ÍZ – KALANDOZÁSOK : Quiche - a franciák pizzája

PRÓBÁLD KI – MEGÉRI!

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj…

Mivel is?

  • új alapanyagokkal,
  • új eljárásokkal,
  • új ízekkel

Kalandozz Velem Te is, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

QUICHE

Mi az a Quiche?

Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, - klasszikus francia étel, amely tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megrakott, tejszínes tojással összesütött lepény.

Egy kis történelem

A quiche a francia konyha hagyományos étele, számtalan jó tulajdonsága miatt világszerte közkedvelt. Előnye, hogy előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható és szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Németországból terjedt el, ahol még vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re.

Az a bizonyos tészta

A tészta nem más, mint a klasszikus omlós-vajas tészta, amit gyorsan a hideg hozzávalókból kell, hogy kidolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Elősütés után jöhet rá a feltét: a tejszínes-tojásos szószba kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely – ez fogja összefogni a további hozzávalókat, ami lehet: paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót gomba, bármilyen idényzöldség. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. A fűszerezés is egyénileg variálható: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

 

Mi kell hozzá?

Az alaptészta hozzávalói: 4 evőkanál napraforgóolaj, 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz, 3 szál friss kakukkfű, 1 kiskanál fűszerpaprika,1 db tojás, kiskanál só

Változatok egy témára

Készítsd el:

  1. PÓRÉHAGYMÁSAN

A töltelékhez: 30 dkg póréhagyma, 2 dl tej, 1  paprika felkockázva, 2 evőkanál apróra vágott snidling, 45 dkg héjában főtt burgonya, 6 dkg összevágott rucola,15 dkg reszelt sajt, só, fekete bors, 2 db tojás, zsiradék a sütőformához

A tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük, és apróra vágjuk. Az olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és rászórjuk a sajt egyharmadát. A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a rucolával, a paprikakockákkal és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal, és a töltelékre öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.

  1. TÚRÓS-SONKÁS VÁLTOZATBAN

Alaptészta: 20 dkg liszt,15 dkg vaj, csipet só,1 tojássárgája

Töltelék:25 dkg túró,10 dkg juhtúró, 1 kempingsajt,15 dkg sonka, 2 tojás, újhagyma  Teendők: tésztát a szokásos módon összeállítjuk, a tölteléket a tészta elősütése után ráöntjük, készre sütjük.

 

  1. BROKKOLIS VÁLTOZATBAN

Hozzávalók:25 dkg liszt, csipetnyi só, 12,5 dkg vaj

A töltelékhez 80 dkg brokkoli, 5 tojás , 2-2 dl tejszín és tej, 10 dkg reszelt ementáli sajt , szerecsendió, őrölt bors, só

A tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkoli rózsákkal megrakjuk, ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.

Kalandozz Te is az ízek világában - jó főzést, és jó étvágyat!

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ Tudom : nincs sok időd pepecselni…

EGY KIS SÓS ROPOGTATNIVALÓ

Írta: Faar Ida

Nemrég az egyik ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy mennyire „kiment” a divatból az otthoni főzés. Az okok érthetőek: mindenki orrvérzésig dolgozik – sokszor 2-3 ember munkáját kell elvégeznie – s mire hazaér nemhogy ideje, de ereje sincs arra, hogy egy újabb műszakot húzzon le a tűzhely mellett (az egyéb házimunkákról nem is beszélve). Ahogy azokat is meg lehet érteni, akik egyedül vannak, és egymagukért nem éreznek túl sok motivációt arra, hogy főzzenek – egy- két adagért minek fogna hozzá nap, mint nap, - ahogy nagyobb adagokban sem érdemes gondolkodniuk, hiszen nem ehetik egész héten ugyanazt az ételt.

De enni ugyebár kell – csak az nem mindegy, hogy mit… Az otthon elkészített ételek íze ugyanis semmivel sem helyettesíthető…

Ahogy mindenkinek jól esik egy kis „nassolnivaló” is – pláne így hétvégén – mintegy megjutalmazva önmagunkat és kis családunkat.

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

CSEMEGEKUKORICÁS ÉDES KENYÉR

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

  • A hozzávalókat egy tálban alaposan keverd el, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen,
  • majd öntsd vajjal kikent formába,
  • és előmelegített sütőben tűpróbáig süsd készre.

…és egy sós

 

FRISS KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

  • A karalábét és a sárgarépát vágd vékony csíkokra.
  • A tejfölt keverd ki a citromlével, majd sózd, borsozd.
  • A zöldségeket keverd össze, majd öntsd le a tejföllel.
  • A salátalevelet mosd meg, és tépkedd nagyobb darabokra.
  • Bélelj ki velük négy kistányért, és halmozd a középre a vitaminsalátát.
  • Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálald.

 

Jó étvágyat mindenkinek !

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK:Töltött zsömle

Írta: Faar Ida

 

Gyorsan,finomat,ízleteset,természeteset

Nincs időd főzni? De enni kell, s nem mindegy, hogy mit.

A „műkaja” ugyan könnyen tálalható (gyorsfagyasztott pizza, hamburger,virsli,stb.), de szerintem jobb ha nem tudod mi van benne. Valószínűleg, ha látnánk a gyártási folyamatot – messzire elkerülnénk a fogyasztását.

Szóval? Nincs időd, de ennél valami igazán finomat? Akkor készítsd el ezt az ételt!

Itt a recept lépésről-lépésre:

TÖLTÖTT ZSÖMLE

Hozzávalók: 8 zsömle, 50 dkg darált csirkemell, 2 vöröshagyma, 2 teáskanál fűszerpaprika (lehet csípős is), őrölt bors, 4 nagy paradicsom, 2 paprika, reszelt sajt, étolaj, só

  1. A felszelt hagymát az olajon arany barnára pirítjuk.
  2. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, a borsot.
  3. Rátesszük a darált húst, majd pici vizet aláöntve pároljuk.
  4. Megsózzuk.
  5. Beletesszük a felkarikázott paradicsomot, paprikát, és 15 percig kevergetve nagy lángon összefőzzük.
  6. A zsömlék kalapját levágjuk, a belét kikaparjuk, és a pörkölthöz keverjük.
  7. A pörköltünket a zsemlékbe töltjük, tűzálló tálba tesszük, a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe téve pirosra sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

HOZD MAGAD MEDITERRÁN HANGULATBA!

Írta: Faar Ida

MEDITERRÁN ÉTREND = EGÉSZSÉG

Egészség, életstílus, kifogyhatatlan energia, jókedv, kiegyensúlyozott mindennapok…- ki ne vágyna erre rohanó világunkban. Most sokan azt gondoljátok: ez lehetetlen, kivitelezhetetlen, nem is érdemes róla beszélni.

Pedig hidd el, nem kerül sokba: csak egy kis odafigyelés kell, - s rövid idő alatt kamatostól megtérül a ráfordított idő.

Számtalan tudományos vizsgálat bizonyította már, hogy a mediterrán étrendet követők között csökkent a szívinfarktus és a tüdőrák kockázata, ritkább az érelmeszesedés, a diabétesz, az agyvérzés, a depresszió, szűnnek a gyulladásos betegségek, javul a szellemi teljesítőképesség. Érdemes hát áttanulmányoznod a diéta alapelveit, s minél többet alkalmazni a hétköznapjaidban belőle. Hisz az egészség érték – s ezt nem feltétlenül akkor kell felismerned, ha már megbetegedtél.

A mediterrán étrend alapjai:

  • A táplálékaid túlnyomó része legyen növényi eredetű. Egyél sok gyümölcsöt, zöldségeket. Fontos, hogy sok friss és szezonális élelmiszert fogyassz. 
  • Fogyassz sok teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és a durum búzából készült tésztát, (a Földközi-tenger vidékén, elsősorban Olaszországban és Spanyolországban a tészták alapanyaga a durumbúza, amelynek a rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem tesznek, így azok koleszterintartalma nullára csökken).
  • A zsírok és egyéb olajok helyett használj extra szűz olíva olajat; ezzel különösen ízletes ételeket készíthetsz. Fontos hogy az olívaolaj extra szűz változatát keresd, mert elsősorban ebben található egyszeresen telítetlen olajsav, de kellő adagban vannak jelen a fontos többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav és alfa-linolénsav) is, míg telített zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav) szerény mértékben fordulnak elő benne.  Kisebb mennyiségben találhatóak még benne a karotinoidok, az alfa-tokoferol, a fenolvegyületek, a fitoszterinek és a klorofill
  • A tojást- koleszterintartalma miatt- ritkán ehetsz
  • Vörös húst havonta csak néhány alkalommal fogyassz.
  • Használj népszerű mediterrán összetevőket: kapribogyót, olajbogyót, friss fűszernövényeket, citromot, narancsot. Az ételek ízesítésére pedig minél kevesebb sót használj. 
  • Tekintsd az étkezést szociális eseménynek, olyan lehetőségnek, melynek keretében értékes időt tölthetsz el a családoddal. Étkezz kényelmesen, a családod vagy a barátaid társaságában, kellemes környezetben.  Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd az ízeket, és a társaságot.
  • A teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek minden nap szerepeljenek az étrendedben - biztosítva ezzel a kellő rostbevitelt, ami egyrészt telit, másrészt lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását
  • Rendszeresen fogyassz zsírszegény tejtermékeket, joghurtot, sajtot, túrót, illetve az ezekből készített ételeket.
  • Kulcsfontosságú az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halak beépítése a mindennapi étkezésedbe. A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennapi részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségleted kielégítésében. Éppen ezért fontos, hogy hetente többször is kerüljön az asztalodra ezekből az élelmiszerekből. A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek.
  • A mediterrán étrend része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása, melynek flavonid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását. Töményebb italokat, alkoholt ne fogyassz, mert energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért mindamellett, hogy megterheli a májat (a felszabaduló méreganyagok miatt), még nehezíti az ideális testsúly kialakítását is.
  • Az étkezésen kívül a rendszeresen szánj időt a testmozgásra
  • Próbáld meg könnyedebben venni a problémákat, s lehetőségeidhez mérten kerülni a stresszt.

S ízelítőként néhány kedvcsináló recept:

Olívabogyó pasztával töltött pulykamell

Hozzávalók:8 db pulykamell-szelet, 2 evőkanál friss rozmaring levél

Olívakrém:3 csészényi magozott olívabogyó,5 gerezd fokhagyma,6 evőkanál Olívaolaj, 3 teáskanál szárított bazsalikom, 4 teáskanál dijoni mustár, frissen őrölt bors

  • Az olíva krém hozzávalóit mixerrel pürésítsd
  • A pulykamelleket vágd kétfelé vízszintesen, de ne teljesen, csak úgy, hogy egy zsebszerű mélyedés keletkezzen.
  • Bőségesen töltsd meg az olívás krémmel,
  • fogpiszkáló segítségével tűzd össze
  • sózd, borsozd,
  • dörzsöld meg az apróra vágott rozmaring levelekkel,
  • majd locsold meg olívaolajjal.
  • előmelegített sütőben süsd pirosra.

Spanyol csirke zöldségekkel  

Hozzávalók 3-3 zöld és piros paprika, 30 dkg csiperkegomba, 20 dkg töltött zöld olajbogyó, 3 gerezd fokhagyma, 3 kicsontozott csirkemell filé, só, őrölt bors, 3 evőkanál finomliszt, pirospaprika,3 evőkanál extra szűz olívaolaj,2 evőkanál paradicsompüré,4 dl tyúkhúsleves

  • a megmosott paprikákat vágd 1 cm széles csíkokra
  • a gombát, az olajbogyóval együtt szeleteld fel
  • a csirkemelleket vágd 2-2 darabba
  • sózd, borsozd
  • a lisztet a pirospaprikával keverd el, és a húst forgasd meg benne
  • majd a húst az olajban, nagy lángon mindkét oldalán süsd barnára
  • majd közepes, illetve kis lángon oldalanként 4-4 percig süsd tovább
  • szedd tányérra és lefedve tartsd melegen
  • a paradicsompürét keverd a visszamaradt olajba
  • rakd bele a zöld olajbogyót, és a szeletelt gombát folyamatosan kevergetve néhány percig süsd
  • a tyúkhúslevest öntsd hozzá, forrald fel - majd kis lángon nem túl puhára párold meg
  • a zöldségkeveréket rakd tányérokra
  • a húst fektesd a tetejére
  • köretnek orsótészta illik hozzá

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ: A génjeink is hibásak nem csak mi

Sorozat édesszájúaknak…

2. rész

 

Nassolnivaló - egészséges finomság

Szereted az édes ízeket? A cukorkák, csokoládék, pralinék, bonbonok rabja vagy Te is? Valószínűleg igen – mint ahogy az emberiség jelentős százaléka…

De vajon miért vagyunk képtelenek ellenállni a kísértésnek?

Lehet, hogy a neveltetésünkből fakad, és szüleink, nagyszüleink „jutalmazó”- rendszere lenne a hibás?

Vagy a nap minden percében ránk zúduló ügyes marketing az, ami meghozza az édesség utáni vágyakozást?

Nem. Azaz nem csak ezek tehetőek felelőssé azért, hogy újból és újból engedünk a csábításnak…

Egy átfogó tanulmány szerint ugyanis a TAS2R38 elnevezésű gén egyik variációjának a jelenléte az, ami gyermekkorban arra ösztönzi az érintett személyt, hogy a magas cukortartalmú ételeket, italokat részesítse előnyben. Ahogy az is meghatározó, hogy mennyire erős a tiltás – és ennek hatására mennyire lesz erősebb a „tiltott gyümölcs” – azaz a tiltott édesség utáni sóvárgás?

Az édességek iránti elköteleződést sok minden befolyásolja – de egy biztos: néha igenis NASSOLNI kell – mértékkel, megfontoltan, és tudva azt, hogy MIT!

Ha otthon készíted el – egészségesebb!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

FRANCIA GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 banán, 2 alma, 20 dkg fehér szőlő, 20 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál darált mogyoró, 2 evőkanál kókuszreszelék.

Az öntethez: 7 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, teáskanál mustár, bors, só,

  • főzd meg a rizst, hagyd kihűlni
  • hámozd meg a banánt, karikázd fel
  • hámozd meg az almát, és kockázd fel
  • kockázd fel az ananászt
  • mosd meg, és szemezd le a szőlőt
  • a felszelt gyümölcsöket keverd el a kihűlt rizzsel, és a darált mogyoróval
  • keverd el a citromlevet az ecettel, és a mustárral
  • sóval, borssal ízesítsd, keverd el benne az olivaolajat
  • majd öntsd az egészet a rizses gyümölcsökre
  • a tetejét szórd meg kókuszreszelékkel
  • már tálalhatod is

BURGONYÁS-FŰSZERES POGÁCSA

 

Hozzávalók:12 dkg vaj, 30 dkg burgonyapüré, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 30 dkg tönkölybúzaliszt,2 teáskanál bazsalikom, 2 teáskanál oregánó,2 teáskanál bors, 2 teáskanál só, 1 tojás

  • a hozzávalókat alaposan gyúrd össze
  • csomagold folpackba
  • tedd a hűtőbe pihenni fél órára
  • nyújtsd ki a tésztát 3 centiméter vastagra
  • rácsozd be a tetejét egy éles késsel
  • pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • kend meg a tetejüket a felvert tojással
  • sorakoztasd sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • majd 180 fokon 15 perc alatt süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ÚJHAGYMA – JÓL TESZED, HA EZT ESZED!

…mert szezonja van…

 

Újhagyma - friss,tavaszi ízek

Írta: Faar Ida

Ilyenkor tavasszal öröm piacra járni…

A természettel együtt a zöldség-kínálat is frissül: piros hónapos retkek mosolyognak mindenfelől, saláták kövér levelei kívánkoznak a kosarainkba, és a nagy kedvenc: az újhagyma harsogó zöld és fehér szárával nyújtózkodik felénk.

Apropó: újhagyma! Az - az illat! Az - az íz!

Mondhatni: miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve vagy egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként. Gyakori kiegészítője a salátáknak, de szószokba, pástétomokba is megállja a helyét.

 

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, - lényegében „Ő” a vöröshagyma „kisded” korban - íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • vastartalma fokozza a vérképzést
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  • hatékony megfázások esetén,
  •  immunerősítő, 
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

ÚJHAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

  • a csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra
  • az újhagymát karikázd fel
  • a petrezselyemzöldet aprítsd föl
  • keverd alaposan össze,
  • sózd, borsozd ízlés szerint
  • kevés olívaolajon, nagyobb lángon pirítsd meg
  • főzd meg a rizst, és tálald azzal

 

ÚJHAGYMÁS KELT POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

  • az élesztőt a langyos, cukros tejben futtasd fel
  • a lisztet morzsold össze a vajjal,
  • add hozzá az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót
  • a keveréket robotgéppel jól dolgozd ki
  • a tésztát fél órát langyos helyen pihentesd
  • ezután a tésztát nyújtsd ki,
  • szórd rá az összevágott újhagyma felét, és a reszelt sajt felét
  • ezután a tésztát csavard föl, mint a bejglit – takard le, és 1/4 óráig langyos helyen pihentesd
  • ezután ismét nyújtsd ki, szórd meg a maradék újhagymával és a maradék sajttal.
  • megint csavard föl.
  • végül még egyszer nyújtsd ki körülbelül ujjnyi vastagra,  éles késsel rácsozd be, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • a pogácsák tetejét kend meg a fölvert tojással
  • előmelegített sütőben süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK

Ha alig van időd főzni...

 

EXPRESSZ-KAJÁK

Írta: Faar Ida

Hétköznapokon munka mellett nem könnyű állandóan toppon lenni, és frissen főzött ételeket varázsolni a vacsora asztalra. A család legtöbb tagja tősgyökeres menza-függő,(kényszerűségből), - elvileg a napi egy meleg étel így biztosítva van – így aztán vacsorára marad a hűtőszekrényből könnyűszerrel elővehető borzalmak tárháza. Igen. A parizer- virsli –lecsókolbász – sonka – kenőmájas – szalámi – pizza – hamburger testvérisége. Persze ezeket is lehet variálni, zöldségekkel felturbózni, de…

DE…

De a hét derekán már kezd unalmassá – és elsősorban egészségtelenné - válni az egész…

Ilyenkor jönnek jól az EXPRESSZ-KAJÁK, amelyek kevés alapanyagból, rövid idő alatt elkészülnek, és nem igényelnek túl bonyolult előkészületeket.

Főzd meg TE is – és zsebeld be az elismerő pillantásokat!

  1. RÁNTOTT CSIRKEMÁJ

A gyorsan elkészíthető ételek egyik leggyakoribb alapanyaga a máj. Van, aki szereti, van, aki majd megőrül érte, de van, aki idegenkedik eme állati belszerv fogyasztásától. Nos, én a „megőrülők” népes csoportjába tartozom, és a májból készült ételek gyakori vendégei tányérjainknak. Most egy nagyon finom, és nagyon egyszerűen elkészíthető receptet szeretnék megosztani veletek – abban bízva, hogy Ti is kipróbáljátok, és ezen túl gyakran elkészítetitek majd – mindenki örömére…

Hozzávalók:0,5 kg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma , 4 tojás, teljes kiőrlésű liszt, 3 gerezd fokhagyma,  2 dl tej, olaj a sütéshez, só, őrölt bors ízlés szerint

  1. A tojásokat habosra felverjük
  2. összekeverjük a tejjel, és annyi liszttel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk
  3. sózzuk, borsozzuk
  4. belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a reszelt vöröshagymát
  5. a májat leöblítjük vízzel
  6. a májdarabokat először a lisztbe mártjuk
  7. majd a palacsintatésztába forgatjuk
  8. végül bő, forró olajban pirosra sütjük
  9. burgonyapürével, és savanyúsággal tálaljuk

Jó étvágyat!

--------------------------------------------------------------------------------------

 

0 Tovább

HASZNÁLD KI A CSÍRÁK EREJÉT! CSÍRÁZTASS OTTHON!

 

Írta: Faar Ida

Vitathatatlanul tavasz van… Végre… Elég volt már a hideg, szürke lélekromboló időből – a levegőtlen szobák bezártságából – olyan jó, hogy a szemünk láttára óráról-órára születik újjá a természet.

Na, és Velünk mi lesz?

Igen. Az ember azt hinné, hogy ez a kicsattanó energikusság ránk is vonatkozik, ehelyett azonban legtöbbünket érthetetlen fáradtság, és levertség kerít hatalmába…

Ez nem csoda, és –szerencsére nem is betegség. A hosszú téli napok alatt kimerültek szervezetünk tartalékai: vitamin-, és ásványi anyag- hiánytól szenvedünk, amit a jó közérzet visszaszerzése érdekében gyorsan, és hatékonyan orvosolnunk kell.

Nem! Nem kell a gyógyszertárba menned!

Inkább csíráztass magvakat!

Igaz, kevésbé macerásabb lenne a kész étrendkiegészítőket lenyelni, de minek terhelnéd az egyébként is mérgekkel túlterhelt szervezetedet még több mesterséges anyaggal terhelned?

 

Egészséges mert:

  • életfontosságú vitaminokat tartalmaz (A-, B-vitaminok, C-, D-, E-, G-, K-, U- vitamin)
  • nélkülözhetetlen ásványi anyagok forrása (kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód, vas, fluor, cink, mangán)
  • zsírszegény
  • könnyen emészthető
  • csökkentik a fáradtságérzetet
  • erősítik az immunrendszert,
  • hatékony a stressz ellen
  • antioxidánsai révén lassítják az öregedést
  • kitűnő vértisztító
  • méregtelenít
  • serkentik a májműködést
  • segíti az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • oldják az izomgörcsöket
  • csökkentik a koleszterinszintet,
  • segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében
  •  erősítik az idegrendszert,
  • egyensúlyban tartják a vérnyomást,
  • csökkentik a radioaktív sugárterhelést
  • segítik a vér oxigénellátását,
  • megelőzik a vérrögök kialakulását
  • roboráló hatásúak
  • természetes antibiotikumok, antiszeptikusak

Olcsó, házilag előállítható vitaminbomba

 

A csírázás során a növényi magban eltartalékolt tápanyagok alkotóelemeikre bomlanak, a folyamat során aminosavak, vitaminok szabadulnak fel, valamint a meglévő ásványi anyagok is könnyebben emészthető formát vesznek fel. A csíráztatással a mag legértékesebb, legkoncentráltabb hatóanyagait használhatjuk fel.

Lényeges információ, hogy nem minden mag alkalmas a csíráztatásra, a fényezett, feldolgozott, csávázott, vegyszerrel szennyezettvagy sugarazással fertőtlenített magokból alkalmatlanok erre.

Legismertebb csírák:

  • búzacsíra
  • lucernacsíra
  • medvehagyma-csíra
  • napraforgó-csíra
  • retekcsíra
  • vöröshagyma-csíra
  • zellercsíra

FONTOS, hogy mindig bio-minőségű alapanyagot használjunk, és a csíráztatás során ügyeljünk az előírt tisztasági előírásokra, illetve a fogyasztás feltételeinek betartására.

Hogyan csíráztathatsz otthon? Csíráztatás lépésről-lépésre:

  • szerezd be a bio-minőségű magokat
  • válogasd át – azaz szedd ki belőle a sérült, hibás darabokat
  • alaposan mosd el a csíráztató edényeket – nem kell semmi speciális eszközre gondolni – megfelel erre pár befőttes üveg, vagy magasabb peremű tálca
  • öblítsd át a magokat, tedd a csíráztató edénybe, és önts alá vizet
  • naponta cseréld a magok alatt a vizet
  • a napi vízcsere/öblítés alkalmával a felszínre kerülő növényi maradványokat, hibás magokat is távolítsd el, a csíráztató edény mindig legyen tiszta, különben hamar beindulhat a rothadás, nyákosodás
  • a csírázás ideje növénytípustól függ –általában már 1 hét alatt ehető csírákat kaphatsz
  • a csírákat alapos átmosás és/vagy centrifugálás után fogyaszthatod akár magukban, akár köretként vagy felhasználhatod őket: levesek, köretek, főételek díszítésére, salátának, túrókrémekbe, turmixokba, sütemények töltelékébe
  • az átmosott csírák a szedés után hűtőben 1-2 napig maradnak frissek, így elég mindig akkora mennyiséget csíráztatni, amennyit el is fogyasztasz

 

 

0 Tovább

NASSOLJ TE IS EgÉSZSÉGESEN!

Sorozat édesszájúaknak…

Írta: Faar Ida

Gondolom, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy NASSOLNI JÓ!

Nassolni kell! Nassolni muszáj! Nassolni öröm…

Persze a mérlegre állni már nem annyira, de ki képes folyamatosan spártai szigorúsággal lemondani mindenről, ami jó?

Természetesen most nem arra akarlak buzdítani, hogy válogatás nélkül BÁRMIT megegyél, hanem arra, hogy:

  • ha fogyókúrázol – néha engedj egy kicsit a gyeplőn (ha túl szigorú vagy önmagadhoz, hamarabb fel fogod adni, és szabályosan „letámadod” majd a tiltólistán szereplő élelmiszereket, kontrollálatlanul fogyasztva azokat)
  • ha nem fogyókúrázol, akkor pedig fontos arra figyelned, hogy MI AZ, AMIT MEGESZEL

Mire gondolok?

Igen. Sietsz. Rohansz. Nincs időd semmire… Leemeled a boltban a polcról, kifizeted, és megeszed. Megeszed a hidrogénezett növényi olajokat, a tartósító-, színező-, állományjavító-, és adalék- anyagokat, és ki tudja még mit.

Ezt megteszed hetente egyszer – rendben. De hosszabb távon, és gyakrabban - nem biztos, hogy jól jársz vele.

Mi a megoldás? Keresd szombatonként a NASSOLNIVALÓ cikksorozat cikkeit!

Készítsd el magad a nassolnivalókat!

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

ASZALT GYÜMÖLCSÖS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény túró, 15 dkg tejföl, 10 dkg aszalt vörös áfonya, méz

  • a túrót villával alaposan törd át
  • keverd össze a tejföllel
  • szórd bele az előzőleg megmosott, lecsepegtetett aszalt áfonyát
  • ízlés szerint édesítsd mézzel

Az édes túrókrém elkészíthető friss idénygyümölcsök felhasználásával is.

…és egy sós

 

ZÖLDSÉGES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény tehéntúró, ½ kígyóuborka, 1 közepes sárgarépa, 4 db hónapos retek, 1 kisebb fej lilahagyma, 4 evőkanál tejföl, só

  • tisztítsd meg a zöldségeket
  • reszeld le a zöldségeket közepes lyukú reszelőn
  • villával törd össze a túrót
  • keverd el a tejföllel
  • keverd bele a reszelt zöldségeket
  • sózd ízlés szerint
  • tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek

Teljes kiőrlésű kenyérre kenve a legfinomabb!

Jó étvágyat mindenkinek!

0 Tovább

ITT A PIROS - HOL A PIROS?

A HÓNAPOS  RETEK

Írta: Faar Ida

 

Előljáróban : A technika ördöge…

Olyan szépen indult minden… Mármint, ami az ABROSZRAVALÓ pályafutásának kezdetét illeti… Szépen sorban írtam a cikkeket, - Húsvét előtt sorra posztoltam is őket – aztán pont a „főszereplőről” a sonkáról szóló cikk kényszerült pihenőpályára a technika ördöge – és Murphy örökérvényű törvénye szerint: ami elromolhat – jelen esetben a monitorom – el is romlott.

De mostmár újra itt vagyok, és gőzerővel azon dolgozom, hogy rávegyelek Kedves Olvasó arra, hogy FŐZZ TE IS MAGADNAK!

Otthon, megbízható forrásból származó alapanyagokból, lépésről-lépésre haladva.

Nem. Nem könnyű feladat,de számtalan előnye van… A legfontosabb előny pedig nem más, mint az, hogy TUDOD mi az, amit eszel.

Szezonálisan

Az alapanyagok kiválasztásának fő szempontjaként mindig a SZEZONALITÁS betartása kell, hogy a szemeid előtt lebegjen.

És most minek van szezonja?

Többek között a HÓNAPOS RETEKNEK

 

Retket enni, de minek?

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen is szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt, kiemelkedő élettani hatásuk miatt. Ez a feltételezések szerint Távol-Keletről származó a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, foszfort.

Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében kitűnően alkalmazhatjuk.

Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:

  • magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
  • megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
  • enyhíti a köhögést
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • fertőtleníti a nyálkahártyát,
  • serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
  • csökkenti a puffadást
  • mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
  • csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
  • erősíti az immunrendszert

Kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

Ha leves imádó vagy: RETEKLEVES


Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, olaj, só, méz, liszt, tej, víz.

  • alapos mosás után vágd a retket hasábokra
  • kezd el párolni az olajon
  • sóval, mézzel a ízlés szerint ízesítsd
  • adj hozzá kevés vizet, párold 10 percig
  • süsd zsírjára
  • szórd meg liszttel
  • folyamatosan kavargatva pirítsd egy kicsit
  • majd fele víz, fele tej keverékével engedd fel, és forrald össze

     

     

Ha a salátákra esküszöl:FŰSZERES RETEKSALÁTA 

Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélőhagyma

  •  a megtisztított és megmosott retket vágd vékony szeletekre
  • a sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat keverd alaposan össze
  • tedd bele a retket,
  • az egészet takard le és érleld körülbelül 20 percig
  • a zöld fűszer növényeket öblítsd le, csipkedd le a levelüket.
  • a metélő hagymát vágd karikákra
  • zöld fűszereket,és a metélőhagymát óvatosan forgasd a reteksalátába forgasd a salátába

Ha mutatós finomságra vágysz: TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 12 db közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

  • a megmosott retkeket vágd ketté
  • kapard ki a belsejüket
  • a kikapart belsőt párold meg
  • szórd meg a felaprított snidlinggel, a zúzott fokhagymával,
  • öntsd rá a sóval felvert tojást
  • süsd össze
  • a tojásos masszát töltsd vissza a kikapart retekbelsőkbe

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

főzz magad (46),egészséges (35),természetes (22),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),szezonja van (5),édes (4),életmód (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),ősz (2),NASSOLNIVALÓ (2),francia (2),édesség (2),házi (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),antioxidáns (2),csípős (2),mediterrán étrend (2),külföld (2),tojás (2),sós (2),süss magad (2),gyógyító zöldség (1),zöldbab (1),hazai ízek (1),zeller (1),diétás (1),csemegekukorica (1),higiénia (1),fertőzés (1),egzotikus (1),étkezéstechnika (1),főzz magd (1),nyaralás (1),laktató (1),teríték (1),sütés nélkül (1),gyógyít (1),új ízek (1),gasztronómia (1),burgonya (1),kapor (1),csirkemell (1),lugosít (1),méregtelenít (1),gyümölcslé (1),zöldséglé (1),nátha (1),fekete retek (1),köhögés ellen (1),C-vitamin (1), (1),egészséges étel (1),étel (1),citrom (1),megelőzés (1),hideg (1),gyógyító gyümölcs (1),receptek (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),lecsó (1),paradicsom (1),életreceptek (1),mák (1),immunrendszer (1),ősz.egészséges (1),sütőtök (1),egészségtelen (1),keksz (1),hús nélkül (1),vitamin-pótlás (1),egyszerű (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),újhagyma (1),gyógyító növény (1),Főzz magad (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),hónapos retek (1),vitaminforrás (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),megbízható (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1),táplálkozás (1),anorexia (1),egészség (1),fiatalság (1),egres (1),cseresznye (1),eper (1),tudatosság (1),cukorbetegség (1),glukonon (1),cukormentes (1),diabetikus (1),lemondás (1),vááltozatos (1),sütés (1),bodzalekvár (1),bodzaszörp (1),bodza (1),palacsinta (1),sorozat (1),konyha (1),szabályok (1),tisztaság (1),óvatos (1),ételmérgezés (1),sárgabarack (1)

Utolsó kommentek