…mert szezonja van…
Írta: Faar Ida
Ilyenkor tavasszal öröm piacra járni…
A természettel együtt a zöldség-kínálat is frissül: piros hónapos retkek mosolyognak mindenfelől, saláták kövér levelei kívánkoznak a kosarainkba, és a nagy kedvenc: az újhagyma harsogó zöld és fehér szárával nyújtózkodik felénk.
Apropó: újhagyma! Az - az illat! Az - az íz!
Mondhatni: miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve vagy egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként. Gyakori kiegészítője a salátáknak, de szószokba, pástétomokba is megállja a helyét.
Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, - lényegében „Ő” a vöröshagyma „kisded” korban - íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.
Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:
- vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
- cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez
- vastartalma fokozza a vérképzést
- jó vizelethajtó,
- légút tisztító,
- alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
- a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
- illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
- jótékony hatást gyakorol a vénákra,
- sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
- hatékony megfázások esetén,
- immunerősítő,
- van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
- elősegíti az emésztést
- igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;
RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
ÚJHAGYMÁS CSIRKEMELL
Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs
- a csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra
- az újhagymát karikázd fel
- a petrezselyemzöldet aprítsd föl
- keverd alaposan össze,
- sózd, borsozd ízlés szerint
- kevés olívaolajon, nagyobb lángon pirítsd meg
- főzd meg a rizst, és tálald azzal
ÚJHAGYMÁS KELT POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor
- az élesztőt a langyos, cukros tejben futtasd fel
- a lisztet morzsold össze a vajjal,
- add hozzá az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót
- a keveréket robotgéppel jól dolgozd ki
- a tésztát fél órát langyos helyen pihentesd
- ezután a tésztát nyújtsd ki,
- szórd rá az összevágott újhagyma felét, és a reszelt sajt felét
- ezután a tésztát csavard föl, mint a bejglit – takard le, és 1/4 óráig langyos helyen pihentesd
- ezután ismét nyújtsd ki, szórd meg a maradék újhagymával és a maradék sajttal.
- megint csavard föl.
- végül még egyszer nyújtsd ki körülbelül ujjnyi vastagra, éles késsel rácsozd be, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki
- a pogácsák tetejét kend meg a fölvert tojással
- előmelegített sütőben süsd meg
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Utolsó kommentek