Írta: Faar Ida
Nem! Nem kell megijedni… Nem a törökök jönnek, hanem csak a török ételek. A török ételek, amelyek talán nem is olyan ismeretlenek hazánkban – tekintettel történelmi múltunkra.
Nekik „köszönhetjük” a paradicsomot, a paprikát, - hiszen az ő közvetítésükkel került be az országba, na és a kávéivás szokásának elterjedését is.
A török konyha jellegzetességei
Az étkezési szokásaikat vallási hovatartozásuk nagymértékben befolyásolja. (A lakosság 2/3-a mohamedán vallású). Emiatt:
- nem esznek sertéshúst, (még csak sertészsírral készült ételeket sem)
- viszont rengeteg halat, rákot, kagylót, tintahalat, kardhalat fogyasztanak
- leggyakoribb húsféle a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús
- ételeiket intenzív fűszerezés jellemzi
- sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – ügyelve arra, hogy minél változatosabb legyen belőlük a kínálat (paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, káposztát, fügét, dinnyét, körtét, szőlőt, őszibarackot stb.)
- kedvelik a magvakat és a dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót
- kedvelt alapanyaguk a rizs –amit nem csak köretnek, hanem számos más étel alapanyagának is használnak
- fehér sajtjaik, és joghurtjaik juhtejből készülnek
- az olívaolaj széleskörűen elterjedt, Törökország nyugati területein, bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel.
- kenyerük búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértészt
- édességeik túl édesek, nehezek
- a kávéivás számukra már-már szertartás – a török kávé főzési módja eltér a nálunk megszokottól
- a meleg éghajlat miatt Törökországban dél körül megáll az élet – így a legforróbb órákat komótos étkezéssel és pihenéssel töltik, majd délután 4 után kezdenek el újra tevékenykedni
Jellegzetes török ételek
- SIS-KEBAB : nyárson sült húst amit a törökök fedeztek föl A şiş -kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.
- ISKENDER KEBAB – ez az utcán árult török specialitás, Iskender Effendi nevéhez köthető. Ő dolgozta ki az 1850-es években a húsok függőleges sütési grillezési eljárását. A bárányhúsból készült kebabok a legelterjedtebbek.
- DÖNER KEBAB: Az Iskender Kebabot fejlesztette tovább Mahmut Aygündöner, akinek pitában felszolgált kebabja Nyugat-Európában vált ismertté és kedveltté-ő volt ugyanis az, aki 1970-ben rájött, hogy ebben a formában jobban eladható. A döner kebab készítési módjában megegyezik a görög gyros-szal, fűszerezésében azonban eltér tőle.
- LAHMACUN – a törökök egyik pizzája, ami egy nagyon vékony tésztából készülő paradicsomos, darált húsos étel –amit friss zöldségekkel tálalnak.
- PIDE – ez is egy pizzaféleség, hosszúkás alakja van, és különböző feltétekkel kapható
- Nagyon kedvelt a marhahúsból készült PASTIRMA is. A pastirma a katonák eledele volt, akik a hosszú hadjáratokra vitték magukkal ezt a marhahúsból "sonkamódra" készült, levegőn szárított, erősen fűszerezett húsfélét
- MUSZAKA - darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készítik. A török muszaka – a göröggel ellentétben - nem rétegzett. Ehelyett magas hőfokon, kevés zsíron serpenyőben pirított padlizsánból, zöld borsból, paradicsomból, hagymából és darált húsból készül, cacıkkal (kb. dzadzíki) és piláffal fogyasztják. Léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.
- SUCUK – reggelinél fogyasztott szalámiféleség
- PILÁF birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel,
- AYRAN hagyományos sós joghurtitalt
- RAKI Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik.
- MENEMEN(Török lecsó) -a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák.
- KÖFTE (Török fasírt) A török konyha fő eleme. Általában pogácsává vagy golyóvá formázzák - marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.
- MANTI (Töltött gyúrt tészta)- első látásra a raviolira emlékeztet. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.
- KUZU TANDIR ( Birkasült) A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.
- BÖREK (Töltött vagy rakott yufka, vagy leveles tészta)- ínyenc török tésztaféleség. Készülhet darált hússal, spenóttal és sajttal töltött variációk. A leveles tésztát többnyire darabokra vágva, egyenként töltik. A börek bármikor könnyű és finom étel.
- BAKLAVA (Török rétes)- Mogyorós, szirupos, tésztás édesség. Gyakran darált pisztácia kerül a tetejére. Édes és különleges, frissen kell fogyasztani!
- MEZE (Előétel)- Elterjedt szokás a “meze”-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy sokféle hideg előételt szolgálnak fel italokkal vagy főétel helyett. A vacsoravendég elé körülbelül húszféle választási lehetőséget szervíroznak. Ezek lehetnek babételek, saláták, kenyérre kenhető krémek kis adagokban tálalva.
- DOLMA (Töltött zöldség) - az összes töltött zöldségfélét is így nevezzük. Törökországban a töltött szőlőlevél mellett a töltött paprika, cukkini és padlizsán is népszerűek.
- LOKUM (Török ínyencség)- egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség.
- MOZAIK PASTA (Mozaiktorta) Csokitorta - csoki szószból és apróra tört kekszdarabokból - sütés nélkül elkészíthető gyors édesség.
- MERCIMEK KÖFTESI (Vörös lencse fasírt)- a húsból készült fasírt vegetáriánus török változata. Vörös lencséből, bulgurból és apróra vágott zöldségekből készül ez a népszerű török előétel.
- KÜNEFE - egyedi török desszert, sajtból és vékony metélt tésztából készül, pisztáciával megszórva..
- DÜRÜM (Hússal töltött lepény)- A burrito török változata a dürüm. Lassan sült csirke-, marha- vagy birkahúsból készül, amit vékony kenyérlepénybe tekernek.
+RECEPT
PIDE
Hozzávalók:
A tésztához:1 kd liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 6 dl langyos víz,4 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 3 evőkanál tejföl , őrölt bors, 3 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz
A töltelékhez:70 dkg darált hús , 2 zöldpaprika, 2 fej lilahagyma ,5 cikk fokhagyma, 6 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez, 3 teáskanál szárított kakukkfű , 1 csokor petrezselyemzöld, só , frissen őrölt színes bors, olaj a sütéshez, 20 dkg reszelt sajt a tetejére
A tálaláshoz: paradicsom, bazsalikomlevelek , tejföl , csípős paprika
Elkészítése lépésről-lépésre:
- A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt,
- Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Amíg a kelesztés tart elkészíthetjük a tölteléket: a felszelt hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, majd ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal.
- A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk,
- öt egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszúkás legyen.
- Az így elkészített "papucsokat" megkenjük a sűrített paradicsommal, megszórjuk az oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval.
- Reszelt sajttal megszórva, 200 fokos sütőben megsütjük.
- Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.
Jó étvágyat mindenkinek!
Utolsó kommentek