- avagy a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok kimenetelében -
Írta: Faar Ida
Szervezetünk folyamatosan védekezik az őt támadó vírusokkal, baktériumokkal, és más betolakodókkal szemben – méghozzá olyan gyulladásos folyamatokkal, amelyeknek az a célja, hogy eltávolítsa azokat, ezáltal gyógyítva önmagát. A gyulladás lényegében az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Hiányában a sebek elfertőződnének, a fertőzések pedig halálos kimenetelűek lennének.
A gyulladásos folyamat:
- SZÖVETKÁROSODÁS KIALAKULÁSA (Ennek sokféle oka lehet: sérülés, idegen anyagok behatolása, mikroorganizmusok, sugárzás, sejtelhalás)
- A TERŰLETEN FOKOZÓDNI KEZD VÉRÁRAMLÁS
- A VÉRBŐL FEHÉRVÉRSEJTEK JUTNAK A SZÖVETEK KÖZÉ, ÉS FELHALMOZÓDNAK A KÁROSODOTT RÉSZEN
- A SEJTEK EGY RÉSZE FELFALJA A BAKTÉRIUMOKAT VAGY A SÉRÜLT SEJTEKET – GENNYESEDÉS SORÁN ELTÁVOLÍTVA AZOKAT
- A TÖBBI FEHÉRVÉRSEJT PEDIG MOZGÓSÍTJA AZ IMMUNRENDSZERT ÉS SEGÍTI A KÁROS ANYAGOK KIÜRÜLÉSÉT
A krónikus gyulladás
Ha a gyulladásos folyamat tartóssá válik, kialakul a krónikus gyulladás, ami számos más megbetegedés forrása is lehet. Gondoljunk itt például a fogágy-betegségekre, ahol a gyökércsúcs körüli betokozódott tályog napi szinten ontja magából a fertőző gyulladáskeltő anyagokat – gócfertőzést indukálva. ( Az allergiától kezdve, az ízületi gyulladáson át, az életet veszélyeztető agyhártya-, vagy agyvelőgyulladásig bármit okozhat).
Ha hiszed, ha nem - de sokszor a tudtodon kívül Te magad vagy az, aki a nem kellő odafigyeléssel összeállított étrended miatt hátráltatod a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatok legyőzését.
Gyulladást okozó, vagy gyulladásos folyamatokat segítő ételek:
- Nehezen emészthető vörös húsok: amelyek akár 12 órán keresztül is panganak a belekben gyulladást okozva. Nagyon veszélyesek az ipari szinten tenyésztett állatokból készült húsok, mivel testidegen antibiotikumokat és gyógyszer származékokat is tartalmazhatnak.
- Finomított cukor: fehér méreg - a leggyakoribb gyulladást okozó élelmiszer.
- Nátrium-glutamát: ízfokozó amit a legnagyobb mennyiségben a gyorsételek és a felvágottak tartalmaznak, az íz-élmény fokozására, furcsa függőséget kialakítva. Idült gyulladást okoz, májkárosító.
- Aszpartam: olyan mesterséges édesítőszer, amire az immunrendszer idegen anyagként tekint – gyulladásos folyamatokat indítva ellene.
- Fehér liszt: a belőle készült termékek magas glikémiás index-el rendelkeznek – ezek is gyulladást okozhatnak.
- Telített zsírok és transz-zsírok: gyorsételek, hamburger, sült krumpli, rántott hús – ki ne szeretné őket. Ahogy a chipseket, kekszeket, fánkokat is? Esszük őket, holott a leginkább gyulladáskeltő ételek.
- Kazein – a tej egyik fehérjéje, ami bizonyítottan a belek, és az ízületek gyulladásának kialakulásáért tehető felelőssé.
- Alkohol
Mi a megoldás?
GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉTREND
Napjaink étrendje sajnos egyáltalán nem mondható egészségesnek - egyre távolabb kerül a természettől és ezzel arányosan egyre több olyan anyagot tartalmaz melyre a szervezet - gyulladással válaszol. Ezért aztán fogyasszunk minél több természetes élelmet, miközben kerüljük a gyulladást okozó élelmiszer-csoportokat.
- Együnk zöldségeket: mert javítják a szervezet PH értékét, így a zöldségfogyasztás önmagában is gyulladáscsökkentő. Naponta legalább három alkalommal fogyassz friss zöldségeket- egyrészt gazdagok antioxidánsokban, másrészt sejtgyógyulást elősegítő flavonoidokban.
- Együnk gyümölcsöket: napi két-három adag friss gyümölcs vitamin-, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően változatossá és egészségessé teheti az étrendedet.
- Ne felejts el eleget inni – segíti a gyulladás során keletkezett káros anyagok kiürülését. Soha ne várd meg szomjúságot érzel – mert az már a kiszáradás jele. Kerüld a műanyag palackos vizeket – a belőlük kioldódó anyag is gyulladást okozhat.
- Omega-3 zsírsavak: Az Omega 3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA igen erős gyulladáscsökkentők. Naponta legalább 1 alkalommal szükséges fogyasztani ezekből az esszenciális zsírokból, aminek a legbiztosabb forrásai a halak, az avokádó, a diófélék, extra szűz olívaolaj, lenmag- és kendermagolaj.
- Gyógynövények és fűszerek: Az illóolajban gazdag fűszerekből gyulladáscsökkentő illóolajok, csersavak és zsírsavszármazékok keletkeznek, amelyek erősítik az immunfolyamatokat. Ilyen a kurkuma, gyömbér, fahéj, fokhagyma, csili, valamint a zöld fűszerek is nagyon jók, mint a bazsalikom, rozmaring és a kakukkfű.
- Tea: gyulladáscsökkentő gyógynövények vannak a teafélék között is. Ilyen a csipkebogyó tea, a gyömbértea, a zöld tea.
- Friss gyümölcsitalok – vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok.
Utolsó kommentek