Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EXPRESSZ KAJÁK: Kelkáposztás csirkemell

Írta: Faar Ida

 

EGYSZERŰ,GYORS,FINOM,LAKTATÓ - és tudod, hogy mi az, amit eszel

Amikor nemet mondasz a „műkajákra”, sokat teszel a saját és a szeretteid egészségéért. Gondolj bele: mennyi tartósítószer, adalék-és színezőanyag, emulgeálószer, és stabilizátor kell ahhoz, hogy a fagyasztott pizza olyan legyen, amilyen? Nos, ha továbbra sincs kedved vegyszerekkel tömni a családodat – viszont időd se sok –akkor itt egy újabb EXPRESSZ- KAJA, amit gyorsan elkészíthetsz.

 

Tudom: sokan nem igazán szeretik a csirkemellet, mert „unalmas”, „száraz”, „íztelen”. Tévedés! Minden az elkészítés mikéntjétől függ – mert egy kis fantáziával, és némi kísérletező kedvvel sokféle finomság alapja lehet, mint ebben a receptben is:

KELKÁPOSZTÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé, 2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna,1 nagy kelkáposzta,  víz, 2 kis doboz tejföl, 20 dkg reszelt trappista sajt, 6 nagyobb paradicsom karikákra vágva, olaj, só, bors, pirospaprika

  1. A hagymát és a szalonnát kockázzuk fel
  2.  A szalonna zsírját süssük ki, és ebben pirítsuk a hagymát üvegesre.
  3. Vegyük le a tűzről.
  4. A kettévágott kitorzsázott kelkáposztát szeleteljük fel kb. 5 cm-es csíkokra
  5. Tegyük be egy tepsibe (vagy jénai tálba), osszuk el a rajta a szalonnás hagymát.
  6. A csirkemellet szeljük fel csíkokra.
  7. Kevés olajat keverjünk össze sóval, borssal és pirospaprikával. A csirkemell-csíkokat keverjük össze az olajos keverékkel, öntsük fel 2 dl vízzel, majd tegyük rá a kelkáposztás alapra – tegyük rá az ételre a tejfölt, a paradicsomkarikákat, és a reszelt sajttal fedjük be.
  8. Majd 200 fokos sütőben lefedve kb. 40 perc alatt pároljuk készre.

JÓ ÉTVÁGYAT!

0 Tovább

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR MIRE VÁRSZ? TENNED IS KELL ÉRTE!

Írta: Faar Ida

 

A SZÉPSÉG, A FIATALSÁG MÚLANDÓ

Nem. A fenti mondatokkal nem akarlak provokálni… Csupán csak idéztem egy ismerősömet, aki igencsak határozott véleménnyel van a körülötte élők életmódjával kapcsolatban. Ő maga „élharcosa” az egészséges életmódnak – bár szerintem néha túlzásokba is esik (már-már megszállottként igyekszik minden ártó dolgot kizárni az életéből, ami nem is lenne baj, ha mindez nem tenné zilálttá, idegessé, és szorongóvá).

Neki van igaza. Neki van igaza?

Igen. Leszámítva a görcsös akarást – igen: neki van igaza. Mert Ő legalább nem csak vágyik az egészségre, de hatékonyan tesz is érte. Míg mi, többiek (tisztelet minden kivételnek), csak az egészség illúziójával élünk együtt: az „úgysincs semmi bajom, minek kínoznám magam azzal, hogy lemondásokról szól az életem” hozzáállásával.

 

Megóvni azt, ami van

Az egészség a legnagyobb érték, amit egy halandó birtokolhat. Az esetek többségében erre csak akkor ébredünk rá, amikor megbomlik az egyensúly, és szembesülnünk kell annak mindenféle kellemetlenségével. Nos, ezt a pillanatot nem szabad megvárni… Meg kellene óvni magunkat minden káros hatástól, amitől csak lehet. Tudom: csontig rágott frázisok: Ne dohányozz! Ne fogyassz alkoholt! Táplálkozz egészségesen! Mozogj eleget!  - sorolhatnám. ...és itt a probléma gyökere: csak sorolni tudjuk. Tudjuk, mit kellene, tudjuk, mit nem kellene…

 

De vajon teszünk is valamit?

Tedd a szívedre a kezed, és válaszolj a következő kérdésekre őszintén igennel vagy nemmel! Ne csalj – hisz csak magadat csapod be vele!

  1. Egészségesen táplálkozol?
  2. Pihensz eleget?
  3. Átalszod az éjszakát?
  4. Mozogsz eleget?
  5. Tudod kezelni a stresszes helyzeteket?
  6. Jársz rendszeresen szűrővizsgálatokra?
  7. Tudod mennyi a legoptimálisabb folyadékmennyiség, amit egy nap el kell fogyasztanod?

Igen. Talán most sebezhetetlennek érzed Te is magad – nem betegeskedsz, még nem szembesülsz az ártő tényezők hatásaival, idő múlásával, az öregedéssel.

Csak a ma létezik?

Igen. Ma akarsz megélni mindent, amit csak lehet: ma akarsz karriert, pénzt, boldogságot – ami nem is lenne baj, ha az egészséged nem lenne annyira törékeny, és nem lennél annyira sebezhető.

Az a bizonyos bakancslista…

 

Biztos Te is láttad a filmet. Elgondolkodtató, felkavaró, és félelmetes…

Neked is vannak álmaid… Rövid és hosszú távú céljaid… Általában ezek a mindennapokra vonatkoznak: munka, karrier, siker, család…

De vannak különleges álmaid? Olyanok, amelyek túlnőnek a hétköznapokon?

Nos, ha vannak – akkor ideje gondoskodni arról, hogy legyen időd, és egészséged a megvalósításukhoz!

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR MIRE VÁRSZ? TENNED IS KELL ÉRTE!

 

0 Tovább

SZEZONJA VAN: Akár szereted, akár nem -  de KELL egrest enned!

Írta: Faar Ida

 

Van, aki szereti, van, aki még soha nem evett. Nálunk mindig volt belőle bőven: nagyszüleimnél megtalálható volt mind a bokros, mind a törzses változata. A pöszméte - köszméte, piszke, büszke – mindegy miként nevezzük – szedése felért egy hadjárattal, ahol bizony, ha nem volt elég elővigyázatos vagy tapasztalt az ember – vérre menő lett a végeredmény a tüskéknek köszönhetően. A hivatalosan köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon termő gyümölcs volt. Régtől fogva ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, ahol 1740-ben mintegy száz, 1810-ben már négyszáznál is több nemesített fajtáját tartották számon.  

A ribiszkefajták családjába tartozó Eurázsiai eredetű gyümölcsnek számos fajtája ismert: Pallagi óriás, Zöld óriás, Szentendrei fehér, Gyöngyösi piros.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként
  • gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin)
  • van benne citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor
  • kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre
  • segíti  a szív-, és a máj-működést
  • a lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén nyugtató, hűsítő hatású
  • kitűnő antioxidáns hatással bír, véd a rák ellen
  • magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet
  • hasznos ízületi és veseproblémák esetén
  • kiváló fogyókúrás alapanyag, segíti a zsírégetést

Felhasználása attól függ, milyen érettségi állapotban van: az éretlen gyümölcsből kiváló befőtt készíthető; féléretten a magas pektintartalom miatt lekvárokat és befőtteket sűríthetünk vele, illetve ilyenkor alkalmas mártásokhoz és levesekhez. Teljesen éretten fogyasztható nyersen (bár, aki szereti a húzós fanyarságot az éretlenül is szemezgethet belőle), de finom süteményekhez, lekvárokhoz, gyümölcssajthoz.  Szerencsére jól fagyasztható – megőrzi ízét és zamatát –ezért télire érdemes elraktározni belőle valamennyit.(Nálunk ez átlag 10-15 kg-ot jelent.)

RECEPTEK

EGRES LEVES

Hozzávalók:5 dkg liszt, 25 dkg egres megtisztítva,1 tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, só

Fahéjból, szegfűszegből vízzel mártást főzünk, leszűrjük, beletesszük az egrest és az édesítőszert, ha megfőtt, akkor habarással sűrítjük.

EGRES SZÓSZ

Hozzávalók:1 kg egres, 25 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, 1 liter víz, só, 1 pohár tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, kevés citromhéj.

Az egrest a cukorral/édesítőszerrel, meg a citromhéjjal vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a mártást. Főtt és sült húsokhoz egyaránt finom. Cukorbetegek cukor helyett édesítőszert is használhatnak.

 

EGRESSAJT

Hozzávalók: 1 kg egres, 20 dkg cukor

Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az előbb elkészített péppel. Formákba öntjük, megdermesztjük, majd azokból kiborítva meleg helyen hagyjuk, hogy egy kicsit megszikkadjon a teteje. Hűvös-száraz helyen tárolva sokáig eláll – már ha ellent tudunk állni a fogyasztásának.

 

JOGHURTOS EGRES

Hozzávalók: 40 dkg érett egres, 30 dkg joghurt, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál mazsola.

Az egrest 4 részre vágjuk. Összekeverjük a joghurttal, mézzel, mazsolával – lehűtve fogyasztjuk.

GYORS EGRES FINOMSÁG

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg barnacukor, 50 dkg egres tisztítva, fahéj, őrölt szegfűszeg

Az egrest jénai edény aljára szórjuk, a többi hozzávalót keverőtálban összegyúrjuk, majd a gyümölcs tetejére morzsoljuk vagy reszeljük. Óvatosan lenyomkodjuk, majd közepesen meleg sütőben megsütjük. Tejszínhabbal tálaljuk.

MANDULÁS SÜTEMÉNY EGRESSEL

Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1 kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.

Az omlóstésztával kibélelünk egy tortaformát. Az egrest megfőzzük, és összekeverjük a cukorral, az aprított mandulával, a citromhéjjal, a fahéjjal. Az omlós tésztára önjük, majd előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

EXPRESSZ KAJÁK: GYORS VAGDALT

GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ FINOMSÁG

Amikor azon agyalunk, hogy mit is kellene főzni a következő szempontok alapján mérlegelünk:

  • legyen laktató
  • legyen nagyon finom
  • az egész család szeresse
  • ne legyen túl drága
  • ne legyen bonyolult
  • és….

legyen KÖNNYEN ÉS GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ.

Nos, a következő étel minden feltételnek megfelel:

GYORS VAGDALT

 

Hozzávalók:1kg darált sertéshús, 3 db zsemle, 3 tojás, 30 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, őrölt pirospaprika, 1 evőkanál mustár, olaj, tej

  1. Kevés olajon a felaprított hagymát megpirítjuk,
  2. hozzáadjuk a szeletelt gombát,
  3. sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, összepároljuk.
  4. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.
  5.  A darált húst eldolgozzuk a zsemlével, tojással, gombával, a mustárral.
  6. Egy őzgerincformát kivajazunk,
  7. vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, és a húspépet beletöltjük.
  8. Előmelegített sütőben sütjük.
  9. rizskörettel tálaljuk
  10. …és az utolsó morzsáig elfogyasztjuk

Jó étvágyat mindenkinek!

0 Tovább

MIÉRT ÉRDEMES EGY TÁLBÓL CSERESZNYÉZNI?

Írta: Faar Ida

 

A hatalmas, öreg cseresznyefa még ma is ott magasodik nagyszüleim kertjében – minden évben bőséges terméssel megörvendeztetve a ház új tulajdonosait. Ha mesélni tudna - sok családi történettel szolgálhatna rólunk – halandókról, hiszen évtizedeken át „szem-,és  fültanúja” volt mindennapjainknak. Elmondhatná, hogy mászott fel a legtetejébe anyukám – miként kellett a nagypapámnak és a bátyjának megmentenie, ahogy arról is beszélhetne, hogy  én semmi pénzért sem voltam hajlandó a második létrafoknál „magasabbra” menni, amikor elérkezett a cseresznyeszedés ideje.

Cseresznye – a csonthéjas finomság

A cseresznyét Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A vadcseresznye (Prunus avium) volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát nemesítették. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhetően nagyfokú változatosság jellemzi: a gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja – a kicsi kerektől a nagy szív alakúig – ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. A különböző fajták a nevüket településekről, területről, névadó hírességről és/vagy a gyümölcs valamely jellegzetességéről kapták. A teljesség igénye nélkül, például:

  • Májusi korai,
  • Münchebergi korai,
  • Valerij Cskalov,
  • Biggareau Burlat,
  • Pomázi hosszúszárú,
  • Jaboulay,
  • Szomolyai fekete,
  • Solymári gömbölyű,
  • Sunburst,
  • Germersdorfi,
  • Hedelfingeni,
  • Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye.

Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye.

 

Miért együnk minél több cseresznyét?

  • vesetisztító, vértisztító gyümölcs
  • tisztító hatása révén bőrújító is, jó a pattanások ellen.
  • csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása.
  • enyhíti reumát,
  • segít a cukorbetegségben szenvedőknek
  • enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek is ajánlott a fogyasztása.
  • szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk
  • sok ásványi anyag és vitamin van benne
  • Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrátot és növényi rostot tartalmaz. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C található meg benne jelentős mennyiségben.
  • erősíti az immunrendszert
  • gátolja a daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák kialakulását
  • Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot és kiemelkedően sok vasat.
  • segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott,
  • káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős, valamint segít a sejtanyagcserében is.
  • magas melatonin- tartalma miatt fogyasztása segít a szívroham megelőzésében. A melatonin antioxidáns hatású, és az immunrendszer számára is fontos anyag, emellett erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Serkenti a kötőszövet újraképződését, elősegíti a fehérjéből alkotott kollagénrostok összekapcsolódását, enyhíti az ízületi gyulladásban szenvedők problémáit és hatékony antioxidáns.
  • gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van,
  • gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket

Mire figyelj vásárláskor?

 

  • a cseresznye nem utóérő
  • hamar romlik
  • mindig érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú cseresznyét válasszunk,
  • szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, - a frissességét a szár élénkzöld színén is láthatjuk.
  • maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve.
  • Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le, így vitaminjai megmaradnak. Fagyasztás előtt érdemes kimagozni

Mi mindenre használható?

  • gyümölcssalátákba
  • önmagában
  • befőttnek
  • dzsemnek
  • süteményekbe
  • kandírozva
  • gyümölcslének
  • pálinkának

EGYSZERŰ CSERESZNYÉS PITE

 

Hozzávalók:30 dkg puha vaj, 25 dkg cukor, vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 1 sütőpor,  1 kg cseresznye


A cseresznyét kimagozzuk, lecsepegtetjük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tojásokat is. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük, és tetejére szórjuk a cseresznyét. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

CSOKIS-CSERESZNYÉS MUFFIN

 


Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg puha margarin, 20 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, pici só,  8 tojás, 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg étkezési keményítő,  csipetnyi só,   muffin papírok


A cseresznyét kimagozzuk, a csokoládét durvára feldaraboljuk. A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, és a sóval krémesre keverjük. A tojásokat a margarinos masszába dolgozzuk, majd beleszitáljuk a sütőporral, és a keményítővel elkevert lisztet. A cseresznyét és a csokoládét a tésztába vegyítjük. A muffin papírokat tepsibe állítjuk, és belekanalazzuk a tésztát. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 25-30 percig sütjük.

A hatalmas, öreg cseresznyefa még ma is ott magasodik nagyszüleim kertjében …

 

0 Tovább

EXPRESSZ KAJÁK: ZÖLDBORSÓS - SAJTOS SÜLT TOJÁSLEPÉNY

GYORSAN ELKÉSZÜL, KIADÓS, ÉS FINOM

Nem kell mindig húst enni! Hangzik a  jó tanács – és bizony igaza van. Szerencsére nagyon sok olyan étel van, ami finom, magas fehérje- és rosttartalommal bír – táplál, és telít, na és nagyon gyorsan elkészíthető. Ilyen a

ZÖLDBORSÓS - SAJTOS SÜLT TOJÁSLEPÉNY

is, egy újabb EXPRESSZ-KAJA, direkt azoknak, akik szeretik a hasukat, de nem akarják a fél napjukat a konyhában tölteni.

Hozzávalók:1 kg zöldborsó, olivaolaj, 4 paradicsom,10 db tojás, só, bors, reszelt sajt, petrezselyemzöld

A zöldborsót olívaolajon megpároljuk, ízlés szerint sózzuk. Egy edényben olivaolajat melegítünk, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, borsót, kevés borssal meghintjük, majd szétterítjük egy tűzálló tálban, és ráöntjük a tojást. A tetejét gyengén megsózzuk, rárakjuk a felszeletetlt paradicsomot, rászórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

EPER-SZERELEM, MERT AZ EPRET SZERETEM

…és TE?

Írta: Faar Ida

 

Eper. Pirosan mosolygó‎ édes – zamatos szemek tele élettel, tele energiával.

Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel.

Az ókorban gyógynövényként használták, később az előkelőségek kedvelt és meglehetősen drága csemegéje volt – mára viszont (szerencsére) bárki számára elérhető. Persze a legideálisabb az, ha otthon a kiskertben megterem, - saját kezűleg ápolva, gondozva, leszedve, de ha erre nincs lehetőségünk a hazai termelők által megtermelt gyümölccsel is érdemes feltöltenünk vitaminraktárainkat, na és persze a kamrapolcot a belőle készült dzsemekkel. (Az import földieperrel érdemes óvatosnak lenni, mert hiába olyan kívánatosan szépek és nagyok a palántától az érett gyümölcsig a szállítás és a raktározás során különböző peszticidekkel, herbicidekkel, inszeticidekkel, növekedésszabályozó vegyszerekkel, műtrágyákkal, gyantákkal, viasszal és más szerekkel kezelik, amelyeknek a hatása sokszor kiszámíthatatlan.)

Gyógyító eperszemek

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat: antocianinok, flavonoidok (például quercetin, kempferol, myricetin), fenolsavak (például ellágsav), tanninok tárháza – amelyek  képesek egymás hatását erősíteni, és a súlyos, sokszor gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyításának alapjait képezhetik.

 

Élettani hatásai sokrétűek, csak néhány a sok közül:

  • kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  • enyhíti a fájdalmakat
  • Szalicilsav tartalma javasolt epe-, húgyhólyag-, köszvény és sokízületi gyulladás kezelésére.
  • csillapítja a lázat
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  • gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti az anyagcsere folyamatokat
  • megvéd a napsugárzás káros hatásaitól 
  • tisztítja az emésztőrendszert,
  • serkenti a máj működését,
  • méregtelenít
  • fokozza a vese kiválasztó működését
  • vízhajtó
  • csökkenti a koleszterin szintet a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
  • fontos antioxidáns-forrásként részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában
  • megakadályozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
  • képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát

Felhasználása: sokrétű. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, és a legzamatosabb,(semmiféle külön ízesítést nem igényel – sokan alaposan megcukrozzák, vagy tejszínhabbal nyakon öntik) kiváló kiegészítője a gyümölcssalátáknak, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, befőttet, levest, turmixot, de akár le is fagyaszthatjuk.

Mire figyeljünk, ha epret vásárolunk?

  • az eper rendkívül romlandó, csak annyit vásárolj, amennyit 1-2 napon belül el tudsz fogyasztani
  • az eperszemek legyenek ragyogó, mélyvörös színűek és élénkzöld szárúak
  • az eper - szedés után már nem érik tovább, ezért ne válassz fakó színű vagy sárgás-zöldes foltokkal teli éretlen szemeket, ezek savanyúak és gyenge minőségűek
  • ahogy ne vásárolj túlérett epret sem, mert annak alacsonyabb a C-vitamin tartalma
  • a közepes méretű eperszemek gyakran ízletesebbek, mint a nagyméretű szemek

EPRES RECEPTEK

Ha hidegre vágysz: EPERKRÉM LEVES

 

Hozzávalók: 1kg eper,1 db citrom,6 dl tejszín,4 dl tej, édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, szegfűszeg, fahéj, menta.

1 liternyi vízbe beletesszük, a fűszereket felforraljuk, átszűrjük, beledobjuk a megmosott,, megtisztított eperszemeket és 10-15 percig fedő alatt főzzük. A levest összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel – összeforraljuk. Lehűtve tálaljuk, nyers eperdarabokkal díszítve.

A levest turmixszoljuk, és felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Az egészet összeforraljuk, majd hideg vízbe állítjuk, majd hűtőszekrényben téve tovább hűtjük.

Ha krémesre vágysz: SAJTOS- CSOKOLÁDÉS EPERKRÉM

 

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, tábla tej- és ½ tábla étcsokoládé , kevés porcukor vagy édesítőszer, 20 dkg eper

A csokoládékat gőz fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell még édesítjük. Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Ha sósra éheztél: EPRES KÓKUSZOS CSIRKECOMB

Hozzávalók:12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

Ha gyorsan el szeretnéd készíteni: TOJÁSLIKÖRÖS EPRES DESSZERT

 

Hozzávalók: 25dkg mascarpone sajt,3 pohár natúr joghurt, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tojáslikőr, 1 rúd vanília, 20 csepp folyékony édesítőszer, 1 dl tej, 25 dkg eper, 8 szelet ropogós kétszersült. A tetejére kakaópor, citromfű.

A mascarponét, a joghurtot, az áttört túrót és a tojáslikőrt alaposan elkeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével Az epret megtisztítjuk, négybe vágjuk. A kétszersültet meglocsoljuk a tejjel. Szétosztjuk rajta a felszelt eper felét, rákenjük a mascarpone krémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Hűtőbe tesszük - tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal, meghinthetjük kakaóporral.

Ha már nem bírod a meleget: EPRES JEGES FRISSÍTŐ

 

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka

A megmosott eperből díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Ha le kell mondanod a cukorról:DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró, 50 dkg eper, ízlés szerint édesítőpor


A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.


Ha mindened az öntet: EPRES RIZSGOMBÓC

Hozzávalók: 8 dl tej, 40 dkg rizs, cukor, vaníliás cukor, darált dió, olaj a sütéshez, 50 dkg eper

A tejet 5 evőkanál cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.

Ha imádod a szépet: EPERHABOS ALAGÚT

 

Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár

Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

... és még dzsemmeket, lekvárokat nem is készítettünk ...

0 Tovább

MIÉRT ÉS HOGYAN SÜSSÜNK ZSEMLÉT HÁZILAG?

ZSEMLE -SÜSD MEG TE IS,MERT ÍGY FINOMABB

Írta: Faar Ida

Zsemle. Sokan rajonganak érte, míg mások ízetlennek tartják és idegbajt kapnak attól, ha szanaszét morzsálódik. Zsemléje válogatja… Ha jól van elkészítve, akkor nagyon ízletes tud lenni…

Miért süssünk zsemlét házilag? Na, nem unaloműzésképpen, hanem, mert

  • tudjuk, mit teszünk bele, ismerjük az összetételét
  • sokféle receptet kipróbálhatunk, míg végre megtaláljuk az „igazit”, ami csak a mi szájízünk szerint készül
  • valóban frissen készül
  • nem morzsálódik
  • nem kell érte a boltba rohangálni
  • annyira sós. amennyire csak szeretnénk

Hogyan süssünk zsemlét házilag?

Következzék két olyan egyszerű recept, amelyet bárki – még az is, aki eddig csak étkezések alkalmával volt hajlandó a konyhában tartózkodni – kipróbálhat.

 

ZSEMLE

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 3 dl langyos víz, 25 g élesztő,2 evőkanál olaj

Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős vizet. Addig gyúrjuk, amíg homogén szerkezetű, és rugalmas tésztát kapunk. Lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, majd 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Lisztezett közepes méretű pohárral zsemléket szaggatunk belőle, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és újabb fél órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük. A tetejét lekenhetjük tojásfehérjével, és szezámmaggal is megszórhatjuk.

 

FŰSZERES TÚRÓS ZSEMLE

Hozzávalók:50 dkg liszt,30 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csokor újhagyma finomra vágva, 1 kis csokor kapor finomra vágva, 1 sütőpor

A vajat a túróval, a tejjel és a tojással összekeverjük. A lisztet a sóval és a sütőporral keverjük el, majd a lisztes részhez adjuk a nedves dolgokat. Belekeverjük, a zöldfűszereket - összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órát hűtjük. Ezt követően 8 részre osztjuk a tésztát. Gombócokat gyúrunk belőle. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd a tetejüket éles késsel 2x bemetsszük. 25 perc alatt készre sütjük őket.

 

0 Tovább

ÓVATOSAN A KONYHÁBAN - avagy mire ügyelj, ha nem szeretnél ételmérgezést kapni

Írta: Faar Ida

 

RENDKIVÜL FONTOS A TISZTASÁG

A konyha több szempontból is „veszélyes üzem”.  Gondolj csak a mindennapos balesetekre főzés közben: megvághatod magad a késsel, leforrázhatod magad a frissen főtt levessel, megégetheted magad a tepsit fogva, rád fröccsenhet a zsír, hogy a különböző étel okozta megbetegedésekről ne is beszéljek. A konyhai balesetek a kellő óvatossággal végzett munkafolyamatok során elkerülhetőek, vagy legalábbis tompítható a súlyosságuk.

Itt a meleg idő – gyorsan romlanak az ételek

 

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a meleg időben oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

 

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásárolj – vásárlásnál pedig tartsd be a sorrendiséget, soha ne szakítsd meg a hűtési láncot – a nyers húsok megvásárlását hagyd utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsd haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vásárolj meg!
  3. Mindig gondoskodj az alapanyagaid, ételeid megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülönítened, csomagolnod, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosnod, mielőtt a hűtőbe tennéd, hiszen a héja bármivel érintkezhetett a környezetében.

  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mosd meg – és ne hagyd órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használd föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyelj a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelsz, ne használd másra.
  7. Tartsd be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezz meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyaszd el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyaszd vissza, hanem azonnal használd fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.

 

0 Tovább

ÍZ – KALANDOZÁSOK : Quiche - a franciák pizzája

PRÓBÁLD KI – MEGÉRI!

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj…

Mivel is?

  • új alapanyagokkal,
  • új eljárásokkal,
  • új ízekkel

Kalandozz Velem Te is, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

QUICHE

Mi az a Quiche?

Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, - klasszikus francia étel, amely tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megrakott, tejszínes tojással összesütött lepény.

Egy kis történelem

A quiche a francia konyha hagyományos étele, számtalan jó tulajdonsága miatt világszerte közkedvelt. Előnye, hogy előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható és szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Németországból terjedt el, ahol még vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re.

Az a bizonyos tészta

A tészta nem más, mint a klasszikus omlós-vajas tészta, amit gyorsan a hideg hozzávalókból kell, hogy kidolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Elősütés után jöhet rá a feltét: a tejszínes-tojásos szószba kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely – ez fogja összefogni a további hozzávalókat, ami lehet: paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót gomba, bármilyen idényzöldség. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. A fűszerezés is egyénileg variálható: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

 

Mi kell hozzá?

Az alaptészta hozzávalói: 4 evőkanál napraforgóolaj, 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz, 3 szál friss kakukkfű, 1 kiskanál fűszerpaprika,1 db tojás, kiskanál só

Változatok egy témára

Készítsd el:

  1. PÓRÉHAGYMÁSAN

A töltelékhez: 30 dkg póréhagyma, 2 dl tej, 1  paprika felkockázva, 2 evőkanál apróra vágott snidling, 45 dkg héjában főtt burgonya, 6 dkg összevágott rucola,15 dkg reszelt sajt, só, fekete bors, 2 db tojás, zsiradék a sütőformához

A tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük, és apróra vágjuk. Az olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és rászórjuk a sajt egyharmadát. A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a rucolával, a paprikakockákkal és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal, és a töltelékre öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.

  1. TÚRÓS-SONKÁS VÁLTOZATBAN

Alaptészta: 20 dkg liszt,15 dkg vaj, csipet só,1 tojássárgája

Töltelék:25 dkg túró,10 dkg juhtúró, 1 kempingsajt,15 dkg sonka, 2 tojás, újhagyma  Teendők: tésztát a szokásos módon összeállítjuk, a tölteléket a tészta elősütése után ráöntjük, készre sütjük.

 

  1. BROKKOLIS VÁLTOZATBAN

Hozzávalók:25 dkg liszt, csipetnyi só, 12,5 dkg vaj

A töltelékhez 80 dkg brokkoli, 5 tojás , 2-2 dl tejszín és tej, 10 dkg reszelt ementáli sajt , szerecsendió, őrölt bors, só

A tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkoli rózsákkal megrakjuk, ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.

Kalandozz Te is az ízek világában - jó főzést, és jó étvágyat!

0 Tovább

BODZAVIRÁGOS MINDENNAPOK

Írta: Faar Ida

Édeskés, mámorító illat lengi be az udvart. Nem, már nem csak az akác virágzik, hanem az a néhány bodzafa, amely a kerítésünk mellett hódított teret magának. Bocfa, bodzafa, csete, gyepűbodza, bocfa – május végétől júliusig virágzik ez a sokféleképpen felhasználható cserje, amelynek augusztus végére érnek be fekete bogyói. Szinte minden része hasznosítható. Készíthető belőle sokféle finomság, természetes színező szer, és még gyógyhatásánál fogva számos megbetegedés megelőzésére illetve gyógyítására is alkalmas.

Élettani hatásai:

  • Virágzata nagyon fontos flavonoidokat tartalmaz,
  • bogyója antioxidánsokban, vitaminokban (C-, A-, E-,  B-vitaminok, folsav),  ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, vas, foszfor) és illóolajokban gazdag.
  • A szárított virágzatából készült tea erősíti az immunrendszert, izzasztó és gyulladáscsökkentő hatású. 
  • Friss virágából nagyon finom szörpöt (receptet lásd lentebb), és üdítőitalt készíthetünk,
  • bogyóiból lekvárt, kompótot főzhetünk, amely hashajtó, és vizelethajtó hatású.
  • Rendszeres fogyasztása segít az idegi fájdalmak csillapításában, normalizálja a keringést, és megakadályozza a vírusos megbetegedések elhatalmasodását.

Friss virágzatát tisztítás és alapos megmosás után palacsintatésztába mártva megsüthetjük – különlegesen finom édesség készül így belőle.

BODZÁBÓL KÉSZÜLT

 

BODZASZÖRP (téli eltevésre)

Hozzávalók: 3 liter víz, 20 alaposan megmosott bodzavirág, 3 citrom, 2 kg kristálycukor, 5 nagy citrom leve

A bodzavirágot keverjük össze a vízzel, tegyük bele a megmosott és felkarikázott citromot. Letakarva 2 napig tegyük hűvös helyre, majd szűrjük le, és főzzük össze a cukorral. Tiszta üvegekbe öntve zárjuk le és száraz dunsztban téve hagyjuk 2-3 napig állni.

BODZA ÜDÍTŐITAL(főzés nélkül készíthető)

Hozzávalók: 10 bodzavirág, 1 citrom, 4 evőkanál cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 4 liter víz

Ugyanúgy készül, mint a szörp, csak nem kell főzni – a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük – 2 napig állni hagyjuk, leszűrjük, majd frissen lehűtve fogyasztjuk.

 

BODZALEKVÁR

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés,1 kg cukor,1 kg alma

A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztban tartjuk egy napon át.

 

 

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ Tudom : nincs sok időd pepecselni…

EGY KIS SÓS ROPOGTATNIVALÓ

Írta: Faar Ida

Nemrég az egyik ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy mennyire „kiment” a divatból az otthoni főzés. Az okok érthetőek: mindenki orrvérzésig dolgozik – sokszor 2-3 ember munkáját kell elvégeznie – s mire hazaér nemhogy ideje, de ereje sincs arra, hogy egy újabb műszakot húzzon le a tűzhely mellett (az egyéb házimunkákról nem is beszélve). Ahogy azokat is meg lehet érteni, akik egyedül vannak, és egymagukért nem éreznek túl sok motivációt arra, hogy főzzenek – egy- két adagért minek fogna hozzá nap, mint nap, - ahogy nagyobb adagokban sem érdemes gondolkodniuk, hiszen nem ehetik egész héten ugyanazt az ételt.

De enni ugyebár kell – csak az nem mindegy, hogy mit… Az otthon elkészített ételek íze ugyanis semmivel sem helyettesíthető…

Ahogy mindenkinek jól esik egy kis „nassolnivaló” is – pláne így hétvégén – mintegy megjutalmazva önmagunkat és kis családunkat.

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

CSEMEGEKUKORICÁS ÉDES KENYÉR

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

  • A hozzávalókat egy tálban alaposan keverd el, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen,
  • majd öntsd vajjal kikent formába,
  • és előmelegített sütőben tűpróbáig süsd készre.

…és egy sós

 

FRISS KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

  • A karalábét és a sárgarépát vágd vékony csíkokra.
  • A tejfölt keverd ki a citromlével, majd sózd, borsozd.
  • A zöldségeket keverd össze, majd öntsd le a tejföllel.
  • A salátalevelet mosd meg, és tépkedd nagyobb darabokra.
  • Bélelj ki velük négy kistányért, és halmozd a középre a vitaminsalátát.
  • Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálald.

 

Jó étvágyat mindenkinek !

0 Tovább

ezt süsd meg:ínycsiklandozó palacsinta

Írta: Faar Ida

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom
AZ ÉN PUDINGOS VÖRÖSÁFONYÁS PALACSINTÁIM

Szeretitek a palacsintát? De miket is kérdezek! Hiszen a válasz a legtöbb esetben egyértelmű: IGEN!

Legyen az édes vagy sós, töltött vagy töltetlen, kakaós, túrós, lekváros, pudingos, krémes, húsos, spenótos – számtalan íz, számtalan lehetőség a lényeg mégis egy marad: a palacsinta EGYSZERŰSÉGE.

Egyszerű, mert kevés összetevőből, gyorsan elkészül – és ízesítésének csak a készítő képzelete szab határt.

Mi is a palacsinta?

Liszt, tojás, só és/vagy cukor, víz, szódavíz, tej, olaj felhasználásával készült folyékony tészta, amit serpenyőbe vékonyan kiadagolva mindkét oldalán megsütnek. Sütés után általában megtöltik (tájegységenként, országonként más-más a „divat”) – és különböző módon tálalják. Lehet négyrét hajtani, feltekerni, tortamódra rétegezni a töltelékkel.

A palacsinta eredete

Ennek a világszerte közismert és rajongott finomságnak az eredete – annak ellenére, hogy sok nemzet vallja a magáénak –a Római Birodalomig vezethető vissza. A lepényszerű tésztát – liszt, víz, és só keverékét - kerek kövön, vagy bronzpajzson sütötték meg – mivel hosszabb ideig is eltartható volt fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában. Innen terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre.

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Ahány ország annyi szokás

  • Ausztrália: „pikelet”-nek nevezik. Ez egy kissé vastagabb palacsinta, amelynek tésztája fehér lisztből készül élesztővel, és cukrot, tejet, tojást, vajat tartalmaz. Töltelékként a friss epret, a cseresznyét, az áfonyát, a baracklekvárt, a juharszirupot, a mézet és a csokoládét kedvelik.
  • Franciaország: élesztővel és sok tojással alaposan kikevert tésztát használnak – amit pikáns, édes töltelékekkel töltenek meg. Ropogós, vékony tésztájú. A vendégek összehajtva majd felgöngyölve kapják, pikáns, forró, édes likőrös vagy citromos vajjal nyakon öntve.
  • Oroszország: „blini” a neve – amit élesztős-búzakorpás vagy hajdina tésztából készítenek. Nagy jelentősége van az egyházi ünnepeket megelőző böjtök idején. Töltelékei: mák, méz, alma. Érdekesség, hogy a tölteléket nem a kisült tésztába csavarják, hanem a sütést megelőzően keverik bele. Így az orosz blini vastagabb, átmérőjét illetően pedig kisebb, mint az európai palacsintáé.
  • Malajzia: különlegessége, hogy a tésztában pandanlevél-kivonatot tesznek, amitől az egész palacsinta zöld színű lesz. A tészta összetevői: pandan kivonat, apróra vágott levelek, liszt, kókusztej, só, tojás. Tölteléknek maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandan levelet, vizet kevernek össze, és kukoricakeményítővel sűrítik.
  • India: a palacsinta elkészítéséhez feles borsót és rizst áztatnak vízben, majd összetörik és csípős paprikát, sót tesznek hozzá. Utána annyi vizet öntenek a „tésztához”, amennyi segíti az elkeveredést. Ezek után joghurtot tesznek bele, elkeverik, majd a hagyományos módon megsütik.
  • Marokkó: a tésztát vastagabbra sütik és édesítik, töltelékként kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amelyet reszelt narancshéjjal és kristálycukorral kevernek el, és vaníliamártással tálalják. Közkedvelt a sós változat is, ahol a töltelék rendszerint spenótos, darált húsos vagy gombás töltet. Az édes változatban a töltelék lehet nyers vagy párolt gyümölcs, a tetején tejszínhabbal és pirított mogyoróval.
  • Amerika: a palacsinta tésztájához sütőport és szódabikarbónát tesznek, ezáltal a palacsinta habkönnyű, de vastagabb lesz. Tálaláskor édes önteteket használnak, juhar- vagy áfonyaszirupot, bogyós gyümölcsöket.
  • Mexikó: tortilla a neve, babpürével és darált hússal töltik és paradicsomszószt öntenek rá.

… és itthon?

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Következzék az „alaprecept”(ebből kb. 12-14 palacsinta lesz – ha többet szeretnél készíteni természetesen a hozzávalók mennyiségével kell „bűvészkedned”)

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, csipetnyi só, 3 evőkanál olaj, és plusz még a sütéshez olaj

  • a lisztet szitáld egy tálba
  • a tojásokat üsd hozzá
  • majd a tejjel keverd simára
  • ezután hígítsd a szódavízzel,
  • sózd
  • öntsd hozzá az olajat
  • pihentesd 20 percig

…és a sütés folyamata

  • a sütéshez való olajból egy teáskanálnyit tégy a palacsintasütőbe
  • hagyd, hogy felforrósodjon
  • majd a forró serpenyőbe csorgass kis merőkanálnyi palacsintamasszát úgy, hogy közben körkörösen mozgasd a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen elterüljön benne
  • tedd újra a tűzre és közepesnél valamivel erősebb lángon süsd meg a palacsinta alsó oldalát
  • ha megsült – a sülést úgy ellenőrizheted, hogy széles falapáttal a palacsinta szélét felhajtod, illetve a serpenyőt megrázod, - ha a palacsinta a palacsintasütőben könnyedén csúszkál, akkor már nyertél
  • ekkor a falapátot csúsztasd teljesen alá és a palacsintát fordítsd meg
  • a kész palacsintát – ami akkor jó, ha papírvékonyságú – csúsztasd tányérra
  • …és ez így megy mindaddig, amíg a tésztamassza végére nem érsz
  • tálaláskor a kedvenc töltelékeiddel töltsd meg, és hengergesd fel, de tálalhatod háromszög vagy batyu formában is

Töltelék-variációk

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Csak a képzeleted és az éhséged szab határt.

Készíthetsz:

  • lekváros tölteléket – bármilyen gyümölcsíz, vagy lekvár megfelel, még egy kis rummal is megbolondíthatod
  • mogyorókrémes tölteléket – isteni finom, ha a feltekert mogyorókrémes palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakosgatod, tejszínnel meglocsolod, majd s sütőben összesütöd
  • túrókrémes tölteléket – 25 dkg áttört tehéntúró,4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál mazsola/vagy vörös áfonya, citromhéj keveréke
  • pudingos tölteléket – ahány fajta puding van, annyiféle variáció létezik
  • kakaós tölteléket
  • fahéjas tölteléket
  • sós tölteléket: például kapros-juhtúrós változatot, amihez 25 deka juhtúrót törj át, 2-3 evőkanálnyi tejföllel lágyítsd, fél csokor fölaprított kaporral fűszerezd

Nos?

Ugye milyen ínycsiklandozó már a palacsintaevés gondolata is?

Akkor hajrá! Irány a konyha! Ezt süsd meg!

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK:Töltött zsömle

Írta: Faar Ida

 

Gyorsan,finomat,ízleteset,természeteset

Nincs időd főzni? De enni kell, s nem mindegy, hogy mit.

A „műkaja” ugyan könnyen tálalható (gyorsfagyasztott pizza, hamburger,virsli,stb.), de szerintem jobb ha nem tudod mi van benne. Valószínűleg, ha látnánk a gyártási folyamatot – messzire elkerülnénk a fogyasztását.

Szóval? Nincs időd, de ennél valami igazán finomat? Akkor készítsd el ezt az ételt!

Itt a recept lépésről-lépésre:

TÖLTÖTT ZSÖMLE

Hozzávalók: 8 zsömle, 50 dkg darált csirkemell, 2 vöröshagyma, 2 teáskanál fűszerpaprika (lehet csípős is), őrölt bors, 4 nagy paradicsom, 2 paprika, reszelt sajt, étolaj, só

  1. A felszelt hagymát az olajon arany barnára pirítjuk.
  2. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, a borsot.
  3. Rátesszük a darált húst, majd pici vizet aláöntve pároljuk.
  4. Megsózzuk.
  5. Beletesszük a felkarikázott paradicsomot, paprikát, és 15 percig kevergetve nagy lángon összefőzzük.
  6. A zsömlék kalapját levágjuk, a belét kikaparjuk, és a pörkölthöz keverjük.
  7. A pörköltünket a zsemlékbe töltjük, tűzálló tálba tesszük, a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe téve pirosra sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

HOZD MAGAD MEDITERRÁN HANGULATBA!

Írta: Faar Ida

MEDITERRÁN ÉTREND = EGÉSZSÉG

Egészség, életstílus, kifogyhatatlan energia, jókedv, kiegyensúlyozott mindennapok…- ki ne vágyna erre rohanó világunkban. Most sokan azt gondoljátok: ez lehetetlen, kivitelezhetetlen, nem is érdemes róla beszélni.

Pedig hidd el, nem kerül sokba: csak egy kis odafigyelés kell, - s rövid idő alatt kamatostól megtérül a ráfordított idő.

Számtalan tudományos vizsgálat bizonyította már, hogy a mediterrán étrendet követők között csökkent a szívinfarktus és a tüdőrák kockázata, ritkább az érelmeszesedés, a diabétesz, az agyvérzés, a depresszió, szűnnek a gyulladásos betegségek, javul a szellemi teljesítőképesség. Érdemes hát áttanulmányoznod a diéta alapelveit, s minél többet alkalmazni a hétköznapjaidban belőle. Hisz az egészség érték – s ezt nem feltétlenül akkor kell felismerned, ha már megbetegedtél.

A mediterrán étrend alapjai:

  • A táplálékaid túlnyomó része legyen növényi eredetű. Egyél sok gyümölcsöt, zöldségeket. Fontos, hogy sok friss és szezonális élelmiszert fogyassz. 
  • Fogyassz sok teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és a durum búzából készült tésztát, (a Földközi-tenger vidékén, elsősorban Olaszországban és Spanyolországban a tészták alapanyaga a durumbúza, amelynek a rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem tesznek, így azok koleszterintartalma nullára csökken).
  • A zsírok és egyéb olajok helyett használj extra szűz olíva olajat; ezzel különösen ízletes ételeket készíthetsz. Fontos hogy az olívaolaj extra szűz változatát keresd, mert elsősorban ebben található egyszeresen telítetlen olajsav, de kellő adagban vannak jelen a fontos többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav és alfa-linolénsav) is, míg telített zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav) szerény mértékben fordulnak elő benne.  Kisebb mennyiségben találhatóak még benne a karotinoidok, az alfa-tokoferol, a fenolvegyületek, a fitoszterinek és a klorofill
  • A tojást- koleszterintartalma miatt- ritkán ehetsz
  • Vörös húst havonta csak néhány alkalommal fogyassz.
  • Használj népszerű mediterrán összetevőket: kapribogyót, olajbogyót, friss fűszernövényeket, citromot, narancsot. Az ételek ízesítésére pedig minél kevesebb sót használj. 
  • Tekintsd az étkezést szociális eseménynek, olyan lehetőségnek, melynek keretében értékes időt tölthetsz el a családoddal. Étkezz kényelmesen, a családod vagy a barátaid társaságában, kellemes környezetben.  Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd az ízeket, és a társaságot.
  • A teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek minden nap szerepeljenek az étrendedben - biztosítva ezzel a kellő rostbevitelt, ami egyrészt telit, másrészt lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását
  • Rendszeresen fogyassz zsírszegény tejtermékeket, joghurtot, sajtot, túrót, illetve az ezekből készített ételeket.
  • Kulcsfontosságú az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halak beépítése a mindennapi étkezésedbe. A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennapi részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségleted kielégítésében. Éppen ezért fontos, hogy hetente többször is kerüljön az asztalodra ezekből az élelmiszerekből. A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek.
  • A mediterrán étrend része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása, melynek flavonid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását. Töményebb italokat, alkoholt ne fogyassz, mert energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért mindamellett, hogy megterheli a májat (a felszabaduló méreganyagok miatt), még nehezíti az ideális testsúly kialakítását is.
  • Az étkezésen kívül a rendszeresen szánj időt a testmozgásra
  • Próbáld meg könnyedebben venni a problémákat, s lehetőségeidhez mérten kerülni a stresszt.

S ízelítőként néhány kedvcsináló recept:

Olívabogyó pasztával töltött pulykamell

Hozzávalók:8 db pulykamell-szelet, 2 evőkanál friss rozmaring levél

Olívakrém:3 csészényi magozott olívabogyó,5 gerezd fokhagyma,6 evőkanál Olívaolaj, 3 teáskanál szárított bazsalikom, 4 teáskanál dijoni mustár, frissen őrölt bors

  • Az olíva krém hozzávalóit mixerrel pürésítsd
  • A pulykamelleket vágd kétfelé vízszintesen, de ne teljesen, csak úgy, hogy egy zsebszerű mélyedés keletkezzen.
  • Bőségesen töltsd meg az olívás krémmel,
  • fogpiszkáló segítségével tűzd össze
  • sózd, borsozd,
  • dörzsöld meg az apróra vágott rozmaring levelekkel,
  • majd locsold meg olívaolajjal.
  • előmelegített sütőben süsd pirosra.

Spanyol csirke zöldségekkel  

Hozzávalók 3-3 zöld és piros paprika, 30 dkg csiperkegomba, 20 dkg töltött zöld olajbogyó, 3 gerezd fokhagyma, 3 kicsontozott csirkemell filé, só, őrölt bors, 3 evőkanál finomliszt, pirospaprika,3 evőkanál extra szűz olívaolaj,2 evőkanál paradicsompüré,4 dl tyúkhúsleves

  • a megmosott paprikákat vágd 1 cm széles csíkokra
  • a gombát, az olajbogyóval együtt szeleteld fel
  • a csirkemelleket vágd 2-2 darabba
  • sózd, borsozd
  • a lisztet a pirospaprikával keverd el, és a húst forgasd meg benne
  • majd a húst az olajban, nagy lángon mindkét oldalán süsd barnára
  • majd közepes, illetve kis lángon oldalanként 4-4 percig süsd tovább
  • szedd tányérra és lefedve tartsd melegen
  • a paradicsompürét keverd a visszamaradt olajba
  • rakd bele a zöld olajbogyót, és a szeletelt gombát folyamatosan kevergetve néhány percig süsd
  • a tyúkhúslevest öntsd hozzá, forrald fel - majd kis lángon nem túl puhára párold meg
  • a zöldségkeveréket rakd tányérokra
  • a húst fektesd a tetejére
  • köretnek orsótészta illik hozzá

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább

TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG: Táplálkozási zavarok

TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG

Írta: Faar Ida

Bevezetésképpen

Főzz magad! – hangoztatom fennen már pár hete. Nem véletlenül. Hiszen életmódunk az, ami jelentős mértékben befolyásolja egészségi állapotunkat, és hatással van közérzetünkre.

Az vagy, amit megeszel

Tudom: sokak számára az unalomig ismételtnek tűnik a fenti frázis, de a táplálkozásunk – mint alapvető élettani szükséglet - számtalan veszélyt rejt magában, és számtalan kedvező élettani hatást is.

Megteremteni az egyensúlyt

Az egyensúly megteremtése – a kedvező hatások kihasználása, és a ránk leselkedő veszélyek kiküszöbölése között – nem könnyű feladat. Pláne nem, ha nem vagyunk tisztában szervezetünk működésével, egészségünk megőrzésének, betegségeink leküzdésének mikéntjével.

TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG

Az elkövetkező hetekben – ha van kedved megismerkedni szervezetünk – és többek között emésztőrendszerünk működésével (Nem kell félned! Nem fogsz lépten-nyomon latin szavakba, érthetetlen orvosi szakzsargonba botlani), akkor tarts Velem!

Mi-mindenről lesz szó?

Egyszerű: mindarról, amivel sokat tehetsz egészséged megőrzéséért – a gasztronómia segítségével.

Egészségesebben szeretnél étkezni?

Talán diétázni akarsz?

Akkor itt a helyed!

Hisz tudod: TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG!

 

1. rész

TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK: Az anorexia

 

Eleinte úgy tűnt „csak fogyókúrázik”. Mérnöki pontossággal és alapossággal méregette naponta többször a fejadagjait, képes volt 1 dekányi eltérés miatt is többször újramérni, naplót vezetett az elfogyasztott élelmiszerek fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmáról. Csak fogyott, és fogyott – ami eleinte a családjának is tetsző változás volt: büszkék voltak a kitartására,  komoly hozzáállására, arra, hogy egyedül neki sikerült látványosan megszabadulnia a kilóitól. Aztán elérkezett a nap, amikor ez már túl látványossá vált – és sajnálatos módon a mindennapokat megnehezítő betegséggé alakult. Ekkor derült fény a lány tuti fogyókúra módszerére: a sorozatos önhánytatásra, a hashajtó szerek alkalmazására, arra, hogy nagy a baj, mert hiába adott le annyi kilót, még mindig rettentően kövérnek, és undorítónak találta magát.

 

Táplálkozási zavarok. Korunk karcsúságideáljának elérése sok nő életét változtatja rémálommá. A ma lányait, asszonyait ugyanaz a téves elvárás viszi el a legvégsőkig – a csontsoványság elvárása. Anorexia nervosa. Ez a lelki eredetű, kóros lesoványodás, olyan táplálkozási zavar, pszichoszomatikus betegség, amely szinte minden szerv működésének módosulását vonja maga után, emiatt nemcsak az idejében elkezdett kezelésére, hanem a megelőzésére is nagy gondot kell fordítani.

Az anorexia okai:

  • családi környezet – túl magas elvárások
  • női test változása miatti elégedetlenség
  • felnőttkor visszautasítása
  • szülői modell
  • genetikai hajlam
  • fejletlen önértékelés
  • önkontrollfunkciók zavara
  • önérvényesítési nehézségek
  • túlzott megfeleléskényszer
  • úgy érzik életükben csak az evés az egyetlen cselekvés, amit maximálisan uralni és irányítani tudnak
  • gyermekkori negatív élmények
  • érzelmi instabilitás
  • szülői túlgondoskodás
  • depresszió
  • betegségelőnyök kivívása

Tünetek:

  • normálistól eltérően sok időt töltenek az ételekről, evésről, testsúlyról, testalkatról és az ezekhez kapcsolódó dolgokról való megszállott, kényszeres gondolataikkal
  • ételek pontos összetételének megszállott ellenőrzése
  • étrend kiegészítők kontrollálatlan szedése
  • ételek elutasítása, evés megtagadása
  • szorongás, elhízástól való rettegés
  • életfontosságú funkciók lelassulása: alacsony testhőmérséklet, alacsony vérnyomás, a pulzusszám alacsony volta,
  •  hajhullás
  • egészségtelen megjelenés, sápadt, ráncos, száraz bőr
  • túlzott testedzés, mozgásos hiperaktivitás
  • furcsa étkezési szokások: az illető apró darabokra vágja az ételt, sokáig bíbelődik vele
  • személyiségváltozás: nyomott hangulat, ingerlékenység, visszahúzódás, befelé fordulás, a magába zárkózás, szexuális érdeklődés elvesztése, különböző kényszeres szokások
  • perfekcionizmus: tökéletességre való törekvés, teljesítménykényszer
  • testképzavar: soványan is kövérnek látja magát
  • rövid idő (1-3 hónap) alatt bekövetkezett minimum 15%-os testtömeg csökkenés
  • alvászavar
  • állandó bélfájdalom
  • izomgyengeség
  • fázékonyság
  • lanugo (sűrűn növő, puha, vékony szálú, világos), a csecsemőkre jellemző védő szőrzet megjelenése, amelynek jelenléte a testhőmérséklet fenntartását segíti
  • a családi, közös étkezések valamilyen indokból eredő kerülése,

Anorexia szövődményei:

A fő problémát az okozza, hogy a csökkent táplálék bevitel következtében megcsappannak a szervezet az energia készletei, és emiatt „takaréklángon” kénytelen üzemelni. Visszaszorul az alapanyagcsere, amit legszembetűnőbben a lelassult szívritmus, csökkent vérnyomás és rendszertelenné váló, majd teljesen megszűnő menstruáció jelez.

Jelentkezhet:

  • fogerózió
  • vesekárosodás
  • székrekedés
  • depresszió
  • epilepsziás roham
  • szívritmuszavar
  • fázékonyság
  • immunrendszer gyengülése miatt fertőző betegségek
  • vérszegénység
  • magas koleszterinszint
  • szívizombántalom
  • végső esetben halál

Mit lehet tenni?

Először is: a családtagoknak időben illik kihúzniuk a fejüket a homokból – azaz időben fel kell ismerni a bajt. Az anorexia további kezelése komplex feladat, amit szakemberek segítségét kell kérni az esetleges szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében. Kórházi felvételre minden olyan esetben szükség lehet, ahol a testi leromlás olyan fokot ért el, ami otthoni körülmények között nem kezelhető, és a beteg élete a kialakult testi szövődmények miatt veszélybe került.

  • gyógyszeres kezelés – antidepresszivumok, étvágyfokozók
  • pszichoterápiás kezelés
  • mesterséges táplálás (infúzióval, vagy szondán át)

A kezeléseket egymással kombinálva érik el a beteg gyógyulását, tüneteinek, kényszerképzeteinek javulását.

 

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ: A génjeink is hibásak nem csak mi

Sorozat édesszájúaknak…

2. rész

 

Nassolnivaló - egészséges finomság

Szereted az édes ízeket? A cukorkák, csokoládék, pralinék, bonbonok rabja vagy Te is? Valószínűleg igen – mint ahogy az emberiség jelentős százaléka…

De vajon miért vagyunk képtelenek ellenállni a kísértésnek?

Lehet, hogy a neveltetésünkből fakad, és szüleink, nagyszüleink „jutalmazó”- rendszere lenne a hibás?

Vagy a nap minden percében ránk zúduló ügyes marketing az, ami meghozza az édesség utáni vágyakozást?

Nem. Azaz nem csak ezek tehetőek felelőssé azért, hogy újból és újból engedünk a csábításnak…

Egy átfogó tanulmány szerint ugyanis a TAS2R38 elnevezésű gén egyik variációjának a jelenléte az, ami gyermekkorban arra ösztönzi az érintett személyt, hogy a magas cukortartalmú ételeket, italokat részesítse előnyben. Ahogy az is meghatározó, hogy mennyire erős a tiltás – és ennek hatására mennyire lesz erősebb a „tiltott gyümölcs” – azaz a tiltott édesség utáni sóvárgás?

Az édességek iránti elköteleződést sok minden befolyásolja – de egy biztos: néha igenis NASSOLNI kell – mértékkel, megfontoltan, és tudva azt, hogy MIT!

Ha otthon készíted el – egészségesebb!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

FRANCIA GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 banán, 2 alma, 20 dkg fehér szőlő, 20 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál darált mogyoró, 2 evőkanál kókuszreszelék.

Az öntethez: 7 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, teáskanál mustár, bors, só,

  • főzd meg a rizst, hagyd kihűlni
  • hámozd meg a banánt, karikázd fel
  • hámozd meg az almát, és kockázd fel
  • kockázd fel az ananászt
  • mosd meg, és szemezd le a szőlőt
  • a felszelt gyümölcsöket keverd el a kihűlt rizzsel, és a darált mogyoróval
  • keverd el a citromlevet az ecettel, és a mustárral
  • sóval, borssal ízesítsd, keverd el benne az olivaolajat
  • majd öntsd az egészet a rizses gyümölcsökre
  • a tetejét szórd meg kókuszreszelékkel
  • már tálalhatod is

BURGONYÁS-FŰSZERES POGÁCSA

 

Hozzávalók:12 dkg vaj, 30 dkg burgonyapüré, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 30 dkg tönkölybúzaliszt,2 teáskanál bazsalikom, 2 teáskanál oregánó,2 teáskanál bors, 2 teáskanál só, 1 tojás

  • a hozzávalókat alaposan gyúrd össze
  • csomagold folpackba
  • tedd a hűtőbe pihenni fél órára
  • nyújtsd ki a tésztát 3 centiméter vastagra
  • rácsozd be a tetejét egy éles késsel
  • pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • kend meg a tetejüket a felvert tojással
  • sorakoztasd sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • majd 180 fokon 15 perc alatt süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ÚJHAGYMA – JÓL TESZED, HA EZT ESZED!

…mert szezonja van…

 

Újhagyma - friss,tavaszi ízek

Írta: Faar Ida

Ilyenkor tavasszal öröm piacra járni…

A természettel együtt a zöldség-kínálat is frissül: piros hónapos retkek mosolyognak mindenfelől, saláták kövér levelei kívánkoznak a kosarainkba, és a nagy kedvenc: az újhagyma harsogó zöld és fehér szárával nyújtózkodik felénk.

Apropó: újhagyma! Az - az illat! Az - az íz!

Mondhatni: miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve vagy egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként. Gyakori kiegészítője a salátáknak, de szószokba, pástétomokba is megállja a helyét.

 

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, - lényegében „Ő” a vöröshagyma „kisded” korban - íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • vastartalma fokozza a vérképzést
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  • hatékony megfázások esetén,
  •  immunerősítő, 
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

ÚJHAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

  • a csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra
  • az újhagymát karikázd fel
  • a petrezselyemzöldet aprítsd föl
  • keverd alaposan össze,
  • sózd, borsozd ízlés szerint
  • kevés olívaolajon, nagyobb lángon pirítsd meg
  • főzd meg a rizst, és tálald azzal

 

ÚJHAGYMÁS KELT POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

  • az élesztőt a langyos, cukros tejben futtasd fel
  • a lisztet morzsold össze a vajjal,
  • add hozzá az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót
  • a keveréket robotgéppel jól dolgozd ki
  • a tésztát fél órát langyos helyen pihentesd
  • ezután a tésztát nyújtsd ki,
  • szórd rá az összevágott újhagyma felét, és a reszelt sajt felét
  • ezután a tésztát csavard föl, mint a bejglit – takard le, és 1/4 óráig langyos helyen pihentesd
  • ezután ismét nyújtsd ki, szórd meg a maradék újhagymával és a maradék sajttal.
  • megint csavard föl.
  • végül még egyszer nyújtsd ki körülbelül ujjnyi vastagra,  éles késsel rácsozd be, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • a pogácsák tetejét kend meg a fölvert tojással
  • előmelegített sütőben süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK

Ha alig van időd főzni...

 

EXPRESSZ-KAJÁK

Írta: Faar Ida

Hétköznapokon munka mellett nem könnyű állandóan toppon lenni, és frissen főzött ételeket varázsolni a vacsora asztalra. A család legtöbb tagja tősgyökeres menza-függő,(kényszerűségből), - elvileg a napi egy meleg étel így biztosítva van – így aztán vacsorára marad a hűtőszekrényből könnyűszerrel elővehető borzalmak tárháza. Igen. A parizer- virsli –lecsókolbász – sonka – kenőmájas – szalámi – pizza – hamburger testvérisége. Persze ezeket is lehet variálni, zöldségekkel felturbózni, de…

DE…

De a hét derekán már kezd unalmassá – és elsősorban egészségtelenné - válni az egész…

Ilyenkor jönnek jól az EXPRESSZ-KAJÁK, amelyek kevés alapanyagból, rövid idő alatt elkészülnek, és nem igényelnek túl bonyolult előkészületeket.

Főzd meg TE is – és zsebeld be az elismerő pillantásokat!

  1. RÁNTOTT CSIRKEMÁJ

A gyorsan elkészíthető ételek egyik leggyakoribb alapanyaga a máj. Van, aki szereti, van, aki majd megőrül érte, de van, aki idegenkedik eme állati belszerv fogyasztásától. Nos, én a „megőrülők” népes csoportjába tartozom, és a májból készült ételek gyakori vendégei tányérjainknak. Most egy nagyon finom, és nagyon egyszerűen elkészíthető receptet szeretnék megosztani veletek – abban bízva, hogy Ti is kipróbáljátok, és ezen túl gyakran elkészítetitek majd – mindenki örömére…

Hozzávalók:0,5 kg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma , 4 tojás, teljes kiőrlésű liszt, 3 gerezd fokhagyma,  2 dl tej, olaj a sütéshez, só, őrölt bors ízlés szerint

  1. A tojásokat habosra felverjük
  2. összekeverjük a tejjel, és annyi liszttel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk
  3. sózzuk, borsozzuk
  4. belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a reszelt vöröshagymát
  5. a májat leöblítjük vízzel
  6. a májdarabokat először a lisztbe mártjuk
  7. majd a palacsintatésztába forgatjuk
  8. végül bő, forró olajban pirosra sütjük
  9. burgonyapürével, és savanyúsággal tálaljuk

Jó étvágyat!

--------------------------------------------------------------------------------------

 

0 Tovább

HASZNÁLD KI A CSÍRÁK EREJÉT! CSÍRÁZTASS OTTHON!

 

Írta: Faar Ida

Vitathatatlanul tavasz van… Végre… Elég volt már a hideg, szürke lélekromboló időből – a levegőtlen szobák bezártságából – olyan jó, hogy a szemünk láttára óráról-órára születik újjá a természet.

Na, és Velünk mi lesz?

Igen. Az ember azt hinné, hogy ez a kicsattanó energikusság ránk is vonatkozik, ehelyett azonban legtöbbünket érthetetlen fáradtság, és levertség kerít hatalmába…

Ez nem csoda, és –szerencsére nem is betegség. A hosszú téli napok alatt kimerültek szervezetünk tartalékai: vitamin-, és ásványi anyag- hiánytól szenvedünk, amit a jó közérzet visszaszerzése érdekében gyorsan, és hatékonyan orvosolnunk kell.

Nem! Nem kell a gyógyszertárba menned!

Inkább csíráztass magvakat!

Igaz, kevésbé macerásabb lenne a kész étrendkiegészítőket lenyelni, de minek terhelnéd az egyébként is mérgekkel túlterhelt szervezetedet még több mesterséges anyaggal terhelned?

 

Egészséges mert:

  • életfontosságú vitaminokat tartalmaz (A-, B-vitaminok, C-, D-, E-, G-, K-, U- vitamin)
  • nélkülözhetetlen ásványi anyagok forrása (kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód, vas, fluor, cink, mangán)
  • zsírszegény
  • könnyen emészthető
  • csökkentik a fáradtságérzetet
  • erősítik az immunrendszert,
  • hatékony a stressz ellen
  • antioxidánsai révén lassítják az öregedést
  • kitűnő vértisztító
  • méregtelenít
  • serkentik a májműködést
  • segíti az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • oldják az izomgörcsöket
  • csökkentik a koleszterinszintet,
  • segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében
  •  erősítik az idegrendszert,
  • egyensúlyban tartják a vérnyomást,
  • csökkentik a radioaktív sugárterhelést
  • segítik a vér oxigénellátását,
  • megelőzik a vérrögök kialakulását
  • roboráló hatásúak
  • természetes antibiotikumok, antiszeptikusak

Olcsó, házilag előállítható vitaminbomba

 

A csírázás során a növényi magban eltartalékolt tápanyagok alkotóelemeikre bomlanak, a folyamat során aminosavak, vitaminok szabadulnak fel, valamint a meglévő ásványi anyagok is könnyebben emészthető formát vesznek fel. A csíráztatással a mag legértékesebb, legkoncentráltabb hatóanyagait használhatjuk fel.

Lényeges információ, hogy nem minden mag alkalmas a csíráztatásra, a fényezett, feldolgozott, csávázott, vegyszerrel szennyezettvagy sugarazással fertőtlenített magokból alkalmatlanok erre.

Legismertebb csírák:

  • búzacsíra
  • lucernacsíra
  • medvehagyma-csíra
  • napraforgó-csíra
  • retekcsíra
  • vöröshagyma-csíra
  • zellercsíra

FONTOS, hogy mindig bio-minőségű alapanyagot használjunk, és a csíráztatás során ügyeljünk az előírt tisztasági előírásokra, illetve a fogyasztás feltételeinek betartására.

Hogyan csíráztathatsz otthon? Csíráztatás lépésről-lépésre:

  • szerezd be a bio-minőségű magokat
  • válogasd át – azaz szedd ki belőle a sérült, hibás darabokat
  • alaposan mosd el a csíráztató edényeket – nem kell semmi speciális eszközre gondolni – megfelel erre pár befőttes üveg, vagy magasabb peremű tálca
  • öblítsd át a magokat, tedd a csíráztató edénybe, és önts alá vizet
  • naponta cseréld a magok alatt a vizet
  • a napi vízcsere/öblítés alkalmával a felszínre kerülő növényi maradványokat, hibás magokat is távolítsd el, a csíráztató edény mindig legyen tiszta, különben hamar beindulhat a rothadás, nyákosodás
  • a csírázás ideje növénytípustól függ –általában már 1 hét alatt ehető csírákat kaphatsz
  • a csírákat alapos átmosás és/vagy centrifugálás után fogyaszthatod akár magukban, akár köretként vagy felhasználhatod őket: levesek, köretek, főételek díszítésére, salátának, túrókrémekbe, turmixokba, sütemények töltelékébe
  • az átmosott csírák a szedés után hűtőben 1-2 napig maradnak frissek, így elég mindig akkora mennyiséget csíráztatni, amennyit el is fogyasztasz

 

 

0 Tovább

NASSOLJ TE IS EgÉSZSÉGESEN!

Sorozat édesszájúaknak…

Írta: Faar Ida

Gondolom, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy NASSOLNI JÓ!

Nassolni kell! Nassolni muszáj! Nassolni öröm…

Persze a mérlegre állni már nem annyira, de ki képes folyamatosan spártai szigorúsággal lemondani mindenről, ami jó?

Természetesen most nem arra akarlak buzdítani, hogy válogatás nélkül BÁRMIT megegyél, hanem arra, hogy:

  • ha fogyókúrázol – néha engedj egy kicsit a gyeplőn (ha túl szigorú vagy önmagadhoz, hamarabb fel fogod adni, és szabályosan „letámadod” majd a tiltólistán szereplő élelmiszereket, kontrollálatlanul fogyasztva azokat)
  • ha nem fogyókúrázol, akkor pedig fontos arra figyelned, hogy MI AZ, AMIT MEGESZEL

Mire gondolok?

Igen. Sietsz. Rohansz. Nincs időd semmire… Leemeled a boltban a polcról, kifizeted, és megeszed. Megeszed a hidrogénezett növényi olajokat, a tartósító-, színező-, állományjavító-, és adalék- anyagokat, és ki tudja még mit.

Ezt megteszed hetente egyszer – rendben. De hosszabb távon, és gyakrabban - nem biztos, hogy jól jársz vele.

Mi a megoldás? Keresd szombatonként a NASSOLNIVALÓ cikksorozat cikkeit!

Készítsd el magad a nassolnivalókat!

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

ASZALT GYÜMÖLCSÖS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény túró, 15 dkg tejföl, 10 dkg aszalt vörös áfonya, méz

  • a túrót villával alaposan törd át
  • keverd össze a tejföllel
  • szórd bele az előzőleg megmosott, lecsepegtetett aszalt áfonyát
  • ízlés szerint édesítsd mézzel

Az édes túrókrém elkészíthető friss idénygyümölcsök felhasználásával is.

…és egy sós

 

ZÖLDSÉGES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény tehéntúró, ½ kígyóuborka, 1 közepes sárgarépa, 4 db hónapos retek, 1 kisebb fej lilahagyma, 4 evőkanál tejföl, só

  • tisztítsd meg a zöldségeket
  • reszeld le a zöldségeket közepes lyukú reszelőn
  • villával törd össze a túrót
  • keverd el a tejföllel
  • keverd bele a reszelt zöldségeket
  • sózd ízlés szerint
  • tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek

Teljes kiőrlésű kenyérre kenve a legfinomabb!

Jó étvágyat mindenkinek!

0 Tovább

ITT A PIROS - HOL A PIROS?

A HÓNAPOS  RETEK

Írta: Faar Ida

 

Előljáróban : A technika ördöge…

Olyan szépen indult minden… Mármint, ami az ABROSZRAVALÓ pályafutásának kezdetét illeti… Szépen sorban írtam a cikkeket, - Húsvét előtt sorra posztoltam is őket – aztán pont a „főszereplőről” a sonkáról szóló cikk kényszerült pihenőpályára a technika ördöge – és Murphy örökérvényű törvénye szerint: ami elromolhat – jelen esetben a monitorom – el is romlott.

De mostmár újra itt vagyok, és gőzerővel azon dolgozom, hogy rávegyelek Kedves Olvasó arra, hogy FŐZZ TE IS MAGADNAK!

Otthon, megbízható forrásból származó alapanyagokból, lépésről-lépésre haladva.

Nem. Nem könnyű feladat,de számtalan előnye van… A legfontosabb előny pedig nem más, mint az, hogy TUDOD mi az, amit eszel.

Szezonálisan

Az alapanyagok kiválasztásának fő szempontjaként mindig a SZEZONALITÁS betartása kell, hogy a szemeid előtt lebegjen.

És most minek van szezonja?

Többek között a HÓNAPOS RETEKNEK

 

Retket enni, de minek?

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen is szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt, kiemelkedő élettani hatásuk miatt. Ez a feltételezések szerint Távol-Keletről származó a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, foszfort.

Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében kitűnően alkalmazhatjuk.

Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:

  • magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
  • megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
  • enyhíti a köhögést
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • fertőtleníti a nyálkahártyát,
  • serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
  • csökkenti a puffadást
  • mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
  • csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
  • erősíti az immunrendszert

Kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

Ha leves imádó vagy: RETEKLEVES


Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, olaj, só, méz, liszt, tej, víz.

  • alapos mosás után vágd a retket hasábokra
  • kezd el párolni az olajon
  • sóval, mézzel a ízlés szerint ízesítsd
  • adj hozzá kevés vizet, párold 10 percig
  • süsd zsírjára
  • szórd meg liszttel
  • folyamatosan kavargatva pirítsd egy kicsit
  • majd fele víz, fele tej keverékével engedd fel, és forrald össze

     

     

Ha a salátákra esküszöl:FŰSZERES RETEKSALÁTA 

Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélőhagyma

  •  a megtisztított és megmosott retket vágd vékony szeletekre
  • a sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat keverd alaposan össze
  • tedd bele a retket,
  • az egészet takard le és érleld körülbelül 20 percig
  • a zöld fűszer növényeket öblítsd le, csipkedd le a levelüket.
  • a metélő hagymát vágd karikákra
  • zöld fűszereket,és a metélőhagymát óvatosan forgasd a reteksalátába forgasd a salátába

Ha mutatós finomságra vágysz: TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 12 db közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

  • a megmosott retkeket vágd ketté
  • kapard ki a belsejüket
  • a kikapart belsőt párold meg
  • szórd meg a felaprított snidlinggel, a zúzott fokhagymával,
  • öntsd rá a sóval felvert tojást
  • süsd össze
  • a tojásos masszát töltsd vissza a kikapart retekbelsőkbe

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

KINN A BÁRÁNY...- AVAGY NINCS HÚSVÉT BIRKA NÉLKÜL

Írta: Faar Ida

Nálunk a Húsvét elképzelhetetlen birka nélkül… Mármint birkapörkölt nélkül. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Nem egy habkönnyű étel, de ha jól van elkészítve semmivel sem helyettesíthető az íze.

Egy kis juh-tan

A juh a legrégebben háziasított állatfajok egyike, - húsa, teje, gyapja egyaránt hasznosítható. Kérődző – igazi „fűnyíró”, a legsilányabb legelők karbantartója.

Hogy nevezzelek?

  1. SZOPÓS BÁRÁNY – 60 napos koráig, ekkor a súlya 5-6 kg
  2. VÁLASZTOTT BÁRÁNY – 1 éves koráig
  3. TOKLYÓ- 1-2 éves korig (kos, és jerke)
  4. VEMHES ANYA – ő az, aki „báránykát” vár
  5. KOS, TENYÉSZKOS- kifejlett hímivarú juh
  6. ÜRÜ- ivartalanított kos

A szopós báránynak, és 1 éves koráig a báránynak – gyenge, zsírszegény a húsa – hamar elkészíthető, és ízletes. Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, sült húsokat készíthetünk belőle.

Az idősebb birkahús, már zsírszövetekkel átszőtt vörös hús, amelynek a faggyú miatt jellegzetesen erős illata van. Van, akit ez a jellegzetes illat, és jellegzetes íz vissza is riaszt a birkahús fogyasztásától. Körültekintően előkészítve – a faggyús részek leszedésével, a hús enyhén ecetes vízzel való leforrázásával, majd hideg vizes lemosásával – a kellemetlen szag csökkenthető. Mondjuk személy szerint Én nem szoktam ezzel bíbelődni – hiszen elvégre azért eszünk birkahúst, hogy birka íze legyen!

A birka gerincét, bordáját, combját süthetjük, párolhatjuk. A lapocka, a szegy, a nyak, a fej – pörköltek, és gulyások alapja lehet.

KÉSZÍTSD EL TE IS!

FŐZZÜNK EGYÜTT!

                                                                                                      RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!         

 

HÚSVÉTI GULYÁS

Hozzávalók: 2 kg juhhús, 80 dkg vegyes zöldség (3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem,1 karalábé,1/2 zeller), 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 1 kg burgonya, majoránna, köménymag, 3 babérlevél, finomra vágott zöldpetrezselyem, só.

  1. A zöldségféléket tisztítsd meg, majd kockázd fel
  2. A vöröshagymát tisztítsd meg
  3. A fokhagymát pucold meg
  4. A birkahúst forrásban lévő vízzel forrázd le. Tartsd 6-8 percig forró vízben, öblítsd le és vágd kis kockákra
  5. Tedd föl főni 4 liter hideg vízben.
  6. Amint felforrt, a fűszereket, a megtisztított hagymát, fokhagymát tedd a levesbe.
  7. Add a leveshez a felkockázott zöldségeket is.
  8. Amikor a hús és a zöldség félpuha, tedd bele a burgonyát és a felszelt kelkáposztát is.
  9. Ízesítsd a babérlevéllel, és sóval
  10. Ha minden megpuhult petrezselyemzölddel megszórva forrón tálalhatod is

 

ROZMARINGOS BÁRÁNYSÜLT – a legújabb kedvenc

Hozzávalók:1,5 kg kicsontozott báránycomb, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál morzsolt rozmaring, 10 gerezd fokhagyma, , 1 evőkanál mustár, olaj

A páchoz: 1 evőkanál mustár (aki szereti, ez lehet csípős is), 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál ketchup, 2 dl főzőtejszín, 3 dl húsleves, 10 dkg vaj

1 evők. Univer mustár

  1. Mosd meg a húst, itasd fel róla a nedvességet
  2. Pucold meg a fokhagymagerezdeket, majd hosszában vágd őket kétfelé
  3. Szurkáld meg a húst – a lyukakba dugdoss fokhagymadarabokat
  4.  Majd a húst a borssal, a rozmaringgal és mustárral dörzsöld be.
  5. Tedd tűzálló tálba, majd önts rá annyi olajat, amennyi ellepi.
  6. Takard le, és hűtőszekrényben pácold 1 napig, miközben néhányszor forgasd meg
  7. A sütés napján a húst, széles serpenyőben, közepesen nagy lángon mindkét oldalán süsd elő
  8. Ezután told előmelegített sütőbe, és 200 °C- on; süsd 40 percig
  9. Amíg sül, készítsd el a mártást: a lisztet az olvasztott vajon futtasd meg, keverd bele a mustárt és a ketchupot, a tejszínnel és a húslevessel pedig engedd föl. Főzd 3-4 percig – amíg besűrűsödik.
  10. Ha a hús megpuhult – már tálalhatsz is: szeleteld fel a húst, tedd adagonként tányérra – öntözd meg a mártással – és körítsd párolt zöldségekkel

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább

VISSZASZÁMLÁLÁS INDUL: Itt a Húsvét!

Írta: Faar Ida

Minden korosztálynak mást és mást jelent a Húsvét! A gyerekeknek játékot közös tojásfestést, izgatott várakozást a locsolókra, a kiskamaszoknak szégyenlős versmondást – pajkos pillantásokkal kísérve; a felnőtteknek a néphagyományok őrzését, és a vallás gyakorlását.

Mit is ünneplünk Húsvétkor?

A kereszténység ezen a napon ünnepli Krisztus feltámadását. Ekkor ér véget a negyven napig tartó böjt. A Húsvét minden évben más-más napokra esik, úgynevezett mozgóünnep. A tavaszi napéj-egyenlőség (március 21.-e) utáni első holdtöltét követő vasárnapon és hétfőn ünnepeljük.

A Húsvét jelképei a gasztronómiában

A Húsvét elképzelhetetlen sonka, bárány, kalács, torma és a tojás nélkül – hiszen ezek az újjászületés és a termékenység szimbólumai - jelzik a tavasz kezdetét.

A Húsvéti menüsor összeállítása mindenkinek fejtörést okoz: hiszen egyrészt hűnek kell lennünk a hagyományokhoz, másrészt viszont napjaink étkezési kultúrájának jegyeit is magán kell viselnie, és az sem baj, ha egészségesek is.

 

A TOJÁS

A világ, és az elemek, az élet és a termékenység jelképe – a korai kereszténységben az újjászületés szimbóluma.

A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálék: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett forrása sokféle vitaminnak és élettanilag fontos ásványi anyagnak.

Szervezetünkre gyakorolt legfontosabb élettani hatásai:

  • D-vitamin tartalma segít megelőzni a csontritkulást
  • A-vitaminja segít a bőr egészségének megőrzésében, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.
  • E-vitaminja antioxidáns hatású,
  • megvéd a krónikus betegségek kialakulása ellen
  • B-vitaminjai segítik az idegrendszer zavartalan működését
  • fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt
  • a tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. Ráadásul a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen valamennyi esszenciális aminosavat is tartalmazza, amely előállítására szervezetünk képtelen.
  • Javítja a közérzetet – ez magas B12-vitamin-tartalmának köszönhető - féken tartja a stresszt
  • javítja a haj és a körmök egészségét
  • magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

KÉSZÍTSD EL TE IS!

FŐZZÜNK EGYÜTT!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!

Elöljáróban: a receptek minden hozzávalóját célszerű előkészíteni… Így nem érhetnek meglepetések.

 

SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE

Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma (snidling), 5 tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.

  1. A megmosott friss tojásokat főzd keményre (10 perc)
  2. Ha kihűltek tisztítsd meg
  3. Vágd ketté
  4. A sárgáját vedd ki egy tálkába, és alaposan keverd el a tejföllel
  5. Ízesítsd a sóval, cukorral, citromlével, és az apróra felszelt metélőhagymával.
  6. …majd ezt a finom fűszerezett krémet töltsd vissza a tojásfehérjékbe

+tipp: Ha nincs snidlinged, akkor újhagyma is jó.

 

HÚSVÉTI PAPRIKÁS TOJÁSSALÁTA

Hozzávalók: 10 kemény tojás,2 nagy piros kaliforniai paprika, 25 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, salátalevelek

  1. Mosd meg a kaliforniai paprikákat,csumázd ki, majd vágd apró kockákra
  2. Locsold meg citromlével 
  3. Kockázd fel a sajtot, és add a kaliforniai paprika kockákhoz – keverd össze
  4. Add hozzá a majonézt, a tejfölt, sózd, borsozd – majd alaposan keverd el
  5. Karikázd fel az újhagymát
  6. 5 egész főtt tojást karikázz fel
  7. A megmaradt 5 főtt tojást vágd ketté, szedd ki a sárgáját
  8. A fehérjét reszeld le, és add a sajtos krémhez
  9. Bélelj ki egy tálat salátalevelekkel, simítsd bele a krém 1/3 –ad részét
  10. Rakd rá a tojáskarikák felét, a hagymakarikák egyharmadát
  11. Ismételd meg a rétegezést
  12. Végül a korábban félretett tojás sárgákat reszeld a tetejére
  13. Tedd hűtőbe pár órára

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább
123
»

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML