Írta: Faar Ida

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.

Miért fontos reggelizni?

Mert:

  1. Reggelre a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, - mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a működéséhez
  2. Megakadályozhatod, hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  3. ha rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz a nap során
  4. ha nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  5. ellenállóbbá válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  6. bármennyire hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  7. Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. válassz olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el,  ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
  4. Fogyassz a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. viszont érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtsd meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
  10. Váljon szokásoddá a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)

A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..

JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 

Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili

Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

 

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE

Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors

A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

BANÁNOS MÜZLI

Hozzávalók: 1 banán, 1 kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli, zabpehely rászórva