megjutalmazzuk magunkat egy-egy finomsággal
- szabjunk határt a falánkságunknak – nem kötelező egy egész zacskó chipset felfalni egyszerre, osszuk el több alkalomra
- együnk lassan, kiélvezve mindennek az ízét – alaposan rágjuk is meg – könnyítve ezzel a gyomor munkáját
- válasszunk egészségesebb nassolnivalókat – gyümölcsöket, zöldségturmixokat, gyümölcskrémeket, olajos magvakat stb.
- készítsük el MI magunk az ételeinket – így elkerülhetjük, hogy fölösleges mesterséges anyagokkal terheljük a szervezetünket
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Készítsd el TE is!
Egy édes…
RÁNTOTT BANÁN
Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só
- szeleteld a banánokat 2-3 centiméteres darabokra
- hintsd meg kevés fahéjas porcukorral, keverd át
- a tojáshoz add hozzá a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót
- az egészet keverd el,
- takard le konyharuhával - hagyd egy órán át állni, míg a tészta egy kicsit felhabzik
- mielőtt sütni kezdenéd, finoman keverd el benne a habbá vert tojásfehérjét
- a sütőedénybe önts nagyobb mennyiségű olajat
- hevítsd forróra.
- a tésztában forgasd meg a banándarabokat és egyenként, kanállal tedd az olajba
- az olajból kivéve szórd meg fahéjas porcukorral és tálald forrón
…és egy sós
SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
- a leveles tésztát engedd fel,
- a spenótot tisztítsd meg,
- forrázd le,
- a petrezselymet aprítsd fel
- majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel dolgozd össze
- a leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra nyújtsd ki
- kis tortaformákkal szúrj ki belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhesd vele a kis kosárformákat.
- ezekbe a tésztakosárkákban arányosan oszd el a tölteléket, majd előmelegített sütőben süsd készre
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek