Írta: Faar Ida

A nassolás nem élettani szükséglet – csipegetni, ropogtatni, kóstolgatni ugyanis nem az éhségérzetünk csillapítására szoktunk, hanem csak úgy. Ugyanis a nassolás boldogabbá tesz. Ez viszont tény.

Miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek?

Néhány egyszerű magyarázat következik.

Azért nassolunk, mert:

  • ezzel akarjuk csillapítani a szorongásainkat, félelmünket
  • nyugtató hatással van ránk
  • a családban már-már hagyománya van annak, hogy folyamatosan enni kell valamit
  • rossz szokásként rögzül, hogy a Tv-nézés elképzelhetetlen rágcsálás nélkül
  • valamiféle megfoghatatlan hiányérzetet akarunk kielégíteni,
  • a sok kellemetlenség után, ami ért bennünket valami jóra, kellemesre vágyunk
  • elkeseredésünkben csak ez az egyetlen örömforrás

A túlzásba vitt nassolás következményei

Igen. Következményei vannak. Egyrészt hosszabbtávon súlygyarapodást okoz– aminek szintén megvannak a maga hátrányai (például az anyagcsere-betegségek, és a magas vérnyomás kialakulásának a rizikója megnő), másrészt az örökös bűntudat miatt előbb vagy utóbb erőteljes önbizalom-vesztéshez, kudarc-élményhez vezet.

Mit tehetünk?

Itt is – mint annyi mindennek az életben – a mértékletesség a titka, az hogy egészséges egyensúlyt alakítsunk ki a nassolás terén is.

Hogyan?

  • nevezzünk meg hetente 1-2 olyan napot, amikor mintegy megjutalmazzuk magunkat egy-egy finomsággal
  • szabjunk határt a falánkságunknak – nem kötelező egy egész zacskó chipset felfalni egyszerre, osszuk el több alkalomra
  • együnk lassan, kiélvezve mindennek az ízét – alaposan rágjuk is meg – könnyítve ezzel a gyomor munkáját
  • válasszunk egészségesebb nassolnivalókat – gyümölcsöket, zöldségturmixokat, gyümölcskrémeket, olajos magvakat stb.
  • készítsük el MI magunk az ételeinket – így elkerülhetjük, hogy fölösleges mesterséges anyagokkal terheljük a szervezetünket

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

Készítsd el TE is!

Egy édes…

 

RÁNTOTT BANÁN

Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg  liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só

  • szeleteld a banánokat 2-3 centiméteres darabokra
  • hintsd meg kevés fahéjas porcukorral, keverd át
  • a tojáshoz add hozzá a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót
  • az egészet keverd el,
  • takard le konyharuhával - hagyd egy órán át állni, míg a tészta egy kicsit felhabzik
  • mielőtt sütni kezdenéd, finoman keverd el benne a habbá vert tojásfehérjét
  • a sütőedénybe önts nagyobb mennyiségű olajat
  • hevítsd forróra.
  • a tésztában forgasd meg a banándarabokat és egyenként, kanállal tedd az olajba
  • az olajból kivéve szórd meg fahéjas porcukorral és tálald forrón

…és egy sós

 

SPENÓTKOSARAK

Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só

  • a leveles tésztát engedd fel,
  • a spenótot tisztítsd meg,
  • forrázd le,
  • a petrezselymet aprítsd fel
  • majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel dolgozd össze
  • a leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra nyújtsd ki
  • kis tortaformákkal szúrj ki belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhesd vele a kis kosárformákat.
  • ezekbe a tésztakosárkákban arányosan oszd el a tölteléket, majd előmelegített sütőben süsd készre

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!