Írta: Faar Ida

 

NEM MINDEGY,HOGY MIT,HOL ÉS HOGYAN ESZÜNK

Étkezéstechnika – kissé tudományosan hangzik a kifejezés, de nem kell semmi félelmetesre gondolni. Egyszerűen csak az evés körülményeire és technikájára-, amelyeket rohanó, stresszel teli világunkban újra és újra kell tanulnunk. Már, ha nem szeretnénk emésztési problémákkal, kellemetlen gyomor-bél rendszeri tünetekkel szembesülni. Így nyaralás előtt (pláne, ha külföldi útról van szó, és a helyi ízeket szeretnénk kipróbálni) érdemes tudatosan készülni a szokatlan finomságok „befogadására” – persze a mennyiségi korlátokat is figyelembe véve (de ez már egy másik történet), hogy valóban örömteli, és üdítő legyen a pihenésre szánt idő.

Ha mediterrán vagy trópusi országokba utazunk, könnyen összeszedhetünk bélrendszeri fertőzéseket. Ezeket a fertőzéseket gyakran az elfogyasztott ételek vagy a víz továbbítja.

Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

 

Enyhe lefolyású eseteknél elég, ha mi magunk próbálunk meg segíteni a problémán, ilyenkor az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlását ásványvizekkel, gyümölcslevekkel, rehidráló izotóniás italokkal pótolhatjuk. A tünetek kezelésére hasmenés elleni szerek, görcsoldók jönnek szóba.

Súlyosabb esetben viszont keressünk fel egy helyi orvost, mert akár a bélmozgás csökkentésére ható gyógyszerre, de előfordul, hogy antibiotikumokra is szükség lehet. 

Gyerekek esetében azonnal forduljunk orvoshoz, mert a kiszáradás veszélye náluk hamarabb fennáll. Ilyen esetben a folyadékpótlás infúzió formájában könnyebben kivitelezhető. 

Megelőzésképpen érdemes megfogadni néhány tanácsot:

  • Mossunk gyakran kezet szappannal, legyen nálunk egyszer használatos fertőtlenítő kendő. 
  • Csak palackozott vizet fogyasszunk, még fogmosáshoz is (erre főként az Európán kívüli országokban van szükség).
  • Ahol palackozott vizet indokolt inni, ott mindenképpen kerüljük a jégkását, jégkockákat az italokba, koktélokba, hiszen azok is csapvízből készülnek.
  • Csak a jól átsütött húsokat, főtt ételeket vegyük és együk meg. 
  • Az utcai ételárusokkal legyünk óvatosak, nézzük meg a standok körülményeit, higiéniáját, sőt még a kiszolgáló személyt is, de inkább ne vásároljunk ilyen helyeken.
  • A zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg. 
  • Tengeri ételeket mindig a partokhoz közeli területeken vegyünk, mert ott valószínűleg friss árut kapunk, a szárazföld belsejében ez kockázatos lehet.

 

  • Aki először fogyaszt életében tengeri "herkentyűt", az kis mennyiségben próbálja ki, hogy ne váltson ki allergiás tüneteket.
  • Inkább gyárilag csomagolt jégkrémet válasszunk fagylalt helyett.
  • Soha ne együnk állva, járkálva, vezetés közben, TV-t nézve – elterelik a figyelmet az étkezésről, emiatt egyrészt túl sokat eszünk, másrészt túl gyorsan terheljük meg a gyomrunkat.
  • Minden étkezésnek adjuk meg a módját: szánjunk rá elegendő időt, felejtsük el a „gyorsan bekapok valamit” rohanását.
  • Teremtsünk nyugodt körülményeket. Ha eljön az evés ideje – ami akkor jó, ha rendszeresen azonos időpontokban van kijelölve – terítsünk meg, tálaljuk ínycsiklandozóan az ételt (még ha csak egy szendvicsről van is szó), és zárjunk ki minden zavaró tényezőt.
  • Tudatosan figyeljünk oda az étkezésünkre-, azaz alaposan rágjunk meg minden egyes falatot – egyrészt mert az emésztési folyamat már a szájüregben megkezdődik a nyálban található enzimek segítségével, másrészt pedig a fogak őrlő munkája révén a falat felaprózódik, és így könnyebbé tehetjük a gyomor munkáját.

 

  • Élvezzük az ízeket, hogy minden étkezés élvezetes legyen.
  • Soha ne beszéljünk tele szájjal – illetlen, és ráadásul még sok levegőt is nyelünk vele, ami puffadáshoz vezet.
  • Ne vegyük fel mások kapkodó ritmusát.
  • Bármennyire is óriási a kísértés, próbáljuk meg mérsékelni azon ételek fogyasztását, amelyek emésztési problémát okoznak számunkra: a túlságosan fűszeres, zsíros, nehéz ételek könnyen elronthatják a hangulatot, nem egyszer az ügyeletre kényszerítve az elcsábulókat.
  • Ha valakinek ismert táplálékallergiája van, akkor a megfelelő ellenszert, gyógyszert mindenképpen vigye magával a nyaralásra. 
  •  Akinek a nyaralás kedvéért sem függeszthető fel a diétája - pl. cukorbetegek, epebetegek, gyulladásos bélbetegek, táplálékallergiások – azoknak most is ügyelniük kell a táplálkozásukra. -
  • Ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztás fontosságáról sem! Meleg nyári napokon a folyadékszükséglet megnövekszik, bátran igyunk minél többet!

KELLEMES NYARALÁST MINDENKINEK!