Írta: Faar Ida

Éhezünk. Vegetálunk.  Mindannyian. Nos, nem a szó legszorosabb értelmében, mert enni azt mindent megeszünk, amit csak szemünk-szánk megkíván (és amit a sikeres marketing letuszkol a torkunkon) – hanem minőségileg.

Bizony Te sem vagy kivétel! Bebizonyítsam?

Figyelj csak!  Fogj egy üres papírlapot, és egy tollat – majd írd fel sorban, mi mindent ettél meg az elmúlt egy hét alatt.(Legalább 20 dolgot nevezz meg!) Most karikázd be azokat az élelmiszereket, amelyek mások által is elismerten az egészséges kategóriába tartoznak (gondolok itt a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre, a cukor-mentes, a zsírszegény, a fehérje dús, a színezék-, és adalékanyag-mentes élelmiszerekre).

Nos? Hány ilyet találtál?

Ha legalább tízet – akkor minden elismerésem, mert vagy nagyon tudatos vagy, ami a táplálkozásodat illeti – vagy jól titkolod a bűneidet (még önmagad előtt is )!   

 

A viccet félretéve: sajnos az ipari-jellegű élelmiszertermelés eredményeképpen nagymértékben megváltoztak az étkezési szokásaink. A túlhajszolt életmód eredményeképpen könnyebben nyúlunk a már félkész, illetve készételek után, hiszen jóval gyorsabban jutunk hozzájuk, mintha magunk készítenénk el őket.

Ez miért baj?

Mert:

  • a félkész, és készételekkel nem biztos, hogy a kellő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk szervezetünket (minőségi éhezés)
  • magas zsír, és szénhidrát-tartalmuk miatt magas a kalóriatartalmuk, ami rövid idő alatt elhízáshoz vezet
  • színezékek-, adalékanyagok-, tartósítószerek tárházaként károsíthatják egészségünket

Mit tehetünk?

  • a legjobb az lenne, ha mi magunk termelnénk meg ételeink alapanyagait. A saját kiskertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök garantáltan vegyszermentesek lennének, vagy legalábbis biztosan tudnánk, hogy mikor járt le a növényvédőszerek várakozási ideje
  • ha erre nincs lehetőségünk – vásároljunk helyi termelőktől, akikkel a kialakított bizalmi viszony garantálja a frissességet. Tőlük szinte minden beszerezhető: zöldség, gyümölcs, tej, sajt, hús, fűszerek stb.
  • ha elfoglaltságunk miatt néha mégis rákényszerülünk a félkész vagy készételek fogyasztására – próbáljunk olyat választani, ami itthon termelt alapanyagokból, hazai üzemben készült, és minél kevesebb E- szám szerepel az összetevők listáján

… és mi a LEGJOBB MEGOLDÁS?

Főzzünk! Főzzünk! Főzzünk! A megbízható helyről beszerzett alapanyagokból készítsük el magunk az ételeinket – saját ízlésünk szerint.

A közös főzőcskézés, akár jó családi program is lehet.

FŐZZÜNK EGYÜTT!

Keresd az ABROSZRAVALÓ rendszeresen megjelenő cikkeit, ahol kiváló ételek receptjei mellett sok érdekességet is megtudhatsz az alapanyagokról!

https://abroszravalo.reblog.hu