Írta: Faar Ida
Lehet, hogy nem is tudsz róla… Lehet, hogy vannak ugyan tüneteid – de egyszerűbb ráfogni a túlhajszoltságra, a stresszes mindennapokra, mint szembenézni a ténnyel: magas a vérnyomásod. Pedig nem kellene félvállról venned napjaink népbetegségét – mert elhanyagolt esetben egy idő után nagyon súlyos szövődményeket okozhat (agyvérzés, agytrombózis, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus).
A magas vérnyomás tünetei lehetnek:
- fejfájás
- orrvérzés
- látászavar
- fáradékonyság
- hányinger
- szédülés
- szapora szívverés
- szívtáji fájdalom
Mennyi az annyi?
Ahhoz, hogy valós képet kapj vérnyomás-értékeidről, néhány szabályt be kell tartanod a vérnyomásmérés során.
A mérés előtt:
- 30 percig ne fogyassz koffein-, és alkohol-tartalmú italt
- ne dohányozz
- legalább 5 percig pihenj, és zárj ki minden zavaró tényezőt
- ne legyen túl meleg, vagy túl hideg
A mérés alatt:
- ülő helyzetben, maradj nyugalomban, lazítsd el az izmaidat
- ne beszélgess
Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalomba (5 percnyi pihenés után), a háromszor – 5 percenként - megismételt vérnyomásmérés eredményének átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm szintet. Természetesen ez a határérték – egyéb társbetegségektől függően alacsonyabb is lehet (például cukorbetegség esetén 130/80 Hgmm).
De mitől lehet magas?
Az esetek nagy százalékában (elsődleges hipertónia) – nem ismerhető fel a kialakulásának az oka – azaz nincs olyan alapbetegség, ami magas vérnyomást okoz. A másodlagos hipertónia viszont valamilyen betegség miatt alakul ki – egyes vesebetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, mellékvese-betegségek kísérőjeként. Kialakulásában szerepet játszhatnak még örökletes tényezők, gyógyszerek, környezeti hatások.
Mit tehetsz?
Először is – tartsd be az orvos utasításait – azaz szedd pontosan a felírt gyógyszereket. Eközben – azaz emellett változtass az életmódodon:
- amennyire csak lehetséges iktasd ki a rizikófaktorokat (stressz, dohányzás, alkohol stb.)
- mozogj rendszeresen
- táplálkozz egészségesebben
- legyen ideális a testsúlyod
A táplálkozás hogyan tényleg hat a vérnyomásra?
Nagyon is hat! A helytelen étrend nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához – illetve a már létező probléma súlyosbodásához. Mire gondolok?
- Helytelen táplálkozás = elhízás. – a magas vérnyomás kialakulásának legfőbb rizikófaktora.
- Túlzott só fogyasztás: A túl sok só hatására az érszűkítő anyagok hatása megnő, ráadásul a sok só vizet köt meg – és tart vissza – ödémát kialakítva. Megnő a vér térfogata – ez nagyobb terhet ró a szívre – aminek egyenes következménye a vérnyomás megemelkedése lesz.
- Só helyett használjunk friss, vagy szárított fűszernövényeket – kerüljük a sózott- füstölt-pácolt hústermékeket, az ömlesztett, félkemény sajtokat, konzerveket, kész ételeket, a sózott péksüteményeket, a mustárt, a ketchupot, az ételízesítőket, a sós kekszeket, chipset, ropikat, sózott olajos magvakat.
- Túlzott zsírfogyasztás – egyrészt a fölös kalória bevitel miatt növeli az elhízás veszélyét, másrészt megemeli a koleszterinszintet – érelmeszesedést okozva – ami rugalmatlanná téve az érfalakat megemeli a vérnyomást. Csökkentsük a zsírbevitelt!
- Hidrogénezett növényi olajok, margarinok – az egyre nagyobb mennyiségű készétel elterjedése megsokszorozta az úgynevezett transzzsírok bevitelét szervezetünkbe, ezzel sokszorosára növelve a szívroham, a rák, a diabétesz és a magas vérnyomás előfordulásának gyakoriságát. A transzzsírok fogyasztásának korlátozása vagy megszüntetése a magas vérnyomás elleni küzdelem egyik legfontosabb sarokköve.
- Oxidált olajok - A sütéshez oly gyakran használt növényi olajok a hevítés során oxidálódnak, és vérnyomás emelkedést, magas koleszterinszintet és rákot okozhatnak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó finomított olajok - például a napraforgó vagy a repceolaj,- amelyeket a leggyakrabban használunk ezek közül. Finomítatlan olajok hevítés nélküli használata ajánlott. Használjunk extra szűz olíva olajat, vagy salátákhoz lenmagolajat.
- Kalciumban és magnéziumban szegény táplálkozás – fogyasszunk minél több tejterméket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű lisztet, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halakat.
- Dohányzás, alkoholfogyasztás – a nikotin és az alkohol érszűkítő hatása miatt nő a vérnyomás – ezért mindenképpen célszerű felhagyni mindkét káros szenvedéllyel.
- Feldolgozott szénhidrátok, például a reggeli gabonapelyhek, tartós kenyerek, transzzsírok (margarinok), a túlcukrozott készételek, a magas cukorfogyasztás mind-mind garancia a magas vérnyomás kialakulására, ezért ezeknek a fogyasztását is korlátozni kell.
… és akkor mit (t)ehetsz?
- fogyassz rengeteg zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg a szezonnak megfelelő összetételben
- táplálkozz változatosan – biztosítva ezzel a legoptimálisabb tápanyagbevitelt
- főzz magad – készítsd el az ételeidet – így tudod mi az, amit eszel
- fogyassz természetes ételeket, amelyek antioxidánsokban, polifenolokban, egészséges olajokban gazdag (olíva-, lenmag-, avokádó-olaj)
- egyél minél több színes gyümölcsöt – antocianinokban gazdag - áfonya, fekete áfonya, padlizsán, szőlő, vörösbor, gránátalma, valamint az egyéb hasonló színű zöldségeket és gyümölcsöket
- kerüljenek az étrendedbe Omega 3- zsírsavakban gazdag ételek
- kis mennyiségben fogyasztható vörösbor is – a benne található rezveratrol bizonyítottan csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
Használj vérnyomáscsökkentő gyógynövényeket:
- kökény,
- galagonya,
- vöröshagyma – olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a flavonol vagy a kvercetin, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében segítséget nyújthatnak
- Fokhagyma - a benne található allicin nevű hatóanyag csökkenti a magas vérnyomást
- medvehagyma,
- citromfű, - nyugtató hatása miatt oldja a stresszt – csökkentve ezzel a magas vérnyomás kialakulásáért felelős stressz-hormonok szintjét
- oregánó - legfőképpen a mediterrán országokban használják, de hazánkban is egyre népszerűbb - nagy szerepe van a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében
- levendula,
- macskagyökér,
- orbáncfű,
- fehér fagyöngy
Utolsó kommentek