Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ÍZ-KALANDOZÁSOK: Gazpacho – próbáld ki a spanyolok hűsítő ételét a forróságban

Írta: Faar Ida

 

KALANDOZZ TE IS IDEGEN TÁJAK ÍZEIBEN!

Ha valami különlegesre vágysz…  Ha szeretnéd megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét… Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatának legújabb részében megismerkedj – mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem - hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

Spanyol tájakon járva: mi is az a gazpacho?

 

Gazpacho. Ez az Andalúziából származtatott, de az egész spanyol honban közismert és közkedvelt étel a nyári forróságban valódi hűsítő…

Hogy miképp készül?

Nos, ahogy szokták volt mondani: ahány ház, annyi szokás… Számtalan változata ismert – íze mindig az összetevők arányától, és milyenségétől függ.

Fontos alkotója a paradicsom, olivaolaj, fokhagyma, uborka, csípős paprika, paprika, száraz kenyér, ecet – de ismert almás, vagy sárgadinnyés változata is.

A mindenki számára ajánlott mediterrán diéta tipikus étele: gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban, esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban. Kiválóan beépíthető a fogyókúrás étrendbe is alacsony kalória-tartalma miatt.

Gyorsan, egyszerűen mixerben – főzés nélkül– elkészíthető zöldséges étel, amit mindig hidegen szervíroznak. Adhatnak hozzá sonkát, de tálalhatják különféle tengeri hallal, rákkal, kagylóval is, ahogy kockára vágott zellert, uborkát, hagymát, pirított zsemlekockát, kemény tojást is adhatnak mellé.

RECEPTEK

GAZPACHO ANDALUZ MÓDRA

 

Hozzávalók:

1 kg paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kisebb kígyóuborka, fél pohárka olívaolaj, ízlés szerint só, ecet, bors, esetleg kömény, bazsalikom

A meghámozott paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát felaprítjuk, és turmixgépben pépesre daráljuk. A zöldségpépet összedolgozzuk az olajjal és az ecettel, majd fűszerezzük. Adunk hozzá annyi hideg vizet, hogy sűrű levest kapjunk. Tálalás előtt alaposan lehűtjük. Tálalhatjuk pirítóssal, vagy kockára vágott sültsonkával.

GYÜMÖLCSÖS GAZPACHO

 

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnyehús felkockázva, 10 dkg fehér kenyér, 10 dkg mandula, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 5 dl fehérbor

A hozzávalókat turmixgépben összeforgatjuk, majd ebbe az egyvelegbe teszünk 8 db jégkockát. Hűtőszekrényben tartjuk, kis tálkákban – szálasra vágott – mandulával szervírozzuk.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN A BURGONYA

Írta: Faar Ida

 

KÖNNYEN,GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ LAKTATÓ FINOMSÁG

A burgonya mindig kéznél van, könnyen, gyorsan és  számtalan variációban elkészíthető: sülve, főve, párolva, levesként, sültként, fasírtként, köretként, rakottasan – a végeredmény mindig valami laktató finomság lesz. A burgonya magában egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit, emiatt aztán napjaink egyik legfontosabb élelmiszerévé nőtte ki magát.

Ahány táj, annyi név

Krumpli, krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka – egy és ugyanazt a növényt jelenti. A burgonya Peru és Chile hegyvidékén őshonos - az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • kiváló tápanyagforrás: a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben (100 grammonként 19 grammot), méghozzá keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem (nyers és főtt formában) tartalmaz.
  • Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egy nyolcadát fedezi.
  • Némelyik sárga, narancssárga vagy lila húsú burgonyaféle - különösen az édesburgonyák - olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok.
  • Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában. Emellett részt vesz az ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek anyagcseréjében.
  • kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt,
  • hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza.
  • Alacsony kalóriatartalma (180 g 140 kcal-t tartalmaz), valamint magas telítő értéke miatt segít a diétában és a testsúly megtartásában is. Persze ügyelni kell az elkészítés módjára, hiszen az olajban sült változatok akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhatnak. Így fogyókúra és diéta esetén elsősorban a főtt formát részesítsük előnyben.
  • Méregtelenítő - megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.

Többféle burgonyafajta – jó ha tudod melyikből mi készíthető

 

  • Az "A" jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfövő burgonyák, elsősorban salátáknak valók. (Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata)
  • A "B" jelzésű burgonyák szintén nem szétfövő burgonyák, de főznivalók. főzéshez, saláták, raguk készítéséhez     (Aladin, Amorosa, Kleopátra, Impala, Pannónia, Marabel, Desirée, Katica, Kondor, Hópehely, Laura, Luca XL, Red Scarlet, Rioja, White Lady, Balatoni rózsa)
  • A "C" jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, főzésre, sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya-készítéshez, püré/pehely alapanyagnak  (Agria, Karlena, Kuroda, Lady Rosetta, Lady Claire, Góliát, Solara, Vénusz Gold)

RECEPTEK – variációk egy témára

 

Ha a levest szereted: ZÖLDSÉGES BURGONYALEVES

Hozzávalók:4 db sárgarépa,4 db gyökér, 1 fej zeller gumó,1 kg burgonya, 1dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4db tojás, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zeller zöld, petrezselyemzöld

A zöldségeket az olajon megpároljuk,a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A párolt zöldségre szórjuk a lisztet, a pirospaprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Belerakjuk a burgonyát,a vöröshagymát , a  fokhagymát, sót, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Majd a tojást jól felverjük és bele csurgatjuk. Még egyszer felforraljuk.

 

Ha az egyszerűség vonz: SÜLT SAJTOS BURGONYA

Hozzávalók: 2 kg újburgonya,6 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,25 dkg óvári sajt,10 dkg vaj,1 mokkáskanál curry por, só és őrölt fehér bors-ízlés szerint,1 evőkanál citromlé

A megmosott alaposan ledörzsölt újburgonyát beleterítjük egy tepsibe, megsózzuk, majd rászórjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe keverjük bele a sót, az őrölt fehér borsot, a curryt, és locsoljuk rá a burgonyára. Ezután szórjuk rá a reszelt sajtot és morzsoljuk rá apró darabokban a vajat. Előmelegített forró sütőben süssük meg.

 

Ha remekelni szeretnél: DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA

Hozzávalók:16 közepes db burgonya, 50 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál mustár, 1 csipet kakukkfű, 4 db tojás, 3 gerezd fokhagyma,  3 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 db babérlevél,1 teáskanál köménymag, só ízlés szerint, bors - ízlés szerint

A megtisztított burgonyát egészben a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára főzzük. A krumplik tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A darált húst elkeverjük a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 2 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk. A krumplik üregét megtöltjük a keverékkel, majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük a másik 2 tojással, sózzuk. Fél óra sülés után levesszük a fóliát, és ezt a szószt rákenjük a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Így sülnek még további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.

 

Ha azonnali finomságot akarsz: RÁNTOTT BURGONYA

Hozzávalók:8 közepes burgonya, 6 tojás, 5 evőkanál. finomliszt, só, őrölt bors, 1 csomag metélőhagyma, olaj a sütéshez

A burgonyát megtisztítjuk, majd uborkagyaluval felszeleteljük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük, lisztezzük, és beletesszük a metélőhagymát. Ebbe a masszába forgatjuk a burgonyát, olajba mártott evőkanállal 2-3 burgonyát kiveszünk. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!


 

 

0 Tovább

MIÉRT ÉRDEMES EGY TÁLBÓL CSERESZNYÉZNI?

Írta: Faar Ida

 

A hatalmas, öreg cseresznyefa még ma is ott magasodik nagyszüleim kertjében – minden évben bőséges terméssel megörvendeztetve a ház új tulajdonosait. Ha mesélni tudna - sok családi történettel szolgálhatna rólunk – halandókról, hiszen évtizedeken át „szem-,és  fültanúja” volt mindennapjainknak. Elmondhatná, hogy mászott fel a legtetejébe anyukám – miként kellett a nagypapámnak és a bátyjának megmentenie, ahogy arról is beszélhetne, hogy  én semmi pénzért sem voltam hajlandó a második létrafoknál „magasabbra” menni, amikor elérkezett a cseresznyeszedés ideje.

Cseresznye – a csonthéjas finomság

A cseresznyét Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A vadcseresznye (Prunus avium) volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát nemesítették. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhetően nagyfokú változatosság jellemzi: a gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja – a kicsi kerektől a nagy szív alakúig – ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. A különböző fajták a nevüket településekről, területről, névadó hírességről és/vagy a gyümölcs valamely jellegzetességéről kapták. A teljesség igénye nélkül, például:

  • Májusi korai,
  • Münchebergi korai,
  • Valerij Cskalov,
  • Biggareau Burlat,
  • Pomázi hosszúszárú,
  • Jaboulay,
  • Szomolyai fekete,
  • Solymári gömbölyű,
  • Sunburst,
  • Germersdorfi,
  • Hedelfingeni,
  • Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye.

Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye.

 

Miért együnk minél több cseresznyét?

  • vesetisztító, vértisztító gyümölcs
  • tisztító hatása révén bőrújító is, jó a pattanások ellen.
  • csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása.
  • enyhíti reumát,
  • segít a cukorbetegségben szenvedőknek
  • enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek is ajánlott a fogyasztása.
  • szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk
  • sok ásványi anyag és vitamin van benne
  • Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrátot és növényi rostot tartalmaz. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C található meg benne jelentős mennyiségben.
  • erősíti az immunrendszert
  • gátolja a daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák kialakulását
  • Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot és kiemelkedően sok vasat.
  • segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott,
  • káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős, valamint segít a sejtanyagcserében is.
  • magas melatonin- tartalma miatt fogyasztása segít a szívroham megelőzésében. A melatonin antioxidáns hatású, és az immunrendszer számára is fontos anyag, emellett erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Serkenti a kötőszövet újraképződését, elősegíti a fehérjéből alkotott kollagénrostok összekapcsolódását, enyhíti az ízületi gyulladásban szenvedők problémáit és hatékony antioxidáns.
  • gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van,
  • gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket

Mire figyelj vásárláskor?

 

  • a cseresznye nem utóérő
  • hamar romlik
  • mindig érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú cseresznyét válasszunk,
  • szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, - a frissességét a szár élénkzöld színén is láthatjuk.
  • maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve.
  • Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le, így vitaminjai megmaradnak. Fagyasztás előtt érdemes kimagozni

Mi mindenre használható?

  • gyümölcssalátákba
  • önmagában
  • befőttnek
  • dzsemnek
  • süteményekbe
  • kandírozva
  • gyümölcslének
  • pálinkának

EGYSZERŰ CSERESZNYÉS PITE

 

Hozzávalók:30 dkg puha vaj, 25 dkg cukor, vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 1 sütőpor,  1 kg cseresznye


A cseresznyét kimagozzuk, lecsepegtetjük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tojásokat is. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük, és tetejére szórjuk a cseresznyét. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

CSOKIS-CSERESZNYÉS MUFFIN

 


Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg puha margarin, 20 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, pici só,  8 tojás, 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg étkezési keményítő,  csipetnyi só,   muffin papírok


A cseresznyét kimagozzuk, a csokoládét durvára feldaraboljuk. A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, és a sóval krémesre keverjük. A tojásokat a margarinos masszába dolgozzuk, majd beleszitáljuk a sütőporral, és a keményítővel elkevert lisztet. A cseresznyét és a csokoládét a tésztába vegyítjük. A muffin papírokat tepsibe állítjuk, és belekanalazzuk a tésztát. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 25-30 percig sütjük.

A hatalmas, öreg cseresznyefa még ma is ott magasodik nagyszüleim kertjében …

 

0 Tovább

MIÉRT ÉS HOGYAN SÜSSÜNK ZSEMLÉT HÁZILAG?

ZSEMLE -SÜSD MEG TE IS,MERT ÍGY FINOMABB

Írta: Faar Ida

Zsemle. Sokan rajonganak érte, míg mások ízetlennek tartják és idegbajt kapnak attól, ha szanaszét morzsálódik. Zsemléje válogatja… Ha jól van elkészítve, akkor nagyon ízletes tud lenni…

Miért süssünk zsemlét házilag? Na, nem unaloműzésképpen, hanem, mert

  • tudjuk, mit teszünk bele, ismerjük az összetételét
  • sokféle receptet kipróbálhatunk, míg végre megtaláljuk az „igazit”, ami csak a mi szájízünk szerint készül
  • valóban frissen készül
  • nem morzsálódik
  • nem kell érte a boltba rohangálni
  • annyira sós. amennyire csak szeretnénk

Hogyan süssünk zsemlét házilag?

Következzék két olyan egyszerű recept, amelyet bárki – még az is, aki eddig csak étkezések alkalmával volt hajlandó a konyhában tartózkodni – kipróbálhat.

 

ZSEMLE

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 3 dl langyos víz, 25 g élesztő,2 evőkanál olaj

Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős vizet. Addig gyúrjuk, amíg homogén szerkezetű, és rugalmas tésztát kapunk. Lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, majd 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Lisztezett közepes méretű pohárral zsemléket szaggatunk belőle, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és újabb fél órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük. A tetejét lekenhetjük tojásfehérjével, és szezámmaggal is megszórhatjuk.

 

FŰSZERES TÚRÓS ZSEMLE

Hozzávalók:50 dkg liszt,30 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csokor újhagyma finomra vágva, 1 kis csokor kapor finomra vágva, 1 sütőpor

A vajat a túróval, a tejjel és a tojással összekeverjük. A lisztet a sóval és a sütőporral keverjük el, majd a lisztes részhez adjuk a nedves dolgokat. Belekeverjük, a zöldfűszereket - összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órát hűtjük. Ezt követően 8 részre osztjuk a tésztát. Gombócokat gyúrunk belőle. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd a tetejüket éles késsel 2x bemetsszük. 25 perc alatt készre sütjük őket.

 

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ Tudom : nincs sok időd pepecselni…

EGY KIS SÓS ROPOGTATNIVALÓ

Írta: Faar Ida

Nemrég az egyik ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy mennyire „kiment” a divatból az otthoni főzés. Az okok érthetőek: mindenki orrvérzésig dolgozik – sokszor 2-3 ember munkáját kell elvégeznie – s mire hazaér nemhogy ideje, de ereje sincs arra, hogy egy újabb műszakot húzzon le a tűzhely mellett (az egyéb házimunkákról nem is beszélve). Ahogy azokat is meg lehet érteni, akik egyedül vannak, és egymagukért nem éreznek túl sok motivációt arra, hogy főzzenek – egy- két adagért minek fogna hozzá nap, mint nap, - ahogy nagyobb adagokban sem érdemes gondolkodniuk, hiszen nem ehetik egész héten ugyanazt az ételt.

De enni ugyebár kell – csak az nem mindegy, hogy mit… Az otthon elkészített ételek íze ugyanis semmivel sem helyettesíthető…

Ahogy mindenkinek jól esik egy kis „nassolnivaló” is – pláne így hétvégén – mintegy megjutalmazva önmagunkat és kis családunkat.

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

CSEMEGEKUKORICÁS ÉDES KENYÉR

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

  • A hozzávalókat egy tálban alaposan keverd el, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen,
  • majd öntsd vajjal kikent formába,
  • és előmelegített sütőben tűpróbáig süsd készre.

…és egy sós

 

FRISS KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

  • A karalábét és a sárgarépát vágd vékony csíkokra.
  • A tejfölt keverd ki a citromlével, majd sózd, borsozd.
  • A zöldségeket keverd össze, majd öntsd le a tejföllel.
  • A salátalevelet mosd meg, és tépkedd nagyobb darabokra.
  • Bélelj ki velük négy kistányért, és halmozd a középre a vitaminsalátát.
  • Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálald.

 

Jó étvágyat mindenkinek !

0 Tovább

ezt süsd meg:ínycsiklandozó palacsinta

Írta: Faar Ida

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom
AZ ÉN PUDINGOS VÖRÖSÁFONYÁS PALACSINTÁIM

Szeretitek a palacsintát? De miket is kérdezek! Hiszen a válasz a legtöbb esetben egyértelmű: IGEN!

Legyen az édes vagy sós, töltött vagy töltetlen, kakaós, túrós, lekváros, pudingos, krémes, húsos, spenótos – számtalan íz, számtalan lehetőség a lényeg mégis egy marad: a palacsinta EGYSZERŰSÉGE.

Egyszerű, mert kevés összetevőből, gyorsan elkészül – és ízesítésének csak a készítő képzelete szab határt.

Mi is a palacsinta?

Liszt, tojás, só és/vagy cukor, víz, szódavíz, tej, olaj felhasználásával készült folyékony tészta, amit serpenyőbe vékonyan kiadagolva mindkét oldalán megsütnek. Sütés után általában megtöltik (tájegységenként, országonként más-más a „divat”) – és különböző módon tálalják. Lehet négyrét hajtani, feltekerni, tortamódra rétegezni a töltelékkel.

A palacsinta eredete

Ennek a világszerte közismert és rajongott finomságnak az eredete – annak ellenére, hogy sok nemzet vallja a magáénak –a Római Birodalomig vezethető vissza. A lepényszerű tésztát – liszt, víz, és só keverékét - kerek kövön, vagy bronzpajzson sütötték meg – mivel hosszabb ideig is eltartható volt fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában. Innen terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre.

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Ahány ország annyi szokás

  • Ausztrália: „pikelet”-nek nevezik. Ez egy kissé vastagabb palacsinta, amelynek tésztája fehér lisztből készül élesztővel, és cukrot, tejet, tojást, vajat tartalmaz. Töltelékként a friss epret, a cseresznyét, az áfonyát, a baracklekvárt, a juharszirupot, a mézet és a csokoládét kedvelik.
  • Franciaország: élesztővel és sok tojással alaposan kikevert tésztát használnak – amit pikáns, édes töltelékekkel töltenek meg. Ropogós, vékony tésztájú. A vendégek összehajtva majd felgöngyölve kapják, pikáns, forró, édes likőrös vagy citromos vajjal nyakon öntve.
  • Oroszország: „blini” a neve – amit élesztős-búzakorpás vagy hajdina tésztából készítenek. Nagy jelentősége van az egyházi ünnepeket megelőző böjtök idején. Töltelékei: mák, méz, alma. Érdekesség, hogy a tölteléket nem a kisült tésztába csavarják, hanem a sütést megelőzően keverik bele. Így az orosz blini vastagabb, átmérőjét illetően pedig kisebb, mint az európai palacsintáé.
  • Malajzia: különlegessége, hogy a tésztában pandanlevél-kivonatot tesznek, amitől az egész palacsinta zöld színű lesz. A tészta összetevői: pandan kivonat, apróra vágott levelek, liszt, kókusztej, só, tojás. Tölteléknek maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandan levelet, vizet kevernek össze, és kukoricakeményítővel sűrítik.
  • India: a palacsinta elkészítéséhez feles borsót és rizst áztatnak vízben, majd összetörik és csípős paprikát, sót tesznek hozzá. Utána annyi vizet öntenek a „tésztához”, amennyi segíti az elkeveredést. Ezek után joghurtot tesznek bele, elkeverik, majd a hagyományos módon megsütik.
  • Marokkó: a tésztát vastagabbra sütik és édesítik, töltelékként kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amelyet reszelt narancshéjjal és kristálycukorral kevernek el, és vaníliamártással tálalják. Közkedvelt a sós változat is, ahol a töltelék rendszerint spenótos, darált húsos vagy gombás töltet. Az édes változatban a töltelék lehet nyers vagy párolt gyümölcs, a tetején tejszínhabbal és pirított mogyoróval.
  • Amerika: a palacsinta tésztájához sütőport és szódabikarbónát tesznek, ezáltal a palacsinta habkönnyű, de vastagabb lesz. Tálaláskor édes önteteket használnak, juhar- vagy áfonyaszirupot, bogyós gyümölcsöket.
  • Mexikó: tortilla a neve, babpürével és darált hússal töltik és paradicsomszószt öntenek rá.

… és itthon?

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Következzék az „alaprecept”(ebből kb. 12-14 palacsinta lesz – ha többet szeretnél készíteni természetesen a hozzávalók mennyiségével kell „bűvészkedned”)

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, csipetnyi só, 3 evőkanál olaj, és plusz még a sütéshez olaj

  • a lisztet szitáld egy tálba
  • a tojásokat üsd hozzá
  • majd a tejjel keverd simára
  • ezután hígítsd a szódavízzel,
  • sózd
  • öntsd hozzá az olajat
  • pihentesd 20 percig

…és a sütés folyamata

  • a sütéshez való olajból egy teáskanálnyit tégy a palacsintasütőbe
  • hagyd, hogy felforrósodjon
  • majd a forró serpenyőbe csorgass kis merőkanálnyi palacsintamasszát úgy, hogy közben körkörösen mozgasd a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen elterüljön benne
  • tedd újra a tűzre és közepesnél valamivel erősebb lángon süsd meg a palacsinta alsó oldalát
  • ha megsült – a sülést úgy ellenőrizheted, hogy széles falapáttal a palacsinta szélét felhajtod, illetve a serpenyőt megrázod, - ha a palacsinta a palacsintasütőben könnyedén csúszkál, akkor már nyertél
  • ekkor a falapátot csúsztasd teljesen alá és a palacsintát fordítsd meg
  • a kész palacsintát – ami akkor jó, ha papírvékonyságú – csúsztasd tányérra
  • …és ez így megy mindaddig, amíg a tésztamassza végére nem érsz
  • tálaláskor a kedvenc töltelékeiddel töltsd meg, és hengergesd fel, de tálalhatod háromszög vagy batyu formában is

Töltelék-variációk

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Csak a képzeleted és az éhséged szab határt.

Készíthetsz:

  • lekváros tölteléket – bármilyen gyümölcsíz, vagy lekvár megfelel, még egy kis rummal is megbolondíthatod
  • mogyorókrémes tölteléket – isteni finom, ha a feltekert mogyorókrémes palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakosgatod, tejszínnel meglocsolod, majd s sütőben összesütöd
  • túrókrémes tölteléket – 25 dkg áttört tehéntúró,4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál mazsola/vagy vörös áfonya, citromhéj keveréke
  • pudingos tölteléket – ahány fajta puding van, annyiféle variáció létezik
  • kakaós tölteléket
  • fahéjas tölteléket
  • sós tölteléket: például kapros-juhtúrós változatot, amihez 25 deka juhtúrót törj át, 2-3 evőkanálnyi tejföllel lágyítsd, fél csokor fölaprított kaporral fűszerezd

Nos?

Ugye milyen ínycsiklandozó már a palacsintaevés gondolata is?

Akkor hajrá! Irány a konyha! Ezt süsd meg!

 

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ: A génjeink is hibásak nem csak mi

Sorozat édesszájúaknak…

2. rész

 

Nassolnivaló - egészséges finomság

Szereted az édes ízeket? A cukorkák, csokoládék, pralinék, bonbonok rabja vagy Te is? Valószínűleg igen – mint ahogy az emberiség jelentős százaléka…

De vajon miért vagyunk képtelenek ellenállni a kísértésnek?

Lehet, hogy a neveltetésünkből fakad, és szüleink, nagyszüleink „jutalmazó”- rendszere lenne a hibás?

Vagy a nap minden percében ránk zúduló ügyes marketing az, ami meghozza az édesség utáni vágyakozást?

Nem. Azaz nem csak ezek tehetőek felelőssé azért, hogy újból és újból engedünk a csábításnak…

Egy átfogó tanulmány szerint ugyanis a TAS2R38 elnevezésű gén egyik variációjának a jelenléte az, ami gyermekkorban arra ösztönzi az érintett személyt, hogy a magas cukortartalmú ételeket, italokat részesítse előnyben. Ahogy az is meghatározó, hogy mennyire erős a tiltás – és ennek hatására mennyire lesz erősebb a „tiltott gyümölcs” – azaz a tiltott édesség utáni sóvárgás?

Az édességek iránti elköteleződést sok minden befolyásolja – de egy biztos: néha igenis NASSOLNI kell – mértékkel, megfontoltan, és tudva azt, hogy MIT!

Ha otthon készíted el – egészségesebb!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

FRANCIA GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 banán, 2 alma, 20 dkg fehér szőlő, 20 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál darált mogyoró, 2 evőkanál kókuszreszelék.

Az öntethez: 7 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, teáskanál mustár, bors, só,

  • főzd meg a rizst, hagyd kihűlni
  • hámozd meg a banánt, karikázd fel
  • hámozd meg az almát, és kockázd fel
  • kockázd fel az ananászt
  • mosd meg, és szemezd le a szőlőt
  • a felszelt gyümölcsöket keverd el a kihűlt rizzsel, és a darált mogyoróval
  • keverd el a citromlevet az ecettel, és a mustárral
  • sóval, borssal ízesítsd, keverd el benne az olivaolajat
  • majd öntsd az egészet a rizses gyümölcsökre
  • a tetejét szórd meg kókuszreszelékkel
  • már tálalhatod is

BURGONYÁS-FŰSZERES POGÁCSA

 

Hozzávalók:12 dkg vaj, 30 dkg burgonyapüré, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 30 dkg tönkölybúzaliszt,2 teáskanál bazsalikom, 2 teáskanál oregánó,2 teáskanál bors, 2 teáskanál só, 1 tojás

  • a hozzávalókat alaposan gyúrd össze
  • csomagold folpackba
  • tedd a hűtőbe pihenni fél órára
  • nyújtsd ki a tésztát 3 centiméter vastagra
  • rácsozd be a tetejét egy éles késsel
  • pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • kend meg a tetejüket a felvert tojással
  • sorakoztasd sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • majd 180 fokon 15 perc alatt süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

FŐZZ MAGAD TE IS!

Írta: Faar Ida

Éhezünk. Vegetálunk.  Mindannyian. Nos, nem a szó legszorosabb értelmében, mert enni azt mindent megeszünk, amit csak szemünk-szánk megkíván (és amit a sikeres marketing letuszkol a torkunkon) – hanem minőségileg.

Bizony Te sem vagy kivétel! Bebizonyítsam?

Figyelj csak!  Fogj egy üres papírlapot, és egy tollat – majd írd fel sorban, mi mindent ettél meg az elmúlt egy hét alatt.(Legalább 20 dolgot nevezz meg!) Most karikázd be azokat az élelmiszereket, amelyek mások által is elismerten az egészséges kategóriába tartoznak (gondolok itt a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre, a cukor-mentes, a zsírszegény, a fehérje dús, a színezék-, és adalékanyag-mentes élelmiszerekre).

Nos? Hány ilyet találtál?

Ha legalább tízet – akkor minden elismerésem, mert vagy nagyon tudatos vagy, ami a táplálkozásodat illeti – vagy jól titkolod a bűneidet (még önmagad előtt is )!   

 

A viccet félretéve: sajnos az ipari-jellegű élelmiszertermelés eredményeképpen nagymértékben megváltoztak az étkezési szokásaink. A túlhajszolt életmód eredményeképpen könnyebben nyúlunk a már félkész, illetve készételek után, hiszen jóval gyorsabban jutunk hozzájuk, mintha magunk készítenénk el őket.

Ez miért baj?

Mert:

  • a félkész, és készételekkel nem biztos, hogy a kellő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk szervezetünket (minőségi éhezés)
  • magas zsír, és szénhidrát-tartalmuk miatt magas a kalóriatartalmuk, ami rövid idő alatt elhízáshoz vezet
  • színezékek-, adalékanyagok-, tartósítószerek tárházaként károsíthatják egészségünket

Mit tehetünk?

  • a legjobb az lenne, ha mi magunk termelnénk meg ételeink alapanyagait. A saját kiskertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök garantáltan vegyszermentesek lennének, vagy legalábbis biztosan tudnánk, hogy mikor járt le a növényvédőszerek várakozási ideje
  • ha erre nincs lehetőségünk – vásároljunk helyi termelőktől, akikkel a kialakított bizalmi viszony garantálja a frissességet. Tőlük szinte minden beszerezhető: zöldség, gyümölcs, tej, sajt, hús, fűszerek stb.
  • ha elfoglaltságunk miatt néha mégis rákényszerülünk a félkész vagy készételek fogyasztására – próbáljunk olyat választani, ami itthon termelt alapanyagokból, hazai üzemben készült, és minél kevesebb E- szám szerepel az összetevők listáján

… és mi a LEGJOBB MEGOLDÁS?

Főzzünk! Főzzünk! Főzzünk! A megbízható helyről beszerzett alapanyagokból készítsük el magunk az ételeinket – saját ízlésünk szerint.

A közös főzőcskézés, akár jó családi program is lehet.

FŐZZÜNK EGYÜTT!

Keresd az ABROSZRAVALÓ rendszeresen megjelenő cikkeit, ahol kiváló ételek receptjei mellett sok érdekességet is megtudhatsz az alapanyagokról!

https://abroszravalo.reblog.hu

 

1 Tovább
12
»

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML