Írta: Faar Ida
Nem éppen bizalomgerjesztő a kinézete, mi több – egyenesen visszataszítóan hat, ha arra gondolsz: enned kell belőle. Pedig rosszul teszed, ha viszolyogsz tőle, mert fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve orvosolható.
A retket ősidők óta ismert, és gyógyhatásai miatt elismert növény. Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették.
A friss gyökér tartalmaz:
- mustárolaj-glikozidokat
- C-, B1, B2 - vitamint,
- vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint
- mustár olajat,
- raphanol és raphanin nevű illóolajokat
- antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsavat, tokoferolokat, karotenoidokat és polifenolos komponenseket).
Ha az emésztésed katasztrofális
Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy nagyobb „evészet” után a szervezete megbosszulta az átgondolatlanul leküldött finom falatokat. Az émelygés, a hányinger, a puffadás, a rossz közérzet biztosított – ilyenkor jelenthet nagy segítséget a fekete retek – ami igazi gyógyír a túlterhelt májnak, és gyomornak – hiszen javítja az emésztést, gyorsítja a májsejtek regenerálódást, fokozza az epekiválasztást (ezzel megakadályozza az epekő kialakulását), vízhajtó hatásánál fogva pedig segíti a méreganyagok mielőbbi kiürülését is.
Miért is egészséges a fekete retek?
10+ 3 okból.
Lássuk:
- közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, légúti betegségek gyógyítására.
- elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását
- kiváló antioxidáns
- lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában.
- magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású- segít a felgyülemlett víz eltávolításában
- Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és megakadályozza a székrekedés kialakulását
- erősíti az epe utak simaizomzatát
- minden epeműködési rendellenesség esetén alkalmazható – mi több frissen préselt levének kúraszerű fogyasztásával (orvosi javaslatra) segít epehomok vagy epekő ellen is
- stabilizálja a vérnyomást
- megelőzi vagy gyógyítja a bőrbetegségeket (régen a szeplők eltávolítására is használták)
- baktérium, és gombaölő
- köptető hatású
- gyulladáscsökkentő
- rendszeres fogyasztása segíthet meggátolni a pajzsmirigy túlműködését, mivel rafanin nevű vegyülete szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében
- Magnéziumtartama fokozza a koncentrációt, és csökkenti a stresszt
- Rákellenes és tumor-növekedést gátló hatóanyagokat tartalmaz (glükozinolátok, izotiocianátok),
- 6 napi fogyasztás után mérsékelheti a koleszterinszintet,
Hogyan használjam?
Tisztítókúraként
Mosd meg a retket, és ha nem bio, hámozd is meg. Vágd kis darabokra, majd zöldség-centrifugába téve nyerd ki a levét. Adj hozzá néhány csepp borsmenta- vagy citrom- esszenciális olajat, hogy ellensúlyozd kissé keserű és csípős ízét.
Fogyassz belőle egy teáskanállal, 2-4 alkalommal naponta, 4-5 napon át. De ne adagoljunk többet, mint napi 100 ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tárold hűtőben, maximum 3 napig.
Különleges Feketeretek-torta
Hozzávalók:
- 50 dkg fekete retek, meghámozva
- 3 dl napraforgó olaj
- 40 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- fél teáskanál kardamom
- 1 narancs héja
- 50 dkg liszt
A meghámozott retkeket vízben puhára főzzük. A leszűrt retket az olajjal összeturmixoljuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A száraz hozzávalókat és a narancs lereszelt héját összekeverjük. A tojáshabhoz adjuk a retekpürét, majd beleforgatjuk a száraz hozzávalókat. 175 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Máz:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg sajtkrém, pl. Philadelphia
- 30 dkg porcukor
- 1 narancs héja
- díszítésként dió
A puha, szobahőmérsékletű vajat és a krémsajtot elektromos habverővel kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a narancs héját. Egyenletesen elkeverjük, és a kihűlt torta tetejére kenjük. A torta tetejét durvára vágott dióval díszítjük.
KÖHÖGÉSRE
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!Ezt olvastad már?
Utolsó kommentek